Gewicht verliezen? Eet wel deze 6 koolhydraten

gewicht verliezen

Gewicht verliezen en koolhydraten, gaat dat samen? Ja, als je de juiste kiest. Dan hou je je stofwisseling aan de gang. Door koolhydraten te vermijden, kies je misschien de verkeerde benadering.

Er is een probleem met koolhydraten vermijden. Bij het proces van gewicht verliezen, worden ze allemaal nog wel eens over één kam geschoren. Nadelig voor je proces, want koolhydraten zijn echt nodig!

Afvallen, niet zonder koolhydraten


Waarschijnlijk wil je tijdens het gewicht verliezen een optimale stofwisseling. Logisch, want zonder dat vallen je afvalpogingen in het water. Hoewel het leuk is dat je met een koolhydraatarm dieet snel afvalt, krijg je gewichtsproblemen wanneer deze korte termijn voorbij is. Koolhydraatarme voeding vertraagt je stofwisseling. 1

Minder efficiënte stofwisseling

Veel onderzoeken tonen dat het mijden van koolhydraten obesitas niet omkeert, maar juist veroorzaakt. 2 3 Koolhydraat-arme voeding en het ketogeen dieet maken de stofwisseling minder efficiënt. 4 En als je ze vervangt voor vetten en eiwitten? Dan gaat ook op die manier het TSH-hormoon achteruit. Dit hormoon heb je juist nodig om je schildklier te activeren. 5

Granen en fruit zijn maar 10% van onze voeding. 6 De vraag is, wat is de overige 90%? Misschien zijn dit koolhydraten van lage kwaliteit. Zoals onder andere witmeelproducten (die overigens de bloeddruk verhogen).

6 Koolhydraten om wel te eten

Aardappels

Inderdaad aardappelen. Of ze nu zoet of wit zijn, ze zijn gezond. Zo bevatten ze hoogwaardige proteïnes die belangrijk zijn voor het behoud van spiermassa. Vooral handig bij het gewicht verliezen. Vaak denken we dat de zoete variant gezonder is. Bij die witte denken we vooral aan “witte” koolhydraten; slechte dus. Maar welke je ook nieemt, ze zijn een bron van kwaliteitskoolhydraten. En ook nog voedzaam. Als het om afvallen gaat zijn ze uniek, omdat ze resistent zetmeel bevatten.  7. Kortom: vezelrijk! Kook hem en laat hem afkoelen, bijvoorbeeld voor een salade. Dit zorgt voor een toename van resistent zetmeel.

Havermout

Bij gewicht verliezen is dit een van de eerste dingen die je zou moeten eten. Omdat het beta-glutaan bevat en dit onderdrukt de eetlust. 8

Popcorn

afvallen
Bij gewicht verliezen is popcorn een bron van gezonde koolhydraten. Maar koop het niet kant-en-klaar. Maak het zelf!

Verrassing? Ja, popcorn. Want het is een bron van gezonde koolhydraten. Mits je het verstandig kiest. Neem je kant-en-klare dan krijg je al snel heel wat calorieën en vetten binnen. Bij gewicht verliezen, maak je dus beter zelf je popcorn. Maak je geen zorgen over de olie: het meeste hiervan blijft in de pan zitten. Je kunt het dan best eten, ook bij het afvallen. Het is zelfs een graan.

Volkoren brood

Écht volkorenbrood is prima bij het afvallen. Helaas moet je hier nog best wel naar op zoek gaan. Veel is bewerkt, wat inhoudt dat het gestript is van vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Heb je daadwerkelijk volkoren boord, dan geeft het een bescheiden boost aan je stofwisseling. 9

Frambozen

Vol vezels, nodig bij gewicht verliezen. Een kopje frambozen bevat 8 gram vezels. Dit is eenderde van je dagelijkse benodigde vezelinname. De enige vruchten die meer bevatten zijn guava, avocado en passievruchten. Voor afvallen is het vermijden van koolhydraten of calorieën de verkeerde aanpak, publiceerde the Journal of Nutrition. Het is maar net welke je kiest.

Peulvruchten

Wil je gewicht verliezen, doe ze dan op je bord. Wie ze namelijk at in een onderzoek, viel meer af dan wie ze niet at. Dat bleek uit een review van 20 studies. 10

Afbeeldingen van Pixabay: annca en katetsib