Slaapproblemen oplossen via je darmflora?

slapen.jpg

Slaapproblemen oplossen: belangrijk als je geen gezondheidsproblemen (meer) wilt. Ons darmmicrobioom heeft grote invloed op veel aspecten van onze gezondheid. Zelfs op onze nachtrust!

Beter in je vel zonder slaapproblemen

Met gezonde darmflora kun je slaapproblemen oplossen. Het ligt voor de hand: slaap je goed, dan zit je lekkerder in je vel. Dat darmflora hier veel mee te maken hebben blijkt uit een nieuwe studie in journal Experimental Neurology. In dit onderzoek kregen muizen met slaapapneu andere darmflora getransplanteerd. Met als uitkomst dat de beestjes een veel gezonder slaappatroon hadden.

Je darmflora en slaapapneu

Handig als je bijvoorbeeld slaapapneu hebt. Ben je hiermee bekend dan weet je dat je overdag minder goed functioneert. Als je de aandoening hebt, verandert zelfs je darmmicrobioom. En ben je gevoeliger voor diabetes, een hoge bloeddruk en cognitieve problemen.

Door de darmflora te manipuleren kunnen we slaapapneu voorkomen of verlichten. Bijvoorbeeld door op maat gemaakte probiotica tegen slaapproblemen. Zo kunnen we vermoeidheid aanpakken en allerlei andere mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Studieateur David Gozal, MU School of Medicine

Meer Firmicutes door verstoorde nachtrust, dus meer overgewicht

Er is meer bewijs dat het darmmicrobioom de slaapkwaliteit beïnvloedt. Dit vindt plaats via de brein-darm as. Zo bleken mensen met een jetleg duidelijk meer Firmicutes in de darmen te hebben. 1 Een bacteriesoort dat obesitas en metabole aandoeningen in de hand werkt. Toen muizen het darmmicrobioom van mensen met een jetlag kregen, werden de muizen dikker en ontwikkelden ze insulineresistentie. Duidelijk dus dat de darmen in verband staan met slaapproblemen.

Chronische vermoeidheid en darmflora

slapenintext2.png
Bij een divers darmmicrobioom met gunstige micro-organismen ervaar je minder slaapproblemen

Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben meestal slaapproblemen. CVS-patiënten blijken minder Bifidobacterium te hebben en veel meer Enterococcus en Candida albicans tijdens een acute fase van het syndroom. 2 De slechte stemming zou in verband staan met verhoogde concentraties van Lactobacillus. Wat toch een gunstige bacteriesoort is, maar bij CVS in te hoge mate aanwezig is. De inname van antibiotica door patiënten toonde dat slaaptijd en -kwaliteit verbeterden. 3

Goede 1e stap: zorg voor een divers darmmicrobioom

Soms is het lastig te weten welke bacteriestrengen je nodig zou hebben. Wil je slaapproblemen oplossen dan moet je vooral één ding weten. Namelijk dat het effectief is om een diversiteit van bacteriën in je darmen te hebben. 4 Dus eet zeer gevariëerd en probeer te matigen met alcohol en bewerkte voeding.

GABA en serotonine

Bacteroidetes en Actinobacteria beïnvloeden je nachtrust positief. Ze produceren GABA, een neurotransmitter die slaapproblemen voorkomt. 5 Als je darmflora weer goed in elkaar zitten, bevordert dit de serotoninehuishouding. Serotonine bevordert slaap, 6 dus heb je ook baat bij voeding die rijk is aan tryptofaan. Wat veel mensen niet weten is dat vitamine D onmisbaar is voor de aanmaak van serotonine.