Blauwe bessen gezond, dankzij darmflora!

stijve spieren: blauwe bessen helpen

Dat blauwe bessen gezond zijn voor darmflora, laat een nieuwe studie zien. De bessen staan erom bekend dat ze een betere gezondheid geven, en je darmbacteriën hebben daar alles mee te maken!

Darmflora maken blauwe bessen gezond voor ons

We weten allemaal wel dat ze gezond zijn. Maar dat dit komt omdat de darmbacteriën de besjes goed benutten, is minder bekend. Journal Nutrients laat weten dat onze darmflora zeer goed gebruik maken van de stoffen uit de besjes. Blauwe bessen bevatten natuurlijk veel polyfenolen. Dat zijn nou net de stoffen waar de fermenterende bacteriën in onze dikke darm enorm dol op zijn.

Darmbacteriën dol op polyfenolen

Dus laten ze die stoffen niet links liggen, maar zorgen ze voor omzetting in bioactieve vormen. Een aantal polyfenolen die blauwe bessen gezond maken zijn flavonol glucosides, proantocyanidinen en anthocyaninen. Die hebben een uitwerking op de darmflora die behoorlijk uitgesproken is, meldt de publicatie. Zijn je darmflora verstoord? Ga er dan gerust van uit dat de bessen voor een gunstige transformatie zorgen.

De diversiteit van darmbacteriën neemt toe en dat exact is de reden waarom blauwe bessen gezond zijn voor darmflora. Dit vertaalt zich vervolgens naar een toegenomen antioxidant activiteit in het bloed. Vandaar dat ze gezonder maken.

Bottomline, uit de studie

blauwebessengezond
Het zijn onze darmflora die de smakelijke besjes zo gezond voor ons maken
  • de bessen veranderen de balans in darmflora ten gunste
  • met name de soort Actinobacteria phylum neemt toe. Dit is de soort die de menselijke gezondheid sterk verbetert
  • onder de A. phylum vallen Bifidobacteria
  • hierdoor nemen ontstekingsmarkers en schade aan bepaalde witte bloedcellen af
  • dit heeft ook een uitwerking op de vetopslag in de lever