Hoe pijnstilling je hormonen en sexleven beïnvloedt

hormonen en sexleven

Hormonen en sexleven: pijnstilling heeft hier niet altijd een goed effect op. Het vermindert namelijk oestrogeen en testosteron. Om welke pijnstillers gaat het?

Hormonen en sexleven, ze zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een studie in journal Drug Testing and Analysis laat weten dat zowel opioïde als non-opioïde pijnstillers de sexhormonen oestrogeen en testosteron significant verlagen.

Nadelig effect op hormonen en sexleven

Wat betreft opioïde pijnstilling en het negatieve effect op hormonen en sexleven, moet je denken aan fentanyl en tramadol. Verder geldt de nadelige werking onder andere voor gabapentine, of te wel Neurontine, een anti-epilepticum.

Van opioïde medicatie is gemeld dat het de sexuele functie verandert. Het was minder bekend dat non-opioïde pijnstilling hetzelfde doet met hormonen en sexleven.

Hoe morfine chronische pijn veroorzaakt

Overgewicht door opioïde pijnstillers

Vermindering van oestrogeen

Zoals gabapentine. Veel voorgeschreven voor symptomen als rusteloze benen, opvliegers en tintelingen. Gebaseerd op de bevindingen van de studie zouden artsen twee keer na moeten denken voordat ze dit aan vrouwen voorschrijven. Want het vermindert het bioactieve oestrogeen.

Opioïde pijnstilling die geen effect op het bioactieve oestrogeen heeft zijn hydrocodon, oxycodon en morfine. Tramadol, fentanyl en gabapentine waren zeer nadelig voor hormonen en sexleven: ze hadden een duidelijk verlagende werking op oestrogeen. Pregabaline had geen effect.

Deze natuurlijke pijnstillers werken volgens de wetenschap

Afname van testosteron

manenvrouw2.jpg
Sommige pijnstilling heeft een nadelige werking op hormonen en sexleven

Voor mannen is het al niet veel beter, hoewel het iets anders ligt. Bij hen hebben hydrocodon, oxycodon en morfine wel een impact op hormonen en sexleven, doordat ze testosteron verlagen. Methadon, fentanyl, tramadol, gabapentine en pregabaline hadden daarentegen geen effect. Testosteron is niet alleen belangrijk voor de sexuele prestaties. Het beschermt ook het lichaam en helpt bij het behoud van spiermassa.

Als het om de sexhormonen gaat, lijkt pregabaline nog de beste keuze als pijnmedicatie, gezien deze studie.