Hoge bloeddruk verlagen: dit evenaart medicatie

hoge bloeddruk verlagen

Je hoge bloeddruk verlagen met natuurlijke middelen, lukt dit net zo goed als met de eerstelijns medicatie? Volgens onderzoek wel. Van knoflook weten we dat het effect heeft. Maar dat het net zo goed werkt als medicijnen bij een te hoge bloeddruk, is misschien minder bekend.

Waarom knoflook nr. 1 is bij te hoge bloeddruk

Volgens recent onderzoek is knoflook net zo effectief om de te hoge bloeddruk te behandelen als de standaard eerstelijns medicatie. In de studie ging het om kyolic knoflook. Niet alleen kan dit kruid de te hoge bloeddruk verlagen, ook maakt het aderen soepeler en verlaagt het de lipiden waarden.

Ook nog eens betere darmflora

De knoflooksoort heeft nog een voordeel, namelijk dat het goede prebiotische eigenschappen heeft. Overigens werkt de gewone knoflook ook als prebiotica en middel om de bloeddruk te verlagen. Maar hier ging het om de vergelijk tussen kyolic knoflook en medicatie. Deze Japanse soort is dus iets effectiever bij een te hoge bloeddruk.

Verder werd duidelijk dat overrijpe kyolic knoflook nog beter is om de te hoge bloeddruk te verlagen. Na 3 maanden suppletie levert dit ook een verrijking van Lactobacillus in darmflora op.

Hoe knoflook-/citroenwater de vetspiegel en het gewicht verlaagt

Zo is de werking van knoflook nog krachtiger

Samenwerking tussen vitamine B12 en knoflook

te hoge bloeddruk
Ook de combinatie knoflook/citroen kan heel goed de hoge bloeddruk verlagen

De studie was een meta-analyse, wat inhoudt dat er meerdere klinische studies bij betrokken waren. De knoflooksoort geeft dezelfde lagere waardes als de bekende medicatie. Wat deze meta-analyse ook belicht, is de rol van vitamine B12 bij de uitwerking van de knoflook. Kyolic knoflook kan succesvoller de hoge bloeddruk verlagen, als de vitamine B12 spiegel adequaat is.

Oude knoflook beter

Kyolic knoflook is wat duurder dan de gewone, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Want de hoge bloeddruk verlagen gebeurt al eeuwen met gewone knoflook (Allium sativum). Dan is er ook nog Kwai knoflook. Als hiervan 600-900 mg per dag inneemt werkt dit behoorlijk krachtig tegen de te hoge bloeddruk. Zo kan een 12-weekse inname de hoge bloeddruk significant verlagen. 2 De meest uitgesproken effecten gelden altijd voor het extract van rijpere knoflook, van welk type je dit ook neemt. 3 De werking gaat verder: aderen worden soepeler, darmflora meer divers, ontsteking neemt af en de algehele cardiovasculaire gezondheid verbetert.

Oude knoflook, verrassend gezond

De enige bijwerkingen zijn meestal de slechte adem, vervelende lichaamsgeur en milde gastro-intestinale klachten. Die trouwens minder zijn bij goed doorgerijpte knoflook

Voor vrouwen na de overgang

Knoflook is voor vrouwen na de menopauze eigenlijk onmisbaar. De menopauze verhoogt cardiovasculaire risico’s, waaronder de te hoge bloeddruk. 3 En neem je tijdens/na de overgang knoflook in olievorm, dan beschermt het tegen osteoporose. 4