Amandelen gezond? 4 Top redenen om ze te eten

amandelen gezond

Amandelen zijn gezond. Toch gaan die gezonde eigenschappen verder dan de meesten weten! Wist je dat ze een rijke bron zijn van gezonde vetten, calcium, vitamine E en 11 aminozuren? Lees wat amandelen voor je doen!

Waarom amandelen gezond zijn

Rijk aan

 • Enkelvoudige onverzadigde vetzuren
 • Vezels
 • Vitamine E
 • Magnesium
 • Koper
 • Fyto nutriënten
 • Aminozuren waaronder tryptofaan

Niet alleen voor het cholesterol zijn amandelen gezond. Voor het cholesterol vanwege de vezels en gezonde vetten. De gezonde werking van amandelen gaat verder, want amandelen 1 2

 • zijn goed voor het hart
 • verlagen het risico op diabetes
 • houden je gewicht op peil
 • zorgen voor een goede glucose regulatie
 • verlagen ontsteking en oxidatieve stress

Er zijn dus nogal wat redenen om vaker amandelen te eten.

Top redenen om ze te eten

Rijk aan antioxidanten

En dat is een belangrijke reden waarom amandelen gezond zijn. Ter illustratie: toen zware rokers dagelijks 84 gram amandelen consumeerden (Dit is 3 tot 4 handjes) was na een maand de oxidatieve stress door het roken aanzienlijk verminderd. 3 De meeste antioxidanten zitten in het velletje.

Qua vitamines gaat het bij amandelen vooral om vitamine E. 4 Dan de polyfenolen; de gezonde nootjes zitten er vol mee. 5 6 Tanninen, proanthocyanidinen, flavonoíden, fenolzuren, lignanen, isoflavonen en stilbenen: alle maken dat amandelen gezond voor je zijn. 7 Dat is nog niet alles. De epicatechinen (die je ook in groene thee vindt) zijn de puntjes op de i.

Mineralen in amandelen

Je vindt vooral kalium, fosfor en magnesium in de nootjes. 8 De combinatie van fosfor en calcium maakt amandelen een goede snack ter preventie van osteoporose. Dus voor vrouwen tijdens en na de overgang zijn amandelen gezond, en ideaal als tussendoortje.

Goed voor je cholesterol

Dat amandelen goed voor je cholesterol zijn is de bekendste eigenschap. Neem een handje, en je verlaagt de “slechte” versie (LDL). 9 De goede variant blijft daarentegen stabiel.

Groot pluspunt: amandelen bevatten 11 aminozuren

Amandelen beschikken over een diversiteit van aminozuren. Dat maakt ze wel heel bijzonder. Dus zoek je een supplement om je aminozuren te boosten: neem zo nu en dan een handje van de smakelijke nootjes. Leucine, isoleucin, tryptofaan, valine, methionine, lysine, threonine, cystine, alanine, arginine, fenylalaline. Die rijke bron maakt amandelen gezond voor je spieren. 10