Voeding bij endometriose: 13 bewezen tips

minder rimpels

Als je endometriose hebt, laat je nachtrust vaak te wensen over. Wat kun je hieraan doen, en welke voeding helpt het beste? In deze blog: Slaap- en voedingstips bij endometriose.

Voeding bij endometriose

Een aantal dingen verhogen het risico van endometriose

 • Onregelmatige of zware menstruatie
 • Pijn in de bekkenbodem
 • Geschiedenis van abortussen
 • Familiegeschiedenis van endometriose

Slechte nachtrust

Bij endometriose speelt vaak een slechte nachtrust. Kwaliteit van slaap, de tijd dat je inslaapt en een onderbroken nachtrust: vrouwen met de aandoening weten wat het is.

Wist je: dat vrouwen die meer dan 3 uur per week lichamelijke actief zijn en veel zuivel eten, minder last van endometriose hebben? Hetzelfde geldt voor vrouwen die met regelmaat fruit en noten eten.

Dat de aandoening ook effect heeft op de nachtrust 12 is erg jammer. Immers, slapen is een onmisbaar proces waarbij herstel plaatsvindt. De link tussen endometriose, nachtrust en pijn is in onderzoeken duidelijk vastgesteld. 3 Hierdoor ervaren patiënten ook vaker depressieve gevoelens.

Rol van melatonine

Natuurlijk speelt melatonine een rol. Veranderingen in de melatoninespiegel beïnvloeden vruchtbaarheid en nachtrust. Hiernaast is melatonine een belangrijke pijnonderdrukker, antioxidant en regulator van het immuunsysteem.

In een studies consumeerden deelnemers met endometriose de voedingsbronnen van melatonine. Dit zijn zuivel, amandelen, pinda’s, walnoten, bepaald fruit, sommig vlees en vis.

Tryptofaan

voeding bij endometriose
Onder meer de walnoot is goede voeding bij endometriose

De inname van zuivel, noten en fruit dat tryptofaanrijk is, lag lager bij vrouwen met endometriose. En dit stond duidelijk in verband met alle klachten. Ook leefstijlfactoren als roken en beweging waren van invloed.

Minder symptomen waren er bij consumeerders van

 1. Zuivel
 2. noten
 3. Bananen
 4. Kiwi’s
 5. Appels
 6. Perziken
 7. Aardbeien
 8. Sinaasappels
 9. Het mediterraan dieet is gunstig voor het darmmicrobioom en werkt daarom positief op de nachtrust
 10. Sap van zure bessen, oesters en zink verbeteren de slaapduur en kwaliteit. Dankzij de melatonine die ze bevatten.
 11. Als verzadigde vetten in balans zijn, veel groenten en vezels gegeten worden is de kans groter dat je slaapt als een roos 4
 12. Regelmatige beweging verbetert het immuunsysteem en inflammatie. Beweging verbetert de melatonineproductie. 5 Daarentegen kan veel sporten een vermindering van bio beschikbare oestrogeen teweegbrengen. 6
 13. Insulineweerstand of een hoge insulinespiegel verhogen het risico op endometriose (maar: lichamelijke activiteit verbetert dit dan weer)

Voeding is de grootste risicofactor. 78

Serotonine

Alle bronnen van tryptofaan. Dus nodig voor de melatonineproductie. Want tryptofaan ondervindt omzetting in serotonine, vervolgens in N-acetyl serotonine en tot slot tot melatonine. Melatonine reguleert ook ontsteking en beschermt tegen oxidatieve stress. Daarom is het een belangrijke stof om de kans op te verminderen, of de klachten als de aandoening er al is.

Slaaptips bij endometriose opvolgen heeft nut, ook omdat slaapgebrek nadelig is voor de samenstelling van het darmmicrobioom.

Aanbevolen artikelen