Darmklachten bij COVID-19, welke? - www.goedgezond.info

Darmklachten bij COVID-19, welke?

darmklachten

Darmklachten bij corona, welke zijn dat? Een nieuwe studie op basis van 36 wetenschappelijke onderzoeken, laat weten welke gastro-intestinale symptomen voorkomen bij het virus.

Gastro-intestinale symptomen bij corona

Het onderzoek verscheen in journal Abdominal Radiology, en identificeert de gastro-intestinale symptomen waar radiologen op moeten letten.

Een van de uitdagingen van COVID-19 is natuurlijk dat SARS-CoV-2 een nieuw coronavirus is. Hoewel het een paar gelijkenissen vertoont met de vorige coronavirussen, zijn er meer verschillen. Waar darmklachten bij de vorige ziektes voornamelijk uit diarree bestonden, is dit nu anders.

Vorige coronavirussen

gastro-intestinale klachten
Soms hebben mensen met COVID-19 alleen gastro-intestinale klachten

SARS-CoV

Ernstig acuut respiratoir syndroom. Dit is een zeldzame longziekte met een incubatietijd van 2 tot 7 dagen. Behalve gastro-intestinale symptomen (diarree) is er ook koorts, myalgie, hoofdpijn en rillingen. Verder een droge hoest en ademhalingsproblemen. Het virus verscheen in 2002 voor het eerst en verspreidde in 2003 naar 26 landen. 

MERS-CoV

Het Midden-Oosten respiratoir syndroom. Dit virus geeft ernstige luchtwegklachten, daarom heet het ook wel acute respiratory Distress syndrome (ARDS).  Dit geeft soms darmklachten (ook weer, diarree), maar vaker koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. MERS veroorzaakte in 2012 een uitbraak in Zuid-Korea en het Midden-Oosten. In het laatste circuleert het nog steeds. 

Niet altijd de overbekende symptomen

Waar eerst de focus lag op symptomen als koorts, hoesten, verlies van smaak of geur en kortademigheid, identificeren wetenschappers pas recentelijk ook andere, gastro-intestinale symptomen.

“De wetenschappelijke literatuur die aantoont dat darmklachten present zijn bij COVID-19, neemt steeds meer toe.” 

Co-auteur van de studie en radioloog dr. Mitch Wilson, University of Alberta’s Faculty of Medicine & Dentistry.

Welke symptomen?

Na het bewijs van de 36 noemenswaardige onderzoeken geanalyseerd te hebben, stelden de onderzoekers 2 sleutelbevindingen omtrent de gastro-intestinale symptomen vast. 

  1. Darmklachten zijn een significant aspect van COVID-19 en kunnen present zijn, zonder dat de andere -bekende- symptomen aanwezig zijn.
  2. De onderzoekers bepaalden een aantal gastro-intestinale symptomen, waar radiologen op zouden moeten letten. 

Deze tekenen zijn

  • Darmontsteking
  • Lucht in de darmwand
  • Darmperforatie

Dit betekent volgens de onderzoekers overigens niet dat patiënten met deze darmproblemen COVID-19 heeft. Ze kunnen meerdere oorzaken hebben. Maar een ervan is infectie door het virus. Dit is iets om rekening mee te houden als men in een omgeving verkeert waar het virus erg aanwezig is.

Share