Planten die muggen verjagen, welke?

tegen muggen

Muggen verjagen op een aangename natuurlijke manier? Dat is handig als je een magneet voor muggen bent! Reken af met muggenbulten, en zorg dat je deze middelen en/of planten tegen muggen hebt. Eén is dé topper: die biedt 100% bescherming.

Natuurlijke bescherming, met planten tegen muggen

Lavendel

Wil je muggen verjagen, neem dan lavendel. Wij vinden het heerlijk, maar muggen houden er niet van. 2  Zet ook wat plantjes in je slaapkamer! Of knip wat takken af en doe het in een flesje olie. Natuurlijk kan je ook gewoon de etherische olie kopen en dit mengen met een dragende olie. Lavendelplantjes zijn effectieve planten tegen muggen.

muggen verjagen
Muggen verjagen terwijl je zelf geniet van het heerlijke aroma van lavendel

Kattenkruid

Niet te verwarren met valeriaan, want dit is nepeta cataria. Valeriaan is nepeta parnassica. Kattenkruid is familie van de muntplant en muggen verjagen gaat er prima mee. Als je olie neemt, blijven de vervelende beetjes twee tot drie uur weg. Hoort dus bij de planten tegen muggen!

Citroen eucalyptus olie

Neem een citroenolie gemengd met eucalyptus olie. Bij de etherische oliën is deze combinatie te vinden. 1  Je eigen anti-muggen mengsel maak je zo: meng een deel citroen/eucalyptusolie met 10 delen zonnebloemolie of een andere olie. Gebruik dit echter niet bij kinderen onder de 3 jaar.

Kaneelolie

Kaneel is meer dan een gezonde toevoeging aan je appeltaart of havermoutpap. Het doodt muggeneitjes. En de tijgermug? Die kan niet tegen kaneel. 3

Tijmolie

Als het gaat om muggen verjagen is tijmolie wel een van de best beschermende middelen. Wat dacht je van een protectiegraad van 91%? Ook is als plantje is tijm zeker een van de planten tegen muggen. Je kan natuurlijk ook wat tijmblaadjes in een vuurtje gooien: dit beschermt een uur á anderhalf uur lang voor 85%. 4

Goed om te weten: kattenkruid is 10x meer effectief dan het giftige DEET. 5

Geraniol

tegen muggen
Goede plant tegen muggen: de geranium. Zet ze in de tuin, of in je slaapkamer

Ook erg effectief voor een paar uur. Je kunt jezelf ook omringen met geraniumplanten. Haal deze heerlijk ruikende planten tegen muggen naar je slaapkamer, als je met het raam open wilt slapen.

Citronella

Het is een actief ingrediënt in veel anti-muggen middelen. Muggen verjagen met citronella kaarsen, dat doen er velen. Dit geeft dan ook 50% bescherming. Bij een goed product met citronella, blijven de beestjes tot twee uur weg. Maarja, zo niet? Dan ben je gewoon onbeschermd. Neem een etherische olie van citronella, en meng dit met een dragende olie.

Tea tree oil

Muggen verjagen met je eigen formule? Doe er dan ook wat tea tree oil bij. Zo versterk je je eigen anti-muggenspray. 6

Neem olie

Malariajournal meldt dat neem olie meer dan 70% bescherming biedt tegen muggen. En dat voor maar liefst drie uur! 7 Let wel op: het kan huidirritatie veroorzaken. Wil je een anti-muggenmiddel maken, verdun de olie dan in water, olie of lotion.

Maar wat is nu dé topper tegen muggen?

basilicum tegen muggen
Gooi een paar blaadjes basilicum in je vuurkorf en je bent voorlopig beschermd tegen muggen

Dat is basilicum. Gooi je wat blaadjes in een vuurtje, dan beschermt je dit voor ongeveer 75%. Maar gebruik je de etherische olie, dan heb je een protectie van 100%. En dat ruim een uur lang.

Etherische olie versus plant

Etherische oliën moet je altijd verdunnen, en niet direct op de huid aanbrengen. Want hoewel ze natuurlijk zijn, kunnen ze giftig zijn. Voor kinderen is dit niet altijd de juiste keuze. Amandelolie, kokosolie: het zijn goede middelen ter verdunning. Meestal doe je 3 tot 5 druppels in 30 ml dragende olie.

Het bewijs dat natuurlijke ingrediënten effectief muggen verjagen is fors. Denk eraan dat je verdunt, en kijk uit met jonge kinderen en bij zwangerschap. Wat trouwens ook voor DEET geldt. Wil je het veilig, dan omring je je met een paar van de bovengenoemde planten. Of gooit er wat blaadjes van in een vuurtje.

Geen bamboe!

Hoewel bamboe leuk staat in de tuin, heeft dit echt een aantrekkingskracht voor muggen. Dus je kunt daar beter niet in bij in de buurt zitten.

Volgende artikel: muggenbeten natuurlijk behandelen

Bronnen Malaria Journal, PeerJ, Parasitology Research

Afbeeldingen via Pixabay silviarita, 8926, Sonja Kalee, Manfred Richter