7 Simpele keukenkruiden die darmflora herstellen

darmflora herstellen

Je darmflora herstellen, hoe doe je dat? Een van de manieren is het gebruik van deze 7 simpele keukenkruiden.

Darmflora herstellen met kruiden

Darmflora hebben best veel te lijden. Antibiotica kuren, verkeerde eet- en leefgewoonten, ze verstoren ons darmmicrobioom. Het interessante is dat normale keukenkruiden je darmflora herstellen. Je hoeft niet altijd ingewikkeld te denken, of dure pre- en probiotica aan te schaffen. Neem de voeding die een rijke bron van probiotica is, of van prebiotica. En kijk in je keukenkastje! Want wetenschappelijke studies hebben een en ander te zeggen over het effect van kruiden op je darmmicrobioom.

Darmflora herstellen doe je met deze 7 kruiden: zwarte peper, cayenne peper, kaneel, gember, oregano, rozemarijn en kurkuma. Althans, dit zijn de 7 waarnaar gekeken werd in een fascinerende studie.

(journal of Food Science, 2017)

Bifidobacterium en Lactobacillus

Alle 7 verbeterden de groei van de gunstige Bifidobacterium en Lacobacillus soorten. Kaneel, oregano en rozemarijn waren actief tegen Fusobacterium. En Clostridium soorten werden tegengewerkt door kaneel, rozemarijn en kurkuma. Dit suggereert sterk dat de kruiden een belangrijke rol hebben bij de regulatie van je darmmicrobioom, en je darmflora herstellen.

Soms moet je darmflora herstellen. Medicatie (onder andere antibiotica), bewerkte voeding, alcohol en andere factoren hebben de compositie van darmbacteriën dusdanig veranderd, dat je merkt dat je niet meer goed in je vel zit. Dat je hierbij keukenkruiden kunt gebruiken is handig om te weten. 

De meeste kruiden zijn heilzaam en kennen een lange geschiedenis van medicinaal gebruik. Niet voor niets zijn het goede natuurlijke pijnstillers, en natuurlijke remmers van ontsteking. Dat ze ook darmflora herstellen is minder bekend. Oregano, kurkuma, gember en kaneel horen in de top 5 van kruiden met sterke antioxidant eigenschappen. Maar de werking gaat dieper dan dat. 

Om een paar voorbeelden te noemen:

Kurkuma

Werkt namelijk tegen 7 nadelige bacteriële strengen. Dit zijn  S. aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Klebsiella pneumoniae)/. 

Kaneel

Verhindert de werking van 5 nadelige stoorten: Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, S. aureus, E. coli, en Salmonella anatum

Rozemarijn

Zorgt voor een toename van Bacteroides, Prevotella, en blijkt een werking te hebben bij overgewicht.

Kruiden zijn goede prebiotica

darmflora herstellen
Darmflora herstellen kan heel goed met simpele keukenkruiden

Ze fungeren prima als prebiotica: de wekken de groei of activiteit op van darmbacteriën die tot een goede gezondheid leiden. Lactobacillus en Bifidobacterium hertellen darmflora en produceren onder andere melkzuren. Het bewijs groeit dat polyfenolrijke voeding een prebiotisch effect hebben. Deze kruiden bevatten veel polyfenolen. 

Bescherming tegen ongunstige bacteriën

Bifidobacteriën horen in ons spijsverteringskanaal. Als er te weinig van zijn spelen bepaalde condities die betrekking hebben op maag en darmen. Ook kan de E. coli bacterie dan vaker voorkomen. Bij een tekort is er vaker sprake van overgewicht. Het is goed om te weten dat alle 7 keukenkruiden tot een toename van Bifidobacteriën leiden.

Brede uitwerking

Lactobacillus en dan vooral rhamnosus, is veelbelovend bij diarree door virussen en bacteriën en bij infecties aan de luchtwegen. De genoemde keukenkruiden zorgen voor een toename. Natuurlijk hebben de Bifido- en Lactobacillus groep meer uitwerkingen op de gezondheid dan hier genoemd. En een brede uitwerking op onderliggende soorten, denk maar aan L. rhamnosus, acidophilus enzovoort.

In thee of voeding

Je darmflora herstellen met 7 eenvoudige keukenkruiden is een goed ding om te weten. Je voegt de kruiden makkelijk toe in thee of voeding. Zo werk je aan betere darmflora en dus ook aan een betere gezondheid, mentaal en lichamelijk.