Kruiden tegen depressie die echt werken

kruiden tegen depressie

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat sommige kruiden tegen depressie net zo effectief zijn als Prozac. Van welke natuurlijke antidepressiva is bewezen dat ze even goed zijn als de medicatie?

Natuurlijke antidepressiva

We zitten allemaal wel eens minder lekker in ons vel. Maar als somberheid lang aanhoudt dan is er sprake van depressie. Medicatie kan dan uitkomst bieden, maar helaas heb je dan wel te kampen met de bijwerkingen. En niet iedereen reageert er even goed op. Studies tonen dat bepaalde kruiden tegen depressie net zo goed werken als de medicatie. Ze helpen je om weer een positieve kijk te krijgen op de dingen van het leven.

De keerzijde van pammetjes

Depressie en angst gaan soms hand in hand. Om angst te behandelen worden erg vaak en makkelijk benzodiazepinen voorgeschreven. Diazepam, Lorazepam (Temesta) en Oxazepam: het aantal mensen dat dit neemt rijst de pan uit. De verslavingsfactor van dit soort medicatie is helaas erg hoog. Dus een goede reden om je eens te verdiepen in natuurlijke antidepressiva.


Bovendien staan ze op de lijst van de top 20 medicatie die het denkvermogen aantast. Hoe dit zit lees je in het artikel “Wat je moet weten over Diazepam, Oxazepam en de andere pammetjes.”


Ondanks dat medicatie tegen depressie een welkome ondersteuning kan zijn, wil je misschien anders kiezen. Als je de voorkeur geeft aan kruiden tegen depressie, dan zijn onderstaande natuurlijke antidepressiva echt interessant: de werking is bewezen en bevestigd door de wetenschappelijke literatuur.

Lavendelolie

Net zo effectief als xanax, valium, diazepam, lorazepam, prozac, fluoxetine, effexor

Kan zoiets als lavendelolie vallen onder de natuurlijke antidepressiva? Volgens een publicatie in journal Phytomedicine absoluut. Want die laat weten dat lavendelolie net zo doelmatig is als Lorazepam (Ativan, Temesta). Ook andere studies melden dat lavendel een goede remedie is. Het kalmeert, vermindert angsten helpt bij slapeloosheid en rusteloosheid. 23 Plus het vermindert depressieve symptomen. 4, 5  

Als een van de doeltreffende kruiden tegen depressie, kan het gebruikt worden bij meerdere condities die van invloed op je stemming zijn. Zoals gewrichtspijn, migraine en ernstige menstruatieklachten. 6,7 8 Dan inhaleer je het. Zelfs bij dementie vermindert lavendelolie gevoelens van agitatie. 9

Hoe je het gebruikt:

Inhaleer het of wrijf wat lavendelolie (3 druppels) tussen je handen. Dit snuif je 5 minuten lang op. Wat lavendelolie voor heeft op de andere natuurlijke anti-depressiva is dat je het heerlijk kan toevoegen aan je badwater.

Lavendelcapsules: net zo goed als benzodiazepinen

Lavendelcapsules zijn ook goede natuurlijke antidepressiva. Als je een dosis van 80 mg/per dag neemt gebeurt er echt wat. Bij 221 patiënten met een angststoornis bleek dit namelijk net zo goed als benzodiazepinen. Patiënten meldden een verbeterde kwaliteit van leven. De positieve resultaten werden na 6 weken inname gemeld. 11, 12, 13, 14

  • Lavendel aromatherapie (bij een verdunning van 2%) had dezelfde resultaten bij vrouwen met een postnatale depressie. 15
  • De geur verminderde angst voor tandartsbezoek 1617
natuurlijke antidepressiva
st. Janskruid is een van de effectiefste natuurlijke antidepressiva, maar kent wel een serie mogelijke bijwerkingen

Saffraan en Rhodiola

Net zo goed als fluoxetine (prozac) en imipramine

Saffraan extract blijkt echt een van de doelmatigste kruiden tegen depressie te zijn. Waarom? Omdat het net zo effectief was in een studie als Prozac (fluoxetine) en Tofranol (Imipramine). Lavendel was dan weer iets minder afdoende dan imipramine. Na 4 weken gebruik namen depressieve klachten aanzienlijk af. 1819 Niet alleen lavendel en saffraan behaalden goede resultaten. Ook st. Janskruid en Rhodiola bleken goede natuurlijke antidepressiva. Met Rhodiola heb je geen Prozac nodig, want het werkte net zo goed. 2021

Kurkuma

Ook een “natuurlijke Prozac”

En hier komt kurkuma ook weer om de hoek kijken. Inmiddels kunnen we niet meer om deze geelgekleurde specerij heen. Kurkuma is zelfs geschikt als een van de natuurlijke antidepressiva. Want: even werkzaam als Prozac (fluoxetine). 22 Kurkumine wordt goed getolereerd en bleek een veilig alternatief voor patiënten met een ernstig depressieve stoornis.  23, 24 , 25 , 26, 27 De heilzame geelwortel hoort daarom echt bij de kruiden tegen depressie.

 St. Janskruid

Werkt net zoals imipramine, citalopram en fluoxetine

Misschien wel de bekendste onder de natuurlijke antidepressiva. Het is een van de meest bestudeerde kruiden tegen depressie. Hoewel in aanvankelijke onderzoeken inadequate doses werden vastgesteld 28 . Maar gelukkig geven latere studies geven beter inzicht in het kruid. Bij een gebruik van 900 mg per dag was st. Janskruid net zo goed als imipramine en fluoxetine. Dit gold voor elk niveau van depressie. 29, 30, 

Wat andere studies over st. Janskruid zeggen:

  • Effectiever dan Prozac, eveneens bij een dosis van 900 mg. 31
  • Bij de meeste studiedeelnemers (71%) met gemiddelde tot ernstige depressie had 900-1800 mg st. Janskruid hetzelfde effect als paroxetine. 32 
  • Bij de winterdepressie is er ook aanmerkelijke verlichting te verwachten 33, 34   Maar dit is nog niet alles. st. Janskruid ook nog eens superieur te zijn aan anti-depressivum Citalopram. Vooral als het gaat om terugkeer van de klachten. 35

st. Janskruid als een van de kruiden tegen depressie heeft soms ook een keerzijde. Het gebruik is niet altijd zonder bijwerkingen. Ben je bekend met depressieve klachten en sta je onder behandeling: overleg het gebruik dan met je arts. Het is niet altijd te zeggen dat een gebruik van hypericum langer dan 3 maanden veilig is. St. Janskruid kan ook juist angstklachten en zelfs manies en psychoses veroorzaken. Ook vergroot het de kans op het serotoninesyndroom en maakt het gevoeliger voor licht. Menstruatieproblemen kunnen verergeren, hormoonspiegels van onder andere de schildklier kunnen veranderen. Bij diabetici kan het de suikerstofwisseling beïnvloeden. Verder kan het kruid voor allerlei maag-darm problemen zorgen en de lever schaden. Ook de bloeddruk en het hartritme kunnen veranderd worden. Tevens kunnen er problemen met het centrale zenuwstelsel ontstaan, wat kan leiden tot slapeloosheid, duizeligheid, tintelende ledematen en zenuwpijn. Het kruid gaat ook niet samen met medicatie tegen onder andere schimmel- of, bij kanker (chemotherapie), en met middelen die het afweersysteem (zoals bij transplantaties) onderdrukken. Je begrijpt dat het dus niet verstandig is om st. Janskruid zonder begeleiding van een arts te slikken. 36