Vitamine E tekort: wat zijn de gevolgen?

vitamine E

Vitamine E is belangrijk voor de ontwikkeling van je centraal zenuwstelsel. Bij een vitamine E tekort merk je een verminderde hersenfunctie. En niet alleen dat. Wat zijn de gevolgen van een vitamine E tekort?

Vitamine E voor je zenuwstelsel

Een nieuwe studie laat weten dat vitamine E onmisbaar is voor een goede ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. De studie is gepubliceerd in Scientific Reports.

Het is verbazingwekkend. De hersenen raken absoluut verstoord bij een vitamine E tekort.

Studieauteur Maret Traber van Linus Pauling Institute

Erg belangrijk tijdens zwangerschap

Uit de studie blijkt hoe belangrijk vitamine E is voor de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van embryo’s. Zonder de vitamine ontstaan er defecten in hun hersenen.

Meestal ligt de focus op foliumzuur tijdens de zwangerschap. Inderdaad erg belangrijk, maar vitamine E is niet minder belangrijk voor de vorming van het brein.

Hoe krijg je het binnen?

Vitamine E heet alfa tocoferol en krijg je voornamelijk binnen via oliën zoals olijfolie. Verder vind je het in hazelnoten, zonnebloemzaden en avocado’s. Maar je vindt het ook in andere noten (amandelen, pinda’s), volle granen, groene bladgroenten, eieren. En zelfs waarin je het niet zou verwachten zoals in kiwi’s en mango.

Alle pluspunten per noot

Welke vorm van vitamine E?

Er zijn 8 verschillende vormen van vitamine E. Maar de lever stuurt alleen alfa tocoferol terug de bloedbaan in. De andere vormen worden uit het lichaam verwijderd. De studie benadrukt hoe belangrijk de inname van vitamine E tijdens de zwangerschap is.

Zorg dat je vitamine E binnenkrijgt

Voor volwassen is vitamine E niet minder belangrijk. Een vitamine E tekort kan beter vermeden worden, want verzwakt je immuunsysteem op vele vlakken. Hoge doses kun je echter beter vermijden.

Wat zijn symptomen van een vitamine E tekort?

  • Moeite met lopen en/of coördinatie
  • Spierpijnen en spierzwakte
  • Visuele problemen
  • Cognitieve problemen
  • Darmproblemen

Voorkom neurologische aandoeningen

Gezien de onmisbaarheid van vitamine E voor het zenuwstelsel en de bescherming van zenuwen beschermt de vitamine het brein. Vooral met betrekking tot Alzheimer’s. Vitamine E suppletie remt deze neurodegeneratieve ziekte. 104105 Een meta-analyse toont dat Alzheimer patiënten duidelijk minder vitamine E in het bloed hadden. 107 Maar dit is ook het geval bij mensen zonder diagnose die slechts een milde cognitieve achteruitgang hebben. (109) De vitamine E status bepaalt of je cognitieve functies beschermd zijn tegen achteruitgang of niet. Wil je de hoeveelheid vitamine E in je brein verhogen? Dan neem je 300 mg per dag. 117

Andere gevolgen

Een vitamine E tekort kan bloedarmoede veroorzaken en achteruitgang van de immuunrespons. Als het onbehandeld blijft resulteert het in visuele achteruitgang, hartaandoeningen, permanente zenuwschade en een verminderd denkvermogen en gebrekkige nierfunctie. Zelfs kan het onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

Sterke antioxidant

Vitamine E is een antioxidant die de strijd aangaat met meerdere ziektes: aderverkalking, atherosclerose, staar en Alzheimer’s. Onder andere. Logisch ook, want het is een sterk middel tegen oxidatieve stress. Die laatste is bakermat van veel ziektes. De vitamine is dan ook nog effectief tegen astma, allergieën en diabetes.

Neem geen vitamine E bij:

Vitamine E gaat niet goed samen met anticoagulanten, anti-bloedstolling middelen, simvastatine (cholesterolremmer), niacine, chemo- en radiotherapie.

Tip: combineer voeding om meer vitamine E binnen te krijgen. Voorbeeld: spinazie met olijfolie, of pindakaas met wat zonnebloemzaden enzovoort.

Wanneer heb je meer kans op een vitamine E tekort?

  • Ontsteking aan de alvleesklier
  • Problemen met het uitscheiden van gal
  • Crohn”s
  • Bepaalde andere darmproblemen
  • Taaislijmziekte