10 Voordelen van cafeïnevrije koffie, ken je ze?

voordelen van cafeïnevrije koffie

Voordelen van cafeïnevrije koffie, welke zijn het? We weten dat koffie zo zijn voordelen heeft, maar minder cafeïne heeft positieve punten die erg interessant zijn. Je leest het in dit artikel!

We drinken met zijn allen veel koffie en het gouden goedje houdt de maatschappij redelijk draaiend. Waar zouden we zijn zonder onze oppeppende ochtendkoffie? Van een snellere stofwisseling tot het tegenhouden van de ziekte van Alzheimer: koffie doet het. Toch zijn er ook veel voordelen van cafeïnevrije koffie, die het misschien de moeite waard maakt om er (af en toe) op over te stappen. 

Cafeïnevrije koffie, minder last van 

Angst

Met koffie krijg je een dosis energie: het is een van de redenen waarom de meesten van ons het drinken. Maar… die energie activieert ook de vecht-of-vlucht hormonen. Dit veroorzaakt bij sommigen angst, een opgejaagd gevoel, nervositeit en hartkloppingen.  1 Als je van nature al kwetsbaar bent voor stress en angst, kun je eens uitproberen of cafeïnevrije koffie verbetering brengt. 

Slechte nachtrust

Cafeïne beïnvloedt echt wel de nachtrust. Omdat het de melatonineproductie uren uitstelt. Je slaapcyclus verandert dus, en dit bevordert een moe en duf gevoel overdag. 2 3  Een van de voordelen van cafeïnevrije koffie is dus wel dat je beter zult gaan slapen. Test het maar eens uit. Waarschijnlijk merk je dan ook dat het minder tijd kost om de slaap te vatten.  4

Slechte opname van nutriënten

koffiedrinkenintext.png
Voordelen van cafeïnevrije koffie gelden vooral voor vrouwen in de overgang

Dit is misschien een van de belangrijkste voordelen van cafeïnevrije koffie: je krijgt een betere opname van nutriënten. Vrouwelijke koffiedrinkers lopen meer risico op osteoporose. De tanninen in koffie hinderen de opname van met name ijzer, calcium en de vitamines B. Vooral het geval op oudere leeftijd en bij ongebalanceerde voeding. 5

Bruine tanden

Minder witte tanden door koffie? Ja, en dit geldt trouwens ook voor thee. De tanninen hopen zich op en verkleuren het email. De zuurgraad is ook niet bevordelijk voor je gebit, omdat het tanderosie veroorzaakt. 5

Hormonale disbalans

Vooral vrouwen profiteren van de voordelen van cafeïnevrije koffie. In de eerste plaats voor een betere opname van calcium. Maar ook voor de oestrogeenspiegel. Als je ongerust bent over je oestrogeen, dan is het de moeite waard om cafeïnevrij te gaan. Zwarte en Aziatische vrouwen ondervinden verhoogde oestrogeenspiegels bij het drinken van 2 of meer koppen koffie per dag, terwijl dit oestrogeen verlagend is voor witte vrouwen.  6 7 8 Dan verergert koffie ook nog eens menopauzale problemen. 9

Hoge bloeddruk

Jammer, maar koffie verhoogt de bloeddruk. Een van de voordelen van cafeïnevrije koffie is dan ook dat de bloeddruk beter gereguleerd is. Het bewijs is wel tegenstrijdig maar er zijn geluiden dat 3 tot 5 koppen per dag in verband staan met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. 10  Wat betreft de bloeddruk: dit effect is er zeker bij vrouwen rond de menopauze. 11

Hersenchemie uit balans

Koffie werkt duidelijk op de stemming. Sommigen zijn pas aanspreekbaar na het eerste ochtendbakkie. Onderzoekers zijn het erover eens dat cafeïne de breinchemie verandert op een zelfde manier als drugs dat doen. 12 Het populaire drankje voldoet aan de criteria van verslaving. 

Rimpels

Als je je zorgen maakt over huidveroudering, drink dan eens vaker cafeïnevrije koffie. Helaas heeft koffie invloed op de collageenvorming en niet ten positieve. Het vermindert namelijk de aanmaak van collageen. Die toch al minder wordt aangemaakt naarmate je ouder wordt.  13

Tip: Maak koffie extra gezond met deze lekkere ingrediënten

Meer voordelen

Antioxidanten

Er zijn meer voordelen van cafeïnevrije koffie. Koffie is daadwerkelijk de grootste bron van antioxidanten in de Westerse voeding.  13  14 15 Dit geldt ook voor cafeïnevrije koffie, hoewel er misschien net iets minder inzit. 16 

In koffie, cafeïnevrij of niet, zitten hydrocinnamide zuren, chlorogeenzuur en polyfenolen. 17 18 Belangrijke antioxidanten die effectief vrije radicalen neutraliseren.19 Wat betreft mineralen zit er weliswaar magnesium, kalium en niacine in, maar dit is te verwaarlozen (respectievelijk 2.4%, 4.8% en 2.5% per kopje). Koffie beschermt de lever, en dat is iets wat ons overbelaste orgaan hard nodig heeft.

Minder traagheid en meer cognitieve flexibiliteit

De drank is dus een bron van antioxidanten zoals hydrocinnamide zuren. Dit voegt toe aan de voordelen van cafeïnevrije koffie. Hieronder vallen ondermeer ferulinezuur en p-coumarinezuur. En dit zijn weer fenolen. Hydrocinnamide zuren zijn behoorlijk krachtig. 20 21 Chlorogeenzuur herstelt de lever en remt ontstekingsbevorderende stoffen. 22 Dan de werking op het brein. De stof vermindert bewegingstraagheid en gaat cognitieve achteruitgang tegen. Ook maakt het de executieve functies beter, en versterkt het de cognitieve flexibiliteit. 23

Afbeeldingen Soner Köse, StockSnap via Pixabay