Cayennepeper, uitmuntende beschermer voor je hart

cayennepeper

Cayennepeper is een goede eerste hulp bij problemen met het hart en de bloedvaten. Deze veelzijdige pepersoort heeft bijzondere eigenschappen!

Cayennepeper in je EHBO kit

Cayennepeper is een cultivar van Capsicum annuum, en afkomstig van rode peper of te wel chilipeper. Cayennepeper bevat capsicum en capsaïcine.

Waarom hoort cayennepeper in iedere EHBO kit thuis?

  • Als je te maken krijgt met een ernstig bloedende snijwond, strooi dan cayennepeper, een krachtig bloedstollend middel, direct op de wond. Cayenne is in staat de bloeddruk ter plaatse aan te passen en onmiddellijk te beginnen met bloedstolling.
  • Het is tevens een krachtig middel tegen infecties, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele infecties.

Maar er is meer!

Als katalysator

Ter ondersteuning van reanimatie

Ter ondersteuning van reanimatie na een hartaanval, pas je deze koning van de specerijen toe. Meng in deze situatie, een theelepel peper met een beetje (warm) water en giet het vervolgens in de keel van de patiënt. Dit is een manier om de patiënt bij te brengen en is veel succesvoller dan uitsluitend reanimatie.

Ken je de voortekenen van een hartaanval?

Hoe stil is de stille hartaanval?

 

Vitamines en mineralen

Veel herbalisten geloven dat deze bijzondere pepersoort een nuttig en waardevol kruid binnen de fytotherapie zou kunnen zijn. En niet alleen ten aanzien van de spijsvertering. Maar ook voor het hart en het bloedvatenstelsel. Het doet namelijk ook dienst als katalysator, en verhoogt de doeltreffendheid van andere kruiden wanneer het gecombineerd gebruikt wordt. Daarnaast is de peper rijk aan vitamine A en C, heeft de volledige complexen van vitamine B, en is zeer rijk aan organisch calcium en kalium. Dat is één van de redenen is waarom het goed voor het hart is

Bij problemen met het hart en de bloeddruk

Mensen met hart- en bloeddruk problemen kunnen ervoor kiezen de juiste hoeveelheid cayennepeper aan hun voeding toe te voegen. De bijzondere specerij vormt de beste remedie tegen koudvuur, bevriezing en in iedere situatie, waarin een betere bloedtoevoer en circulatie gewenst is.

Voor warme voeten

De peper kan zelfs in schoenen of laarzen worden gestrooid om de voeten warm te houden. Deze duizendpoot werkt als een katalysator, waarin alle andere kruiden en supplementen snel naar de juiste plek in het lichaam worden getransporteerd, waardoor hun effectiviteit wordt vergroot.

Bij verkoudheid

Cayenne bevat een hoge dosis vitamine C en is daardoor inzetbaar voor behandeling tegen verkoudheid, sinusitis en ademhalingsproblemen.

Spijsvertering

Cayennepeper kan het slijmvlies van de maag en de peristaltische actie in de darmen verbeteren. Het helpt de vertering en de productie van zoutzuur. De rol van deze multifunctionele specerij is dus zeer significant voor de spijsvertering. Het spijsverteringssysteem zorgt voor de voeding van onze de hersenen, de klieren, de spieren en elk ander deel van het lichaam.

Voeding voor het hart

Het volgende citaat is afkomstig van Dr. John Christopher’s nieuwsbrief: Cayenne, jaargang 1, nummer 12:

“Bij veel mensen leidt het hart aan ondervoeding vanwege de consumptie van bewerkt voedsel, maar door het gebruik van een theelepel cayenne in een glas warm water, ontvangt het hart een krachtige dosis goede voeding. Een ieder van ons behoort te weten hoe belangrijk deze informatie is, want iedereen kan zomaar op een bepaald moment een hartaanval krijgen, zelfs u. De warme thee werkt sneller dan het gebruik van capsules of koude thee, aangezien de warme thee de celstructuur openlegt, deze laat opzwellen en cayenne sneller toegang heeft, waardoor deze krachtige voeding direct via de aderen naar het hart gaat”.

Cayennepeper bij hartaanval

Cayennepeper is ook bekend omdat het hartaanvallen binnen 30 seconden stopt.

Anekdotes laten weten dat een aftreksel met cayennepeper iemand na een hartaanval weer bij bewustzijn kan brengen. Een theelepel van zo’n aftreksel wordt dan om het kwartier gegeven. Of er gaat een theelepel peper in een heet glas water.

Noodsituaties

Het is een goed idee om altijd een aftreksel van cayennepeper bij je te hebben in geval van noodsituaties. Het werkt ook bij bloedingen in de longen, maag, baarmoeder of neus. Ook hier doe je een theelepeltje in een kop heet water wat je om de 15 minuten neemt. De bloedingen zouden in 10-30 seconden moeten ophouden. De reden voor deze eigenschap is dat de peper de bloeddruk controleert en direct herstelt. Daarnaast voorkomt het het klonteren van het bloed. Voor uitwendige bloedingen, neem je cayennepeper in, maar giet je het ook direct op de wond.

Tip: cayennepeper thee voorziet je hart van de juiste voeding en verbetert de hartfunctie

Aanschaf van cayenne

Neem bij voorkeur geen cayenne uit de supermarkt. De meeste kruiden en specerijen worden bestraald (in de V.S.), waardoor ze medisch onbruikbaar zijn. Koop daarentegen cayennepeper met een waarde van 30.000 tot 40.000 Scoville-eenheden via een bedrijf, met een garantie voor niet bestraalde producten. Middels gewenning, kunt u de dosis opvoeren tot een waarde van 60.000 tot over de 90.000 Scoville-eenheden. Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water.

Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd. Master Cleanser is een formule, die toegepast kan worden bij beginnende keelpijn. Deze mix bestaat uit verse citroensap, cayenne en leidingwater. Voor de smaak voegt men bv. ongeraffineerde ahornsuikerstroop toe (of bv. melassestroop).

Bronnen

Open Heart, Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. doi: 10.1136/openhrt-2015-000262

Crit Rev Food Sci Nutr. Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review. doi: 10.1080/10408398.2013.772090.

. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. doi: 10.22038/IJBMS.2018.25200.6238

Nutrients. Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels.  doi: 10.3390/nu9091037