Minder fibromyalgie klachten met deze combinatie

fibromyalgie klachten

Als je fibromyalgie hebt, ervaar je chronische wijdverspreide pijn samen met vermoeidheid en een slechte nachtrust. Natuurlijk wil je dan iets om fibromyalgie klachten te verminderen. Lees welke combinatie inderdaad de klachten bij fibromyalgie vermindert.

Natuurlijke combi voor klachten bij fibromyalgie

Uit een systematische review van 22 studies blijkt welke voeding interventies helpen om klachten bij fibromyalgie te verminderen. Een significante uitwerking op fibromyalgie klachten hadden:

  • Een vegetarisch dieet
  • FODMAP dieet
  • Suppletie met chlorella, coenzym Q10, acetyl-l-carnitine
  • Combinatie van vitamine C en E.

Vitamines C en E

klachten bij fibromyalgie
Er zijn betere middelen dan vitamine C en E om klachten bij fibromyalgie te verlichten

Wat betreft de laatste, volgens de meta-analyse helpt de combinatie aanzienlijk om de pijn te verlichten. Verder is er uit andere studies niet veel bewijs dat deze vitamines helpen bij fibromyalgie klachten. Het zit hem meer in vitamine D en de mineralen magnesium, zink en selenium. Het is aangetoond dat deze alle laag zijn bij fibromyalgie. Ook als vitamine C en E over een langere periode worden ingenomen (12 weken), worden de klachten bij fibromyalgie meestal niet minder. (2) Wel verhoogt het de spiegels van deze vitamines in het bloed.


Fibromyalgie en vitamine D tekort

Vitamine D belangrijk bij pijnklachten

Tekort aan deze neurotransmitter bij fibromyalgie

Fibromyalgie en selenium, wat is de link?

Dit doen calcium en magnesium bij fibromyalgie


FODMAP en vegetarisch dieet

Om minder klachten bij fibromyalgie te krijgen heeft het FODMAP dieet wel nut. Pijnklachten nemen af. Het bewijs hiertoe groeit, en ook dat het helpt bij de prikkelbare darm. Symptomen van de ziekte nemen dus af, en fibromyalgiepatiënten ervaren een betere kwaliteit van leven. 3 Patiënten ervaren niet zomaar verbetering in fibromyalgie klachten, maar een hele drastische. En dan met betrekking tot alle klachten. 4

Chlorella, coenzym Q10 en acetyl-l-carnitine

Minder pijn door tenderpoints

Ook de inname van chlorella verbetert fibromyalgie klachten. Supplementen zijn afkomstig van groene algen. Resultaten zijn minder drastisch dan bovengenoemde diëten, maar toch ervaren patiënten vermindering. Zoals bij de pijn door tenderpoints, een van de bekende klachten bij fibromyalgie. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de inname van tabletten met 10 gram chlorella. 5

Beschermende werking op zenuwstelsel

Als antioxidant met een beschermende werking op het zenuwstelsel, heeft acetyl-l-carnitine eveneens een positieve uitwerking op de pijnpunten. De klachten bij fibromyalgie die het meest afnamen waren depressie en musculoskeletale pijn. De behandeling werd goed getolereerd. 6

Minder vermoeidheid

Onderzoeken melden oxidatieve stress en een tekort aan coenzym Q10 bij patiënten. Ook blijkt er een teveel van cholesterol te spelen. Daarentegen blijkt een tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren een rol te spelen bij fibromyalgie klachten. Bij dit alles biedt coenzym Q10 uitkomst, zoals na een 12-weekse inname van 100 mg per dag. Sowieso namen de Q10 spiegels toe en ging het cholesterolgehalte omlaag. Wat eveneens erg positief is, is dat het de vermoeidheid aanpakt. 7

De bewezen werking van deze twee kruiden bij fibromyalgie

Kurkuma bij fibromyalgie: dit kan je verwachten

Mix van kruiden verlicht musculoskeletale pijn