dieperslapen

Dieper slapen is een wens van veel Nederlanders. Hoe heerlijk is het om snel in slaap te vallen, en hier in één stuk door van te genieten. Weinig mensen weten hoe belangrijk kalium voor een verkwikkende nachtrust is.

Dieper slapen met een kaliumrijke snack

En dat maakt dat voor een goede nachtrust de keuze tussen warme melk, banaan of spinazie op de laatste valt! Wil je dieper slapen, eet dan een kaliumrijke snack. En let op een eventueel kaliumtekort.

Kalium en het slaap en waak ritme

Een kaliumkanaal is een ionkanaal dat voornamelijk kalium-ionen doorlaat. Kaliumkanalen zorgen ervoor dat de membraanpotentiaal na een actiepotentiaal weer terugkeert naar de rustpotentiaal. Zo houden ze de rustpotentiaal stabiel. We slapen beter als er een delicate balans is tussen de signalen die voortkomen uit de neuronroutes. Dit gaat via de hypothalamus, die de overdracht tussen slaap en waken regelt. Onze neuronen coördineren het wakker worden in antwoord op verschillende stimuli. Kalium is voor dit verloop belangrijk. Een hoge activiteit van het natriumkanaal maakt de cellen wakker. Onderzoekers noemen dit een ‘fiets-mechanisme’: twee pedalen die op en neer gaan gedurende 24 uur, terwijl belangrijke informatie over tijd aan de neuronen doorgegeven wordt.

Kalium is het goede zout

Kalium is een essentieel mineraalzout dat soms ‘het goede zout’ genoemd wordt. Het is het meest bekend vanwege zijn rol in de bloeddrukregulatie en het werkt samen met magnesium bij onder andere het verbeteren van slaap. Behoorlijk nuttig als spierkrampen je wakker houden.  Als een elektrolyt is kalium een positief geladen ion die een bepaalde concentratie moet behouden om zijn functies uit te kunnen voeren. Hieronder valt de interactie met zout om de zenuwoverdracht te reguleren, de spiersamentrekkingen en de hartfunctie. Aangenomen wordt dat je 5x meer kalium dan natrium consumeert.

Beste bronnen van kalium

Wanneer je aan kalium denkt, denk je al snel aan bananen. Hoewel bananen best een goede bron van kalium zijn (ze bevatten ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is het niet de beste bron om dieper te slapen.

Beter slapen doe je met de beste bronnen:

Snijbiet: 960 mg per kop
Spinazie: 838 mg per kop
Avocado: 874 per kop
Broccoli: 505 mg per kop
Champignons: 635 mg per ons
Spruitjes: 494 mg per kop
Romeinse sla:324 mg per kop
Selderij: 344 mg per kop

bronnen 1 2 3