Waarom kastanjes gezond zijn!

kastanjes gezond

Wat maakt kastanjes gezond? Raap ze, nu de tamme kastanjes weer van de bomen vallen. Er zijn tal van lekkere recepten. En een aantal goede redenen om ze te eten!

Tamme kastanjes net uit de pan, ze verwarmen je hele lijf. Wil je weten waarom kastanjes gezond zijn?

Kastanjes, lekker en gezond

Veel stofjes maken kastanjes gezond. Naast fyto-sterolen bevatten ze een dosis vitamines en mineralen.

  • Mineralen: calcium, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en koper
  • Vitamines: B1, B3, B5, B6, foliumzuur, A, C

Versterken je botten en tanden

Eet de tamme kastanje en je krijgt sterkere botten en tanden. Dit is te danken aan de fosfor, magnesium en calcium die het herfstnootje bevat. Die combinatie is perfect om onze botten in goede staat te houden.

Tegen geïrriteerde luchtwegen

De natuur heeft het goed bedacht, dat tamme kastanjes in het najaar vallen. Tijdens deze tijd van griep en verkoudheid kunnen we ze goed gebruiken. Voor je luchtwegen zijn kastanjes gezond, omdat ze irritaties bestrijden. Vandaar dat ze ook wel worden toegevoegd aan hoestsiropen.

Voor elastische bloedvaten

De mooie herfstnoten bevatten essentiële vetzuren. Denk hierbij aan linolzuur en oliezuur. Die brengen het slechte cholesterol naar beneden.
Verkeerde vetten hopen zich niet op binnen de bloedvaten. Door de herfstnoten blijven ze elastisch.

Goed voor je schildklier

kastanjes.jpg
Kastanjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond!

Dat tamme kastanjes gezond voor je schildklier zijn, komt doordat er ellaginezuur in zit. En dat is erg effectief voor een goede werking van dit kliertje. Kan je calorieverbranding en metabolisme een boost gebruiken, geniet dan van tamme kastanjes.

Uitstekend voor je maag

Extract van kastanje doodt maagkankercellen, meldde journal Nutrient Research and Practice in 2011. De gunstige werking voor je maag is dus behoorlijk.

Wist je dat?

Je ook kastanjemeel kunt kopen? Dat is glutenvrij. In Zuid Europese landen bakken ze op sommige plekken met kastanjemeel. Hier kan je het glutenvrije meel ook kopen. Het zit vol eiwitten, dus het geeft lang een verzadigd gevoel. En heb je tijd over? Dan kun je het zelf maken door geroosterde of gepofte tamme kastanjes met de blender te vermalen.

Bronnen 1 2 3