Deze 3 topkruiden maken snel je lever gezond

gezonde lever

Een gezonde lever maakt dat je je weer fit en energiek voelt. In deze blog lees je welke 3 topkruiden je lever gezond maken. Lees wat studies erover zeggen!

Natuurlijk kun je “ingewikkeld” denken over kruiden voor een gezonde lever. Als je een gezondheidsprobleem hebt, ben je vaak bereid meer geld neer te tellen voor het beste supplement. Wetenschappelijke studies tonen dat je ook eenvoudige middelen je lever gezond maken.

De top 3 voor een gezonde lever

Waarom deze kruiden tot de top 3 voor een gezonde lever horen, is omdat ze vrij snel effect hebben.

Groene thee

Pakt de vette lever aan … en meer

Misschien drink je al dagelijks groene thee. Dat komt dan voor je lever goed uit, want de plant maakt daadwerkelijk de lever gezond. Hoort echt bij de topkruiden voor de lever, want is een van de best gedocumenteerde planten in dit opzicht. Groene thee komt uit China en is verspreid naar andere Aziatische landen. Neem geen groene thee afkomstig uit China: wat daar vandaan komt zit voor lood en andere zware metalen. Kies bio, en uit een ander land. Extract van Camellia sinensis heeft een genezende werking bij allerlei aandoeningen van de lever. De polyfenolen (EGCG) helen schade, oxidatieve stress en ontsteking op elk niveau. 1 Het effect is dosis afhankelijk, kortom: meer is beter. De thee verhindert zelfs infiltratie van het hepatitis C virus in de levercellen. 2 En heb je het pure extract van EGCG? Dan vermindert dit niet alleen de ernst van leverschade door leververvetting, ook oxidatieve stress en pro-inflammatoire stoffen nemen af. Dit maakt de thee en het extract effectieve en nuttige middelen voor een gezonde lever. Daarnaast geeft het je ook een betere bloeddruk en doorbloeding.

Knoflook

Keert ook acute leverschade om

Dit natuurlijke antibioticum is goed voor je bloeddruk, en maakt ook je lever gezond. Al minstens 6000 jaar wordt het knolletje gebruikt in de keuken en als medicinaal middel. Eet gerust knoflook; het brengt een te hoge vetspiegel weer goed in het gareel. 3 Als je dieet lange tijd veel te vet is geweest, herstelt het kruid weer de schade. Insulineresistentie, oxidatieve stress, een verstoorde vetstofwisseling? Alle houden een gezonde lever buiten bereik, maar met knoflook keer je dit weer om. 4 De werking van oude knoflook is nog sterker. 5 Oude of verse, diallyl trisulfide in het knolletje beschermt zelfs tegen acute leverschade. 5 6 Voor middelen voor een gezonde lever hoef je dus niet ingewikkeld te denken/zoeken. Dankzij knoflook vindt er weer regeneratie van de lever plaats! 7 Het is dus geheel terecht dat knoflook bij de top 3 hoort. Knoflook verbetert overigens ook je nierfuncties.

kurkumalatte.jpg
Kurkuma is dé specerij voor een gezonde lever. Drink eens vaker kurkuma latte!

Kurkuma

De topper tegen oxidatieve stress in de lever

Worden we weleens kurkuma moe? Dat zou best kunnen gezien alle berichtgeving over deze specerij. Dat je denkt “zucht, alweer kurkuma.” Maar het is niet voor niets dat deze heilzame specerij vrijwel altijd een welverdiend plaatsje in de “tops” heeft. Zo ook met de lever. Bij veel ziekteprocessen speelt oxidatieve stress een grote rol. Bij de lever is het niet anders. Oxidatieve stress is de disbalans tussen antioxidant capaciteit en de hoeveelheid ROS (reactive oxygen species; kortom oxidanten). ROS verandert het DNA en is ook voor een gezonde lever een echte bedreiging.

Heb je leverproblemen door oxidatieve stress, dan vermindert dit ook de breinwerking en nierfuncties. 8 9  

Wist je trouwens dat kurkuma de productie van collageen en elastine in je huid stimuleert?

Door je op ROS te richten hou je je lever gezond, dat is duidelijk. En hier komt kurkuma om de hoek kijken. Dit is echt de nr. 1 keuze voor een gezonde lever. De geel gekleurde curcuminoïden elimineren radicalen in de cellen uitstekend. Sterker, het zijn uiterst krachtige antioxidanten. 10

Curcuminoïden remmen lipide peroxidatie en neutraliseren ROS uiterst effectief. 11

Wil je een gezonde lever, dan heb je hier dus wat aan! De beschermende werking tegen oxidatieve stress is uitgebreid vastgelegd, zowel in vitro als in vivo. 12 13 14 15. En erg gunstig: binnen 30 minuten degradeert kurkumine in ferulinezuur en vanilline. 16

Wat kun je verwachten?

Binnen 8 weken normaliseert kurkumine de leverwaarden AST, ALT, ALAT plus LDL-C en HDL-C. Dit gebeurt bij 500-1000 mg per dag. 17

Op naar meer fitheid en energie

Als je wilt werken aan een gezonde lever, hoef je dus niet diep in je buidel te tasten. Met betrekkelijk goedkope middelen bereik je al dat je lever gezond wordt. Dit ga je merken aan een toegenomen energieniveau en een stralendere huid.