Rabarber gezond? Ja, voor lever en darmen!

rabarber gezond

Rabarber gezond? Ken je deze plant uit de duizendknoop familie nog? Hij heeft geneeskrachtige eigenschappen. Bijvoorbeeld voor je cholesterol en stoelgang. Lees wat er in in rabarber zit en wat het doet voor je gezondheid.

Waarom is rabarber gezond?

Er zijn een aantal boeiende dingen die rabarber gezond maken. En dat zijn niet de vitamines en mineralen. Helaas, die vallen een beetje tegen en zijn te verwaarlozen. (Variërend van 5 tot 15% van de ADH) Alleen vitamine K zit er veel in, en dit zeker belangrijk voor je aderen. Verder nauwelijks vitamines en mineralen, dus waarom is rabarber gezond?

Rabarber verbetert de stoelgang

Wist je dat rabarber een traditioneel Chinees kruid is? Nu is een lekkende darmwand een oorzaak van veel gezondheidsproblemen. Maar rabarber beschermt de darmwand en voorkomt lekken. Daarnaast bevordert het de darmbewegingen. Dus wil je je stoelgang verbeteren, denk dan eens aan deze heilzame plant. 1

Modelleert de darmflora en vermindert leverontsteking

Een geweldige werking van rabarber: het brengt darmflora in balans en vermindert leverontsteking. Dit komt mede door die verbeterde functie van de darmwand. Ook als de lever en darmen in gevaar zijn door alcoholgebruik is rabarber gezond, omdat het de de daar door ontstane stoornissen omkeert. 2

Tegen ontsteking

rabarberintext.png
Hoewel het weinig vitamines en mineralen bevat (met uitzondering van vitamine K) is de groente gezond, vanwege de hoeveelheid andere anti-oxidanten. Het overtreft zelfs boerenkool!

Tegen systemische ontsteking draagt bij aan het ontstaan of de progressie van bepaalde ziektes. Als hier sprake van is, is de consumptie van rabarber gezond. Rabarber remt namelijk de ontstekingsstoffen. De groente heeft een antagoniserende werking tegen pro-inflammatoire cytokines. 3

Meer antioxidanten dan in boerenkool

Boerenkool barst van de antioxidanten, rabarber zelfs nog meer! 4 De groente bevat weliswaar weinig mineralen en vitamines (met uitzondering van vitamine K), maar dat maken de anthocyanen en fenolen ruimschoots goed. 4 We weten hoe belangrijk beide stoffen voor onze mentale en lichamelijke gezondheid zijn. Ze voorkomen het ontstaan en de progressie van chronische ziektes.