Extra vitamine D, minder complicaties bij corona

voldoende vitamine D tegen corona

Extra vitamine D voorkomt mogelijk complicaties bij COVID-19. Ziekenhuispatiënten met een lage vitamine D spiegel hebben meer kans op levensbedreigende gebeurtenissen.

Dit blijkt uit een nieuwe studie in PLOS ONE.

Voldoende vitamine D: betere immuunrespons

Het is niet de eerste keer dat blijkt dat de vitamine een rol speelt bij COVID-19. Een tekort doet iets met onze immuunrespons. De vitamine beschermt tegen veel infecties.

Studie: link tussen vitamine D en COVID-19

Als er meer onderzoeken komen die de bevindingen bevestigen, kan suppletie een kosteneffectieve manier zijn om het risico op ernstige coronaklachten te voorkomen.

7 Kruiden tegen corona, volgens de wetenschap

Minder ernstige klachten

In het nieuwe onderzoek keken de researchers naar de effecten van de vitamine op de ernst van de ziekte. Hiervoor analyseerden ze de data van personen met de diagnose, die opgenomen waren in het Sina ziekenhuis in Teheran.

De analyse toonde dat de klachten een stuk minder ernstig waren bij wie een spiegel boven de 30 nmol had. Deze mensen hadden ook meer lymfocyten en minder C-reactieve proteïnen in het bloed. Beide indiceren een positieve immuunrespons.

Supplement waardevol

Dit laat zien dat extra vitamine D belangrijk is om te voorkomen dat mensen COVID-19 ontwikkelen naast bijvoorbeeld de griep of infecties aan de luchtwegen. Volgens de auteurs is suppletie waardevol.

Omdat een tekort zo wijdverspreid is onder volwassenen en kinderen wereldwijd, vooral in de wintermaanden, is het dringend voor iedereen om een supplement te nemen om het risico op besmetting en complicaties door COVID-19 te voorkomen.

Auteur van de studie