5 Doeltreffende kruiden tegen pijn in spieren

pijninspieren

Pijn in spieren, sommigen hebben hier chronisch last van. Bijvoorbeeld bij fibromyalgie. In deze blog lees je welke 5 kruiden doeltreffend zijn. Niet alleen tegen spierpijn, maar ook voor pijn in de beenderen, ligamenten, gewrichten en pezen. Kortom: tegen musculoskeletale pijn.

Tegen musculoskeletale pijn

Of je nu last hebt van musculoskeletale pijn of alleen van pijn in spieren, de natuur biedt ook hier weer uitkomst. Het is niet verwonderlijk dat kruiden- en plantenextracten helpen. Immers, de moderne geneeskunst vindt hierin zijn basis. Voor elke aandoening en kwaal is wel een natuurlijk middel dat doeltreffend verlichting brengt. Ook waarvan je het niet zou verwachten. Had je van bijvoorbeeld brandnetel gedacht dat het pijn kan verlichten?

Volgens een publicatie in Clinical Rheumotology helpt onderstaand 5-tal bij pijn in spieren, en musculoskeletale pijn in het algemeen.

Brandnetel: verrassend goed

Een hele goedkoop middel: brandnetel. Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die aan brandnetel denken om pijn in spieren te behandelen. Toch zijn er diverse publicaties over dit onkruid om musculoskeletale pijn te behandelen. Het gaat in bijna alle gevallen om het aanbrengen van de netel op de huid, via een crème. Een studie meldt dat deelnemers al na een week van dagelijks gebruik minder pijn in spieren meldden. 1 2 Een crème moet ongeveer 13% brandnetelextract bevatten om doeltreffend te zijn. 3

Boswellia serrata: een van de krachtigste pijnstillers

Deze doeltreffende plant vind je ook in de Top 19 Natuurlijke en Krachtige Pijnstillers. Boswellia werkt als corticosteroïden 3 maar dan zonder de bijwerkingen. Heb je veel last van musculoskeletale pijn, dan zou je het extract zeker moeten proberen. De sleutelingrediënten zijn etherische oliën, zure hars (maar liefst 56-65%) en gum. Van de etherische oliën zijn de triterpenoïden de actieve bestanddelen. Het mooie van Boswellia is dat de werking verder gaat dan pijn in spieren. Het pakt alle pijn, inclusief die aan gewrichtskraakbeen. 4 Op cellulair niveau werkt het dusdanig dat het een rem zet op de samenstelling van ontstekingsstoffen. Het remt vooral de activiteit van de boosdoener enzym 5-lipoxygenase: deze (5-LO) initieert de eerste stappen naar het ontstaan van ontstekingsstoffen. 5

Gember: net zo goed als synthetische pijnstiller

Hoewel gember niet in het rijtje van deze Top Natuurlijke Spierontspanners staat, doet het wel degelijk wat met pijn in spieren en musculoskeletale pijn. Net als Boswellia serrata remt het de negatieve werking van 5-LO. Hierdoor komt de productie van de ontstekingsstoffen leukotrienen en prostaglandinen niet tot stand. Gember blijkt ontzettend effectief bij aandoeningen zoals osteoartritis. Sterker nog:

Gember werkt net zo goed als diclofenac en ibuprofen (studies)

Apium graveolens: gewoon bleekselderij

Bleekselderij verlicht pijn aan het bewegingsapparaat. 6 Wil je iets tegen pijn in spieren en musculoskeletale pijn, probeer het dan eens. Het werkt wel het beste in combinatie met een of meer van de andere natuurlijke middelen. Want het is een geweldig goede aanvulling. Met zijn caffeïnezuren, coumarinezuren, ferulinezuren, apigenine, luteoline, tanninen, saponinen en kaemferolen ligt de doeltreffendheid vooral in de antioxidant-capaciteit. Met al deze ingrediënten is het duidelijk dat selderij helende kwaliteiten heeft, iets dat de wetenschappelijke literatuur ruim bevestigd heeft. 7

Equisetum arvense, wees blij met dit onkruid

heermoes.jpg
Heermoes: niet wieden maar oogsten. Het helpt tegen musculoskeletale pijn

Kortom heermoes. Zie het vanaf nu niet meer als een ramp in je tuin. Maar oogst het om pijn in spieren en musculoskeletale pijn te bestrijden. Het onkruid kent een lange geschiedenis als anti-inflammatoire remedie. 8 Bij alle reumatoïde aandoeningen verlicht het de klachten, ook weer omdat het vrij spel verhindert van ontstekingsstoffen. 9 10 Kynureninezuur werkt antalgisch. Met andere woorden, het maakt minder gevoelig voor pijn. Studies tonen dat opname via slijmvliezen of de huid het meeste zin heeft.

De kruiden werken beter in combinatie met elkaar en met vitamine B1.