Valeriaan of melatonine: wat is het verschil?

melatonine of valeriaan

Valeriaan en melatonine: beide natuurlijke middelen voor de nachtrust.  Maar de werking verschilt van elkaar. Op welke manier?

Valeriaan en melatonine: beide anders

De eerste is bekend als hulpmiddel bij het slapen. Zonder negatieve bijwerkingen kan het de kwaliteit van slaap verbeteren. 1  Volgens sommig onderzoek is het supplement het meest effectief als je het voor een lange periode inneemt.  2 Helaas is het wetenschappelijke bewijs tegenstrijdig. Je zult moeten uitproberen of het werkt voor je. Dit is niet bij iedereen het geval.

De tweede is een hormoon. Als het donker wordt produceert je brein dit. Waardoor je lekker in slaap kan vallen. 3 Melatonine is geen slaappil. Maar meer een middel dat het bioritme herstelt. Voor mensen met nachtdiensten doet het jammer genoeg niet veel. 4 Er is bewijs dat het middel verrassend goede resultaten geeft bij migraine.

Een vitamine D tekort zorgt voor 60% meer kans op slaapproblemen

Dosis

melatonine of valeriaan
Wat neem je voor een betere nachtrust: melatonine of valeriaan?

Als je het extract van de kalmerende plant gaat proberen om te ontspannen en voor een betere nachtrust, dan zijn doses tussen de 225-1.215 mg het beste. Bij etos kun je Valeriaan Sterk kopen, die bevat 1000 mg valeriaan wortel.

Wat melatonine betreft zijn er eveneens verschillende doses. Bi slapeloosheid neem je 1 tot 5 mg, een uur voordat je gaat slapen. Bij een jetlag ligt dit anders: dan neem je echt 5 mg. Dit doe je een uur voordat je gaat slapen, en hou je 4 dagen na je jetlag vol.  5

Eventuele bijwerkingen

Meestal is valeriaan veilig en heeft het weinig bijwerkingen. Mochten er bijwerkingen zijn dan is dit meestal op gebied van vermoeidheid, hoofdpijn, misselijk- en duizeligheid. Bij sommige mensen treden er ontwenningsverschijnselen op bij het stoppen, als het middel voor een langere termijn gebruikt is.

Zowel valeriaan als melatonine gaan niet altijd goed samen met medicatie. 

Geen goede combinatie /valeriaan

 • Rustgevende middelen, alcohol, sommige antidepressiva en slaapmedicatie
 • Statines
 • Anti-schimmel middelen
 • Antihistamines

Melatonine niet combineren met:

 • Als bij valeriaan (zie boven)
 • Verder:
 • Antibiotica
 • Anticoagulanten
 • Antconvulsanten
 • Anticonceptie
 • Diabetes medicatie
 • Immunosuppressiva