Snellere stofwisseling: koffie op nuchtere maag?

sneller metabolisme

Een snellere stofwisseling geeft ook gelijk meer energie. Hoewel je met een bak koffie een sneller metabolisme krijgt, maakt het wel uit welk moment je kiest in de ochtend.

Sneller metabolisme: drink koffie ná je ontbijt

Na een slechte nacht hunker je na het opstaan misschien als eerste naar een kop koffie. Maar voor een snellere stofwisseling wacht je hier nog even mee, hoe groot je koffiebehoefte ook is. Want koffie op een nuchtere maag verslechtert je bloedsuikerspiegel, meldt een nieuwe studie. De studie is uitgevoerd door Centre for Nutrition, Exercise & Metabolism van de University of Bath in Engeland.

Nachtrust: geen effect op stofwisseling

Op zich heeft een slechte nachtrust maar een beperkt effect op onze stofwisseling. Het is de koffie die je gebruikt om jezelf op te peppen die een sneller metabolisme in de weg staat. Het beïnvloedt de glucosewaarden negatief.

Terwijl het juist belangrijk is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, zodat je de kans op aandoeningen als diabetes en hartziektes verkleint. Dus wil je een snellere stofwisseling, dan begin je niet direct de dag met een kop koffie.

Voor het onderzoek werden deelnemers aan drie verschillende experimenten onderworpen:

  1. Deelnemers hadden een normale nachtrust en dronken een gezoet drankje na het ontwaken
  2. De mannen en vrouwen hadden een verstoorde nacht en namen na het ontwaken hetzelfde zoete drankje
  3. De testpersonen hadden dezelfde slechte nachtrust als in groep 2, en kregen een sterke bak zwarte koffie na het ontwaken. Een half uur later consumeerden ze de gezoete drank.

De glucosedrank stond qua calorieën gelijk aan een normaal, regulier ontbijt. Na de testen werden bloedmonsters afgenomen.

Eerdere onderzoeken laten weten dat meerdere onderbroken nachten achter elkaar slechte metabole effecten heeft. Uit dit onderzoek bleek niet hetzelfde. De verstoorde slaap had geen uitwerking op het metabolisme. Maargoed, het ging dan ook maar om één nacht.

Koffie op nuchtere maag: enorme glucosepiek

sneller metabolisme
Wil je een snellere stofwisseling, drink dan koffie na je ontbijt. Dat heeft wel degelijk effect. Echter, drink je het op je nuchtere maag dan werkt het averechts

Wat wel gebeurde was dat als deelnemers zwarte koffie op de nuchtere maag namen, een enorme glucosepiek kregen als respons op het ontbijt (de glucosedrank die in de drie groepen gedronken werd). Dit was bij groep 1 en 2 niet het geval. Voor een sneller metabolisme stel je je bakkie koffie dus nog even uit.

Koffie heeft veel voordelen voor de gezondheid, zowel lichamelijk (ook voor je gewicht) als mentaal. Wel zijn er aanwijzingen dat het insulineresistentie kan veroorzaken. Misschien lost het drinken van koffie na een slechte nacht het probleem van slaperigheid op, maar ontstaat er een ander probleem. Wil je een snellere stofwisseling, dan belemmer je dit streven op deze manier.

Wacht tot na het ontbijt

Als we half brak opstaan zijn we toe aan een sterke bak koffie. Intuïtief drinken we die dan sterk. Toch is het belangrijk om te weten wat de uitwerking op ons lichaam is. Met name op de stofwisseling en glucosespiegel. Maar staan alle bakjes koffie in de ochtend een sneller metabolisme in de weg? Nee, gelukkig niet.

Geen veranderingen in glucose en insuline

Geniet van je ochtendkoffie en je kunt evengoed een snellere stofwisseling blijven nastreven. Je neemt het gewoon ná je ontbijt, in plaats van ervoor! Dan krijg je namelijk wel een sneller metabolisme. Hoe? De stofwisselingsnelheid neemt dan significant toe gedurende de drie uren die na consumptie volgen. En ná gegeten te hebben, blijft je glucose- en insulinehuishouding onveranderd. Zowel bij obese als niet-obese mensen neemt de metabole snelheid toe. 2 3

Aanbevolen artikelen