Fibromyalgie en selenium; wat is de link?

Fibromyalgie en selenium hebben een interessant verband met elkaar. In de blog “2 paranoten per dag verhogen seleniumspiegel” kon je hier al over lezen. In deze blog, wat meer informatie hierover!

Wat hebben fibromyalgie en selenium met elkaar te maken?

Als fibromyalgie patiënt heb je dus veel aan paranoten, omdat 2 stuks je ADH selenium ruimschoots tegemoet treden. En aangezien er een duidelijk verband is tussen fibromyalgie en selenium… Tijd voor meer informatie over deze interessante link!

Lees ook: pijn bij fibromyalgie door lage seleniumspiegel

Slechts 2 paranoten per dag

Eerder bleken vitamine D en leptine al een enorme rol te spelen bij fibromyalgie. Voeg hier selenium aan toe. Dit essentiële mineraal vind je in paranoten (brazil noten), vis, bruine rijst en meer. Een Duitse studie toonde aan dat fibromyalgie patiënten nogal lage seleniumspiegels hebben. Voor degenen die bekend zijn met de aandoening, is dit waardevolle informatie. Vooral de spierpijnen lijken veel te maken te hebben met selenium.1 2 Het is natuurlijk mooi dat slechts 2 noten per dag dit tekort aanvullen.

Andere belangrijke vitamines/mineralen

Wel is te zeggen dat je er met het aanvullen van selenium niet bent. Ook tekorten aan vitamine D, magnesium, omega-3 vetzuren, zink en vitamine B12 zijn gevonden bij fibromyalgie patiënten. Daarnaast speelt leptine nog een grote rol. 

Hersenmist, lekkende darm en en selenium

sardientjes2.jpg
Fibromyalgie en selenium: het is een interessante link. Selenium vind je trouwens niet alleen in paranoten, maar ook in sardientjes

Fibromyalgie en selenium is net zo’n interessant verband als de andere. Het mineraal verbetert de symptomen, vooral wat betreft spierpijnen. Het is heel belangrijk voor het immuunsysteem en de lekkende darm. Die laatste geeft trouwens “hersenmist”, ook een bekend probleem. 

Selenium is nodig om cellulaire schade aan te pakken. Fibromyalgie patiënten hebben daar sterker last van. Én dus vaker een selenium tekort. 4

5 6

Sterkere darmwand

Nog even over hersenmist. Een van de oorzaken is een lekkende darm. Ook in dit opzicht zijn fibromyalgie en selenium met elkaar verbonden. Mensen met fibromyalgie hebben vaker het lekkende darm syndroom. Selenium verbetert de respons van de darmen op ontsteking. Als je een tekort hebt dan nemen stress en ontsteking toe, wat de darmwand beschadigt. In combinatie met vitamine E verbetert selenium de darmwand. 7 8 9 .

Probeer het via de voeding binnen te krijgen

De link tussen fibromyalgie en selenium is best duidelijk. Het mineraal is ook belangrijk voor de schildklier. En als die onderactief is ontstaan er symptomen zoals die van fibromyalgie. Het mooie is dat 2 paranoten per dag je seleniumspiegel op peil houden. Een belangrijk gegeven dat je het via die weg binnen kunt krijgen, want suppletie buiten voeding om is niet altijd zonder bijwerkingen. Dit kan voor problemen met de nieren, lever en het hart zorgen. Een studie meldde dat wie 200 mcg selenium per dag nam een grotere kans (50%) had op diabetes type 2. 10

Afbeeldingen van Jerzy Górecki, Janneke Nijenhuis via Pixabay