10 Symptomen van een traag werkende schildklier

traag werkende schildklier

Symptomen van een traag werkende schildklier, welke zijn dat? En welke makkelijke, goedkope oplossing verbetert de schildklierproblemen?

Langzaam werkende schildklier en energieverlies

Een langzaam werkende schildklier komt vaker voor bij vrouwen. Ook neemt de kans op schildklierproblemen toe als je ouder wordt. Op een heel basic niveau: schildklierhormonen regelen energie, groei en stofwisseling. Daarom is uitputting een van de symptomen van een traag werkende schildklier.

Belangrijk voor groei en stofwisseling

Je schildklier is maar een klein, vlindervorming kliertje dat zich voor je luchtpijp bevindt. Hoewel klein, kan het voor grote problemen zorgen. Het scheidt hormonen af die noodzakelijk zijn voor de groei en stofwisseling van elk deel van je lichaam. Een ander kliertje, de hypofyse, is een belangrijke regelaar van je hormoonhuishouding. Ook van TSH. 1 Symptomen van een laag werkende schildklier ontstaan hier. TSH zendt signalen naar de schildklier om meer schildklierhormonen af te scheiden, maar de vlinderachtige klier kan niet meer vrijzetten. Of soms neemt TSH gewoon af en krijgt de schildklier helemaal geen signaal.

Symptomen van een traag werkende schildklier

trageschildklierintxt.png
Bij een traag werkende schildklier is alles traag: je denken, stoelgang, beweging en haargroei

Moe, ondanks een lange nachtrust

Je voelt je moe, uitgeput en zelden fit. Hoeveel je ook geslapen hebt. Overdag heb je de behoefte om dutjes te doen. Bij dieren in winterslaap staat de schildklier op een zeer laag pitje, zodat ze lang kunnen slapen. 2 Misschien voel je je ook zo: in winterslaap. Anders dan bij een traag werkende schildklier voelt men zich bij de overactieve variant nerveus en opgejaagd; het tegenovergestelde dus.

Dat lichamelijke uitputting en verminderde activiteit ook door de traag werkende schildklier komt, laten onderzoeken zien. 3 4 Gebrek aan motivatie en mentale vermoeidheid gaan ermee gepaard. Zeker de helft van de mensen met hypothyroïdisme slaapt meer dan gebruikelijk. 5 6 Logisch ook, schildklierhormonen zijn het gaspedaal voor energie en stofwisseling.

Gewichtstoename

Ook een van de veelvoorkomende symptomen van een langzaam werkende schildklier. Het is erg vervelend als je je best doet om af te vallen, maar je dit niet beloond krijgt. 7 Misschien ligt de oorzaak in je schildklier. Beweeg je minder en trager dan je gewend bent? Dan zou dit best kunnen. Helaas krijgen lever, spieren en vet ook nog signalen om calorieën vast te houden. Calorieën verbrand je dus niet meer, erg frustrerend. Eén studie meldt dat je zo’n 7-14 kilo per jaar kunt aankomen doordat je schildklier niet goed functioneert. 8 9

Het koud hebben

Aangezien warmte een bijproduct is van calorieverbranding, ligt het voor de hand dat je het vaak koud hebt bij traag werkende schildklier. Normaal gesproken verbrand je zelfs nog wat als je zit. Schildklierhormonen verhogen de thermostaat van bruin vet. Dat is het type vet dat warmte genereert, en belangrijk om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit lukt niet goed bij een langzaam werkende schildklier. 9 Meer dan 40% van de mensen met het schildklierprobleem heeft het kouder dan de gemiddelde mens. 6

Zwakte en pijn in spieren en gewrichten

Waar we niet op zitten te wachten is dat het lichaam eigen weefsel afbreekt zoals spiermassa. Dit is wel wat er gebeurt bij een langzaam werkende schildklier. 10 Je spiermassa neemt dus af, en dit geeft een zwak gevoel en/of pijn. 11 Öngeveer 34% van de mensen met een langzame schildklier krijgen spierkrampen ook als er geen activiteit is geweest. 6

Haarverlies

Zoals bij de meeste lichaamscellen het geval is, regelen schildklierhormonen ook de functie van de haarzakjes. Haarzakjes hebben stamcellen met een korte levensduur en snelle vernieuwing. Een traag werkende schildklier maakt ze kwetsbaar. 14 Ze regeneren niet meer, met haarverlies tot gevolg. Broze haren zijn een ander probleem dat door de langzaam werkende schildklier komt. 6 Gelukkig zijn er bewezen manieren om iets aan het haarverlies te doen.

Jeukende, droge huid

Wat voor de haarzakjes geldt, geldt ook voor de huidcellen: korte levensduur, snelle vernieuwing. Dus gevoelig als groeisignalen niet meer goed doorkomen. Huid kan langer nodig hebben om te vernieuwen. Dode huidcellen blijven zodoende langer en dit leidt tot een droge huid. Dit komt bij minstens 74% van de patiënten voor. 6 15

Somber gevoel

De afname in gezondheid en energie maakt dat een traag werkende schildklier sombere gevoelens teweeg kan brengen. 16 Depressieve gevoelens komen bij circa 60% van de mensen met dit schildklierprobleem voor. 17 Dit heeft ook een impact op het sexleven. 18

Wist je dat? Vitamine D ook enorm belangrijk is voor je schildklier?

Problemen met focus en concentratie

Hersenmist en een lekkende darm komen vaak voor bij fibromyalgie. Het lekkende darm syndroom veroorzaakt mistig denken. Een traag werkende schildklier eveneens. Als de schildklier niet goed werkt ervaar je traag denken en een slechter geheugen. Wiskunde is lastiger en verbaal kun je het ook minder goed bijbenen. 6 4 19 20

Moeilijke stoelgang

Een rem op je schildklier, betekent een rem op je darmen. 6 Het is echter nooit het enige symptoom. Als dit het geval is, kun je beter kijken naar andere oorzaken van je verstopping.

Zware of onregelmatige menstruaties

Bijna de helft van de vrouwen met een langzaam werkende schildklier heeft zware of onregelmatige menstruaties. 6 De schildklier heeft invloed op de menstruatiecyclus en schildklierproblemen verstoren de signalen. Hormonen van de schildklier hebben ook rechtstreeks een impact op de baarmoeder en eierstokken.

Denk aan je seleniumspiegel

Nu zijn er meerdere manieren om je trage schildklier weer sneller te maken. Hier noemen we de makkelijkste en goedkoopste manieren. Krik je seleniumspiegel op. Dit kan al met 2 brazilnoten per dag. Het verband tussen selenium en de schildklier is overduidelijk. 21 22 23

Zwarte komijn verbetert eveneens je schildklierwerking.