menopauze

Vitamine D heeft effecten op de menopauze. Sowieso kan de vitamine een vervroegde overgang voorkomen. Maar ook verhindert het een te snelle afname van de sexhormonen.

Beschermt tegen vervroegde overgang

Volgens een nieuwe studie vertraagt vitamine D fragiliteit bij het ouder worden. Bij het ouder worden hoort helaas ook de menopauze. Welke rol speelt de vitamine bijvoorbeeld bij een vervroegde overgang ?

Van een vervroegde menopauze is sprake als dit voor het 45e levensjaar plaatsvindt. Huidig onderzoek noemt dat vrouwen die vroeg in de overgang zijn, een hoger risico lopen op botontkalking, dementie, hartziektes en cardiovasculaire aandoeningen. Het is volgens onderzoek niet in alle gevallen iets dat je zomaar overkomt. Want leefstijlfactoren zoals voeding lijken van invloed te zijn van het levensjaar waarop de overgang begint.

Goed bij alle vrouwelijke issues

Calcium en vitamine D zijn niet alleen belangrijk bij vrouwelijke issues zoals de menopauze en tegen osteoporose. Ook bij problemen met de eierstokken, endometriose en het premenstrueel syndroom zijn het mineraal en de vitamine van belang.

Te weten dat vitamine D, en ook calcium, invloed hebben op de overgang is best interessant. Uit een grootschalig onderzoek blijkt namelijk at de inname van beide behoorlijk in verband staan met een vervroegde overgang. Aan die studie deden meer dan 100.000 vrouwen mee. 1

Zuivel is van invloed

overgangtext.png
Vitamine D is een belangrijke vitamine, ook bij de overgang. Zo voorkomt het bijvoorbeeld een vervroegde menopauze

Uit de studie was duidelijk dat een lage vitamine D spiegel de kans op een vroege overgang verhoogt. Eerder onderzoek laat weten dat de inname van magere zuivel (waar vitamine D in zit) in verband staat met een latere leeftijd waarop de menopauze plaatsvindt. 2 3

Sexhormonen

Eveneens boeiend uit het onderzoek was dat zuivelproducten de tijd van de overgang lijken te beïnvloeden. Omdat volle melk 10 mg progesteron per liter bevat, en melk consumptie voor een toename van estradiol in het bloed zorgt. 4 5

Voor de veroudering van de eierstokken werken vitamine D en calcium protectief. 6 7 8 9 10

Voor je stemming

Wat ook duidelijk is uit onderzoeken, is het effect van vitamine D op stemmingswisselingen en musculoskeletale pijnen door de overgang. Omdat oestrogeen de activiteit van stimuleert van een enzym dat vitamine D activeert. 11

Voor je silhouet

Als laatste nog een andere belangrijke werking van de vitamine bij de overgang. Dat is de preventie van metabole kenmerken zoals het verdwijnen van de taille, een hoge bloeddruk en hoge lipiden- en glucosewaarden. Deze kenmerken komen meer voor bij vrouwen rond de menopauze met een vitamine D tekort. 12

Samengevat zijn de 4 effecten van vitamine D op de overgang

  • Voorkomt een vroege overgang, een versnelde veroudering van de eierstokken
  • Beschermt tegen metabole aandoeningen
  • Is preventief tegen musculoskeletale pijn
  • Vermindert stemmingswisselingen