Levertjes eten: Boost je vitamine B complex

lever is gezond

Levertjes eten, er zijn goede redenen om het te doen. Lever is gezond. Met een portie krijg je heel wat belangrijke nutriënten binnen. Je zou lever zelfs superfood kunnen noemen. In dit artikel: wat zit er in lever?

Niet iedereen houdt ervan. Lever is gezond, maar toch is het een beetje uit de gratie gevallen. Jammer, want het is een rijke bron van nutriënten. En rijk aan proteïnen. 

Waarom is lever gezond?

Bij mensen en dieren is de lever een vitaal orgaan, dat glucose, ijzer, vitamines en andere essentiële nutriënten opslaat. Ooit werd lever en met ander orgaanvlees vaak gegeten. Hoewel het nu aan populariteit verloren heeft, is het nog steeds één van de rijkste bronnen van voedingsstoffen. Meestal kijk je naar fruit en groenten voor een portie vitamines/minerlen, maar met levertjes eten krijg je hiervan misschien wel meer binnen.

Levertjes eten, waarom zou je het doen?

In de eerste plaats natuurlijk omdat je het lekker vindt. Wil je echt een boost, dan moet je weten dat je met een kleine portie al 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) belangrijke nutriënten binnenkrijgt. 1 Het is niet duur en je kunt er alle kanten mee op als je het klaarmaakt. Lekker met paprika, uien of peulvruchten: je kunt er eindeloos mee variëren.

Wat zit er in lever?

lever is gezond
Lever is gezond. Een kleine portie levertjes eten is een enorme boost voor je vitamine B complex en vitamine A.

De nutritionele waarde van lever is best uitzonderlijk. 

Ga je levertjes eten, dan is dit wat je qua ADH binnenkrijgt met een portie van 68 gram 1

Vitamines

 • B12: 800%
 • A: 431%
 • B2: 137%
 • Foliumzuur: 43%
 • B3 (niacine): 60%
 • B6: 35%
 • B5 (panthoneenzuur): 48%

Mineralen

 • Koper: 486%
 • Fosfor: 34%
 • Selenium: 35%
 • Zink: 24%
 • IJzer: 25%

Je ziet het. Lever is gezond, vooral als je de vitamines B en A wilt opkrikken.

Lever bevat ook veel choline en betaïne. Choline is een essentiëel nutriënt dat betrokken is bij veel lichaamsprocessen. 2 Essentiëel: want je moet het uit je voeding halen. Naast lever bevatten eieren ook veel choline. Choline is onmisbaar voor je eigen lever, en je brein.  

Alle gezondheidsvoordelen van choline

Betaïne vermindert lichaamsvet. Ook gaan sportprestaties er op vooruit bij 2.5 gram per dag. 3 Met een portie lever van 68 gram krijg je 3.8 gram betaïne binnen. Betaïne is ook de reden waarom bieten je spierkracht boosten.

Bietensap: boost voor spierkracht

Een waarschuwing

Vaker levertjes eten boost dus niet alleen je vitamine B complex en met name vitamine B12, maar ook de andere vitamines en belangrijke mineralen. Hier zit ook een waarschuwing. Eet het niet te vaak en teveel want er is ook zoiets als “teveel van het goede”. Lever is gezond, mits je niet overdrijft. Kijk maar eens naar de hoeveelheid koper en vitamine A in lever. Die kunnen zich tot toxische hoogtes ophopen. Hoe gezond lever ook is, je wilt geen leverschade of iets dergelijks omdat je het te vaak/veel eet. Dit geldt ook voor levertraanolie. Een geweldige bron van vitamine A en D, maar juist door de grote hoeveelheid vitamine A zijn bescheiden doses raadzaam.

Afbeeldingen: Ирина Александрова, chadarat sangnin via Pixabay