Waarom magnesium bij fibromyalgie werkt

Omdat fibromyalgie patiënten vaak een magnesiumtekort hebben, kan het nuttig zijn om dit mineraal extra in te nemen. Maar waarom, en wat is dan bij fibromyalgie de beste dosis bij welke vorm van magnesium, volgens wetenschappelijke studies?

Dit artikel is speciaal voor mensen met fibromyalgie. Let wel, magnesium bij fibromyalgie is niet het dat helpt bij de klachten. Er zijn ook andere behandelmethodes, waaronder vitamines, die eveneens de klachten verlichten. Naast een magnesiumtekort hebben patiënten meestal ook een tekort aan selenium, ijzer, calcium en mangaan.


Waarom magnesium bij fibromyalgie

Dé reden waarom

Er zijn veel redenen waarom magnesium bij fibromyalgie belangrijk is. Eén van die redenen is adenosinetrifosfaat (ATP). Fibromyalgie patiënten hebben dit te weinig. ATP is een organische stof die veel processen in de cellen aandrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spiersamentrekkingen. ATP zit in alle vormen van leven. Magnesium is extreem hard nodig voor een goede ATP synthese. Want ATP wordt in het lichaam opgeslagen als een combinatie van magnesium en ATP (MgATP). Dus heeft ATP magnesium nodig om stabiel te zijn, anders breekt ATP af in andere deeltjes.

magnesiium bij fibromyalgie

Erg nuttig: magnesium bij fibromyalgie. Een hoofdreden is dat het mineraal nodig is voor ATP en ATP is belangrijk voor de spieren.

Een goede dosis van magnesium bij fibromyalgie is nodig, zodat je spieren dan goed functioneren. Wie de ziekte heeft weet dat er inderdaad spierproblemen zijn: tics, rusteloosheid, krampen enzovoort. Dit heeft te maken met een verkeerde calcium/magnesium-ratio en met ATP.

Hersenmist

Ook ons brein vertrouwt behoorlijk op ATP. Van al ons ATP zit 20% in de hersenen. Dat is een vijfde deel. Logisch dat als je ATP te kort komt, je cognitieve functies achteruit gaan. Dit resulteert onder meer in hersenmist, een bekend probleem bij fibromyalgie.

De aanbevolen hoeveelheid magnesium is 400 mg. Inname met wat voeding geeft een betere opname, net als wanneer je het in kleine doses verdeelt (bijvoorbeeld bij elke maaltijd).

Als je magnesium inneemt met fytinezuur (dit zit bijvoorbeeld in volle tarwekorrels) bevorder je de opname, omdat het mineraal zich aan het zuur bindt.

Soms reageer je beter op vloeibare vormen, als de capsules niet helpen. Magnesium chloride wordt goed opgenomen, maar in vloeibare vorm bewaar je het beter in de koelkast.

Studies noemen symptoomverlichting meestal bij doses die rond de 300 mg liggen. Wat betreft magnesium chloride: dit helpt als je het op de ledematen sprayt. Een onderzoek noemt 4 sprays per ledemaat, 2x per dag

Transdermale magnesium

Magnesium bij fibromyalgie zorgt voor ontspanning. En aangezien de ziekte gekenmerkt wordt door een hyperactieve stress respons, kan je er eigenlijk niet buiten. Makkelijke manieren voor opname zijn magnesiumolie of epsom zout. We nemen het mineraal beter op via onze huid dan via onze darmen. Het kan wel een beetje irriterend op de huid werken, dus pas op als je wondjes hebt of wanneer je huid op een andere manier beschadigd is: dit zal prikken.

Crèmes en lotions zijn milder voor de huid, maar olie is sterker. Je kunt die voor een prikje bij Action kopen (hooguit 5 euro), maar deze is heel licht en echt een aanrader. Wil je toch een lichtgewicht crème, dan is deze een goede keuze.

Bronnen

Alle m.b.t. fibromyalgie

  • Magnesium en appelzuur 1
  • Transdermale magnesium (chloride) 2
  • Tekort aan selenium en magnesium 3
  • ATP, calcium en magnesium 4 5 6
  • Tekort aan ijzer, mangaan, calcium en magnesium 7