Radijs in de winter: geen dokter nodig. Waarom?

radijs

Radijs wordt soms gebruikt als snack voor tussendoor. Een goede keuze, want het roze knolletje doet goede dingen voor je gezondheid. De stoffen remmen zelfs de groei van kankercellen. En als we wisten wat radijsjes allemaal nog meer teweeg brengen in ons lichaam, zouden we ze vast vaker eten!

Radijs maakt je gezonder

Radijs. Voor kinderen een gezond tussendoortje, maar ook voor ons! Radijsjes horen tot dezelfde familie als broccoli, spruitjes, boerenkool, bloemkool en alle andere kolen: de cruciferen dus.

Als geïnformeerde lezer weet je waarschijnlijk dat de kruisbloemigen een gunstig effect op kankercellen hebben. Dankzij sulforafaan. Dit is bij meerdere soorten kankers bewezen. 1, 2, 3

Veel waardering voor radijsjes

Documentatie uit het oude Egypte toont dat Egyptenaren al radijsjes aten voordat de pyramides gebouwd werden. De Oude Grieken waardeerden de kleine roze knolletjes dusdanig, dat ze er gouden replica’s van maakten.

  • Bieten kregen slechts zilveren replica’s
  • Rapen waren goed voor loden namaaksels

Een oude Griekse arts schreef een heel boek over de radijsjes. Ook de romeinen waren bekend met de groente: Romeinse schrijvers beschreven verschillende soorten.

In Europa ontdekten we ze veel later. Hier dateren de oudste beschrijvingen uit de 16e eeuw. Beschrijvingen van voor die tijd betreffen alleen de grotere soorten. Een Duitse botanist beschreef in 1544 een soort die wel tientallen kilo’s woog.

In de Japanse keuken

In China en Japan wordt de radijs ook wel gepekeld. Voor de Aziaten geeft dit een aantrekkelijkere gele kleur. De Europeanen vinden de geur en smaak van de gepekelde versie meestal onaangenaam. De gepekelde zoutige radijs maakt deel uit van de voeding van de Japanner. Sommige soorten worden speciaal gekweekt om te koken. 4

In de Chinese geneeskunde

Zoals wij vertrouwen op de appel (‘een appel per dag houdt de dokter weg’), vertrouwt de Chinees op de witte radijs (mooli). Vooral om in de wintermaanden gezond te blijven.
Zij zeggen:

‘Eet mooli in de winter en gember in de zomer, en een doktersrecept is niet nodig.’

“Kleine ginseng”

Want volgens de Chinese geneeskunde stilt de witte radijs de dorst en heft het ‘hitte’ op. Waardoor darmbewegingen op gang komen. De witte radijs heeft dan ook het troetelnaampje ‘kleine ginseng’. Het moet niet samen met sinaasappel gegeten worden: teveel van beide zou struma veroorzaken. 5,

Doe deze kleine “multi” in salades, 

Door hun speciale smaak zijn ze een goede snack en ze maken dat salades er geweldig uitzien. Radijsjes zijn een kleine multi: Ze bevatten een reeks vitaminen (de B’s, C, E en K) en mineralen (zink, riboflavine, kalium, koper, magnesium en calcium), maar: allemaal in kleine hoeveelheden.(*) Alleen vitamine C is echt noemenswaardig (25% van de ADH per 100 gram). De rest van de vitaminen en mineralen zit daar ver onder.

Als we ze niet hoeven te eten voor de vitaminen en mineralen, wat maakt ze dan toch zo bijzonder en krachtig voor onze gezondheid?

Radijsjes ruimen overtollig slijm op

Radijsjes zijn een ‘opruimingsteam’ van vastzittend en overtollig slijm. Ze reinigen de sinussen, met name bij oudere mensen. Overtollig slijm is een teken van spanning in het lichaam. Te veel slijm kan veroorzaakt zijn door toxinen, voedingsadditieven en allergieën. De twee voedingstypen bij uitstek die overtollig slijm veroorzaken zijn zuivel en tarwe. Dus wanneer je dit eet, kun je ook radijsjes eten. 7

Ze beschermen tegen Candida

Candida overgroei verslaan gaat verder dan het nemen van supplementen, je moet ook de juiste dingen eten. Ook biedt de natuur effectieve middelen om schimmel te bestrijden. Het eten van voeding die schimmelwerend werkt speelt een belangrijke rol om Candida om te keren ofwel te voorkomen. Radijs is zo een voeding.

In de afgelopen jaren is de uitwerking van radijs op Candida goed onderzocht. Studies bewijzen dat stoffen in radijs actief zijn binnen de celwand van de Candida Albicans. Ze beschadigen de wand en vernietigen deze doelgericht, waardoor de schimmel geen kans heeft. 8, 9, 10, 11

Ze beschermen tegen kanker

Radijsjes bevatten glucosinolaten 12, 13  die de groei van kankercellen remmen en apoptose opwekken (geprogrammeerde celdood van oude en beschadigde cellen). Dit verschijnsel wordt nog meer gestimuleerd door radijswortelextract. 14 Ook sulforafaan biedt stevige bescherming tegen kanker, vanwege het cytotoxische effect (giftig voor de kankercellen, zie boven).

Ze ondersteunen ontgifting

Als je af en toe wat radijsjes knabbelt ondersteunt dit je andere ontgifting maatregelen.  Radijs bevat verder zeaxanthine, luteïne, b- en a-caroteen. Dit helpt uitstekend bij reiniging van de lever. Witte radijs doet dit beter voor de galblaas, maag en darmen.  15, Ook de glucosinolaten bevorderen het ontgiftingsproces. Hiernaast reinigen ze ook de nieren en het urinesysteem. werken ook als een natuurlijk diureticum; ze reinigen nieren en het urinesysteem. Spaanse zwarte radijsjes blijken meer glucosinolaten te bevatten dan de andere soorten. Deze glucosinolaten zorgen ook voor een snelle afname beenmerg vergiftiging. Plus dat de stoffen uit zwarte radijs beschermen tegen acute vergiftiging. 16, 17, 18 19

Ze verlagen ontsteking

In radijs zit een unieke moleculen, indol-3-carbinol (13C). Deze molecule zit in de hele crucifere familie en remt ontstekingen door ontstekingsmediatoren in het bloed –die verantwoordelijk zijn voor ontstekingssymptomen- een halt toe te roepen. 20, 21, 22  Bekende ontstekingsmediatoren zijn bijvoorbeeld histamine en interleukine. Radijsjes verbeteren zodoende huidaandoeningen zoals acne, dermatitis, psoriasis en verminderen pijn en zwelling. Sulforafaan is eveneens ontstekingsremmend. 23, 24

Ondersteunen de hartgezondheid

De kleine knolletjes helpen ook het hart en de bloedvaten. De rode radijs zit vol met anthocyanidinen die schade aan rode bloedcellen beperkt houden door verse zuurstof af te geven aan het bloed. Hiermee voorkomen ze cardiovasculaire aandoeningen.  25, 26, 27, 28 Anthocyanidinen zitten ook in (blauwe) bessen, aardbeien en blauwe druiven.

Dus,  maak eens een smoothie met radijs!

Bijvoorbeeld met

  • 6 gehakte radijsjes
  • 100 ml kokoswater
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 banaan
  • 50 gram frambozen (kunnen diepvries frambozen zijn)

Blendt dit tot een glad geheel.

Andere goede combinaties:

Je neemt gelijke delen komkommer, radijs en wortel en maakt hiermee een smoothie. Ook wortel– en komkommersap zitten boordevol gezondheidsvoordelen.

Radijs mixt ook heel goed met appel en munt, rood fruit of met spinazie

Koken vernietigt rond 90% sulforafaan, dus het verdient aanbeveling om crucifere groenten rauw te eten (of te stomen). Niet iedere kruisbloemige is hier geschikt voor, maar de radijs natuurlijk wel.