2 Paranoten p.d. verhogen seleniumspiegel fors

paranoten

2 Paranoten (brazil noten) per dag zijn voldoende om je seleniumspiegel te verhogen. Dit is met name interessant voor pijnklachten bij fibromyalgie, omdat bij deze aandoening een lage seleniumspiegel speelt.

Brazilnoten: meer voordelen

Paranoten zijn een rijke bron van selenium. Dusdanig rijk dat 2 noten per dag genoeg zijn voor een hogere seleniumspiegel. Een bijkomend voordeel van brazilnoten is dat ze een hoog verzadigingsgevoel geven, zonder glucose- en insulinepieken. Hiernaast verbetert één kleine portie per dag de vetspiegel.

bron

Goede opname van selenium

Het is altijd mooi als bepaalde voeding een bron van gezonde stoffen is. Maar dan speelt de bio beschikbaarheid nog een rol. Worden de antioxidanten wel in voldoende mate opgenomen? Bij paranoten hoef je je hierover geen zorgen te maken.


brazilnoten
Paranoten verzadigen goed, dat maakt ze een geschikt tussendoortje. Maar ze zijn ook een rijke bron van selenium. Vooral van belang bij chronische pijnklachten door fibromyalgie.

Feit:  1 paranoot bevat 68 tot 91 microgram selenium. Dit betekent dat je met 1 noot per dag de ADH van selenium bereikt (dat is 55 microgram). Naast selenium voorzie je jezelf in andere mineralen, proteïnen en gezonde vetten.


Geen seleniumsupplement nodig

Deelnemers aan de studie, gepubliceerd in Journal of American Journal of Clinical Nutrition, consumeerden 12 weken lang 2 brazilnoten per dag. De seleniumconcentratie in het bloed was duidelijk toegenomen. Met de paranoten heb je geen seleniumsupplement nodig.

Nuttige noot voor de fibromyalgiepatiënt

Dit maakt brazilnoten ook erg nuttig voor fibromyalgiepatiënten. Selenium vermindert namelijk chronische pijn, die in verband staat met een lage spiegel. Bij fibromyalgie is dit ook het geval, blijkt uit studies.

Seleniumtekort bij fibromyalgie

Eén onderzoek op ratten met fibromyalgie meldt dat er een significante vermindering was van pijngevoeligheid, door inname van selenium. De studieauteurs concludeerden dat het mineraal een effectieve benadering kan zijn om fibromyalgie te behandelen. Een hele makkelijke en goedkope manier om de seleniumspiegel op te vijzels is dus 1 á 2 paranoten per dag consumeren. Overigens is er meestal ook een tekort aan zink, magnesium, ijzer en mangaan bij chronische (myofasciale) chronische pijn.

Belangrijk voor je spieren

Selenium is belangrijk om de immuniteit te versterken en ontsteking tegen te gaan. Met een paar paranoten per dag kun je dit verbeteren. Ook musculaire symptomen komen vaker voor bij een seleniumtekort. Denk hierbij aan krampen, rusteloze benen, groeipijn en spierpijn. Het mineraal is trouwens ook belangrijk voor je schildklier.

Andere bronnen

Naast paranoten zijn er nog andere bronnen: eieren, kaas, havermout, kip, champignons, tarwe, varkensvlees, tonijn, oesters, zonnebloemzaden, zalm, garnalen, bruine rijst en kalkoen. Maar kies je alleen voor brazilnoten, dan krijg je de seleniumspiegel al op peil.

Overigens heeft elke noot zijn eigen specifieke voordelen