Hoe NSAID’s schade veroorzaken in je darmen - www.goedgezond.info

Hoe NSAID’s schade veroorzaken in je darmen

nsaid's

Wat zijn de nadelen van pijnstillers voor je darmen? In de darmflora brengen NSAID’s schade die aanzienlijk is: zo leiden ze bijvoorbeeld tot een lekkende darm.

NSAID’s, schade in darmen

Ze worden veel gebruikt: NSAID’s. En je moet toch wat als je pijn hebt. Helaas doen ze wel iets met je darmen. De pijnstillers verstoren de balans in het darmmicrobioom. Het zijn COX-remmers. COX staat voor cyclo-oxygenase. Dit enzym zet een reeks processen in gang waarbij prostaglandinen aangemaakt worden die koorts, pijn en vaatverwijding veroorzaken. COX speelt een grote rol bij ontsteking. 

De wetenschappelijke literatuur laat weten dat er natuurlijke middelen zijn die COX net zo goed remmen als ibuprofen en andere NSAID’s.

Hoe fijn het ook is om van pijn en ontsteking af te komen, NSAID’s rechten behoorlijke schade aan in de maag en darmen. 1 2 Eigenlijk zijn ze giftig voor je spijsverteringskanaal. 3 Ook bij kortdurend gebruik veroorzaken NSAID’s schade. 4 5

Verlies van eiwitten, beschadigd darmslijmvlies

Als er sprake is van toxiciteit door NSAID’s in de dunne darm merk je dit aan misselijkheid, verteringsproblemen, verstopping of juist diarree en buikpijn. Gebruik je de pijnstillers chronisch dan raakt je darmslijmvlies enorm beschadigd en kan zelfs breken. Je verliest eiwitten en krijgt mogelijk zweertjes en bloedarmoede. 

Een lekkende darmwand komt voor bij 50-70% van de lange termijn gebruikers

Ontsteking is aanwezig bij 60-70%. 6

Schade aan het darmslijmvlies komt bij 30-40% van de gebruikers voor 7 8

Dysbiose van het darmmicrobioom

Wat NSAID’s met je darmmicrobioom doen is dat ze de groei van gunstige bacteriën remmen. Ze veroorzaken een dysbiose in darmflora. We weten hoe belangrijk het is om een goede balans in het darmmicrobioom te hebben. Daar wordt het overgrote deel van serotonine geproduceerd. Maar ligt er de oorsprong van veel ziektes, mentaal en lichamelijk. Er is immers een darm-brein connectie, niet voor niks heten de darmen ook wel “ons tweede brein.” Dan nog het probleem van een lekkende darmwand: hierbij lekken stoffen de bloedbaan in, waarvan het niet de bedoeling is dat dit gebeurt.  Een van de manieren waarop NSAID’s schade aanrichten is wel via de darmwand.

Ongunstige darmbacteriën floreren

Aan darmflora en darmen brengen NSAID’s schade die behoorlijk serieus is

De ontsteking remmende pijnstillers veranderen de compositie van de darmbacteriën dusdanig dat de verkeerde strengen gaan floreren. Dat zijn de bacteriën die betrokken zijn bij de opname van medicatie en stofwisseling, wat de therapeutische resultaten van de NSAID’s beïnvloedt. 

Dikke darm, dunne darm

Normaal gesproken is het darmmicrobioom heel divers. Het heeft interactie met onze cellen. Hoe groter de diversiteit, des te meer interacties. De omgeving waarin de bacteriën wonen bepaalt welke strengen dominant zijn, en hoe stofwisselingsprocessen plaatsvinden. Dit verschilt van plek tot plek binnen de darmen en is verder afhankelijk van onder andere de pH-waarde en wat je consumeert. 9 In de dunne darm is het zuurstofgehalte bijvoorbeeld hoger. Er zijn meer bacteriën als Lactobacillaceae. In de dikke darm en in de ontlasting is minder zuurstof en waardoor er meer Bacteroidaceae, Prevotellaceae, Lachnospiraceae en Ruminococcaceae zijn. 10

Medicijnen

Je darmmicrobioom is een hoogst plastische gemeenschap dat door dieet, geslacht, omgeving, eetgedrag en dergelijke gestuurd wordt. Plastisch, dat is goed. Dat betekent dat we daar weer een en ander kunnen omkeren en herstellen. Voor ons zijn er zeven hoofdgroepen: Bacteroidetes, Firmicutes, Proteobacteria, Verrumicrobio, Actinobacteria, Fusobacteria en Cyanobacteria. 11

Bijzonder microwereldje in onze buik

Darmbacteriën zijn bijzondere micro-organismen. Ze zijn in staat om medicijnen op een directe manier te veranderen. Onze darmflora kunnen meer dan 50 chemische stoffen transformeren door enzymen te produceren met verschillende activiteiten. Dit bepaalt de bioactiviteit, biobeschikbaarheid en toxiciteit. 12 13 14 

Lekkende darm door NSAID’s

Een van meest beïnvloedende factoren op de samenstelling van de darmbacteriën is medicatie. 15 16 17 Zo ook met de ontsteking remmende pijnstillers. Hiernaast bepalen ze de metabole activiteit op een directe manier, wekken ze de celdood op van darmbacterién, remmen of stimuleren ze de groei van bepaalde soorten. Op een indirecte manier schaden ze het milieu binnen de darmen, het darmslijmvlies en de darmwand. Naast hersenmist heeft de lekkende darm ook andere specifieke kenmerken.

Voorbeelden van veranderingen in darmflora door NSAID’s

  • Indomethacine verstoort Bacteroidetes, Prevotellaceae, Firmicutes, Proteobacteria, Alphaproteobacteria. 
  • Ibuprofen richt zich ongunstig op Lachnospiraceae, Bacteroides
  • Diclofenac: op Firmicutes, Bacteroidetes en Proteobacteria
  • Aspirine op de Lactobacillus

Ook schade bij kort gebruik

Ook als je een NSAID maar een week gebruikt, neemt de diversiteit af. 17 Korte behandeling met ibuprofen veroorzaakt zweertjes in de darmen plus ontsteking. Hiernaast verschuift het de compositie van darmbacteriën in het jejunum (nuchtere darm). 18 Korte inname van Diclofenac zorgt voor een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm), ontsteking en zweertjes. 19 

Er is ook bewijs dat NSAID’s de microbiële compositie in de mond verandert. Dit bleek bijvoorbeeld bij aspirine het geval te zijn. 20

M/V

Opmerkelijk is dat vrouwen minder vaak een lekkende darmwand hebben en meer microbiële diversiteit dan mannen. 21  Vrouwen hebben ook meer Actinobacteria en minder Bacteroidetes en Proteobacteria. 22 

Natuurlijke pijnstillers, bewezen werking

Soms kom je er niet onderuit en wil je gewoon van je pijn af. Je kunt natuurlijk ook je toevlucht zoeken tot de top natuurlijke pijnstillers, waarvan de werkingen bewezen zijn. Maar lukt dat niet en neem je toch NSAID’s dan kun je de schade beperken. Probiotica helpen tot op zekere hoogte bij het herstel van het darmmicrobioom. 23 Een Lactobacillus casei streng en andere melkzuurbacteriën verbeteren schade die veroorzaakt is door indomethacine. 24 25 

Probiotica herstellen schade

Verder verminderen Lactobacillus acidophilus en Bifidobacteria eveneens schade en lipideperoxidatie na gebruik van Ibuprofen. Onder dit herstel valt ook herstel van de darmwand. Met de juiste voeding die de darmwand herstelt bereik je ook veel. Lactobacillus plantarum kun je overslaan, die blijkt niks te doen in dit opzicht. 

Share