10 Interessante voordelen van uien en sjalotten

uien gezond

Ken je alle voordelen van uien en sjalotten? Ze doen je beenderen, stofwisseling, huid en weefsels behoorlijk goed. Er zijn veel aspecten die sjalotten en uien gezond maken.

Wat maakt sjalotten en uien gezond?

Al duizenden jaren kent men de voordelen van uien en sjalotten. Ze kennen dan ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik. Sjalotten zijn wat zoeter en milder als uien, en om die reden worden ze al eeuwen gebruikt in de Indiase, Aziatische, Frans en Mediterrane keuken. Voor het immuunsysteem, voor je gewicht, tegen ontsteking, bij diabetes en gewichtsbeheersing zijn sjalotten en uien gezond. Sjalotten hebben net als uien voordelen. In Azië werd de sjalot gebruikt tegen inflammatie, spierpijn en vochtretentie.

Sjalotten versus uien

Natuurlijk zijn uien gezond. Toch bevatten sjalotten nog meer antioxidanten dan de ui. Hierdoor passen de kleine knolletjes zelfs nog beter dan de ui in een anti-inflammatoir dieet. Een van de voordelen van uien en sjalotten is dat ze zwavelbestanddelen bevatten plus quercetine. Dat maakt ze niet alleen heerlijk helend en ontgiftend, maar ook bloeddruk verlagend.

Een betere vertering

Je stofwisseling en vertering kunnen soms wel een stimulans gebruiken. Nu bestaan de zwavelbestanddelen in beide uit cysteïne sulfoxiden. Dat maakt sjalotten en uien gezond voor je spijsvertering. 1 Tijdens het proces produceren ze weer andere stoffen (die je ook in de olie van uien en knoflook vindt) en dat geeft een aantal gunstige biologische werkingen. En dragen bij aan de vele voordelen van uien en sjalotten. Ze werken:

  • als een natuurlijk antibiotica
  • cholesterol verlagend
  • symptoom verlichtend bij diabetes

Voor een sterker immuunsysteem

voordelen van uien
De voordelen van uien en sjalotten zijn erg verrassend

Allicine is nog zo’n stof dat sjalotten en uien gezond maakt. Die verbetert de antioxidant status en verlaagt de hoeveelheid reactieve zuurstofdeeltjes. Hiernaast produceert het glutathion en dit is een echte master antioxidant die je immuunsysteem en hart versterkt. 4)

Gezondere lever

Een ander voordeel van uien en sjalotten betreft de lever. Allicine remt ook een specifiek enzym dat cholesterol produceert.

Voor je bloeddruk

Hierboven las je het al even. De allicine bestanddelen verlagen je bloeddruk doordat ze de bloedvaten verwijden. Dit maakt sjalotten en uien gezond voor je aderen, en dusdanig dat ze atherosclerose bestrijden. Maar niet te vergeten: ook de ontstekingen die vaak de aanzet zijn tot hartaandoeningen en beroertes. Recent onderzoek laat trouwens weten dat ook walnoten zeer goed inzetbaar zijn tegen dat soort ontstekingen, en beroertes voorkomen.

Natuurlijke anti-histamine

Een ander onbekend voordeel van uien en sjalotten is dat ze werken als een anti-histamine. Beide laten veelbelovende anti-allergene effecten zien. 5) Bij meerdere allergische reacties zijn sjalotten en uien gezond. Er vindt minder vrijzetting van histamine plaats. Net als een verminderde lipide peroxidatie in de longen. De antioxidant activiteit was in het longweefsel erg hoog. (6)

Naast antibacterieel ook antiviraal

Dat beide biochemische reacties tot stand brengen die infecties, virussen en ontsteking te lijf gaan, is eveneens een groot voordeel van uien en sjalotten. Dankzij de antioxidant enzymen (superoxide dismutase en glutathion) bestrijden de knolletjes veelvoorkomende ziektes en zelfs serieuze infecties. (7) 

Om je zuurgraad te verlagen

Ook voor je pH-waarde zijn sjalotten en uien gezond. Zoek je voeding die alkaliseert? Betrek ze dan bij je voeding. Consumeer ook regelmatig wortels, want de peentjes hebben eveneens een sterk alkaliserende werking.

Om sterke botten te houden

Osteoporose is een serieus probleem voor pré,- peri- en post menopauzale vrouwen. Een onderzoek meldt dat wanneer vrouwen regelmatig uien eten, de botdichtheid toeneemt. (9) Hoe meer uien, des te beter. Want bij vrouwen die dit vrijwel elke dag aten was de botdichtheid meer toegenomen dan bij vrouwen die het minder vaak aten. Het eten van uien vermindert de kans op een heupfractuur zelfs met 20%, zo liet de studie weten.

Voor de ontgifting

Nog een voordeel van uien en sjalotten. Ze helpen bij de verwijdering van gifstoffen. Voor je darmen betekent het dat ze de lekkende darm helen en de spijsvertering helpen. Dan verminderen ze ook nog eens ontstekingen die met allergieën en overgevoeligheid te maken hebben. Voor je lever zijn sjalotten en uien gezond omdat ze ook helpen bij de ontgifting van dit orgaan.

Voor een bloedsuikerspiegel die in balans is

Niet alleen zijn voor de bloedsuikerspiegel sjalotten en uien gezond, maar álle uiensoorten. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. De sjalot doet iets meer dan de u: die stimuleert de insulineproductie van de alvleesklier.  (10)

Wat doe je tegen de nare smaak in je mond?

Vanwege onder andere de zwavelbestanddelen hebben sjalotten en uien voordelen. Maar de smaak in je mond na consumptie kan lang aanhouden. Het is fijn dat sjalotten en uien gezond zijn, maar de nasmaak kan een minpunt zijn. Een theelepel mosterd schijnt hiertegen te werken. Dit laat je dan een minuut in je mond rondgaan en dan spuug je het uit. Hierna neem je nog een theelepel die je doorslikt. Dit moet de geur van binnenuit doden. Kun je hier niet tegen, gebruik dan peterselie of munt om op te kauwen. Een shotje wodka doet het hem ook. Alcohol doodt de bacteriën in je mond. Wodka is geschikter dan bijvoorbeeld wijn of iets anders, omdat het geen blijvende nasmaak heeft.