St. Janskruid bij depressie: werkt het?

st. janskruid bij depressie

Steeds vaker kiest men voor een natuurlijk middel tegen depressie. Hoe zit het met st. Janskruid bij depressie, helpt het? En heeft dit middel bijwerkingen?

Studies geven aan dat St. Janskruid net zo effectief is als Imipramine, Citalopram en Prozac (Fluoxetine). Is het daarom een geschikt natuurlijk middel tegen depressie?


Natuurlijk middel tegen depressie

Van oudsher is de plant (Hypericum perforatum) bekend om zijn geneeskracht. St. Janskruid bij depressie; ook in het oude Griekenland werd het toegepast bij mentale aandoeningen. De geneeskrachtige plant is antibacterieel en antiviraal.  Als natuurlijk middel tegen depressie is het veel onderzocht.


5x Kruiden tegen depressie

Deze kruiden balanceren hersenchemie

Hoe kurkuma neurotransmitters in de hersenen moduleert

Happy met kamille: neurotransmitters in balans


Ken de bijwerkingen

Het gebruik van hypericum perforatum kan leiden tot maagklachten, huiduitslag, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn en verwarring. Ernstiger is de mogelijkheid dat het kruid invloed heeft op de vruchtbaarheid. Wat st. Janskruid bij depressie ook mogelijk minder geschikt maakt is dat het dementie soms verergert. En bij een bipolaire stoornis kan het manische episodes triggeren.

Gevaarlijke interactie met andere medicatie

natuurlijk middel tegen depressie
Als natuurlijk middel tegen depressie is st. Janskruid niet altijd de beste keuze.

Dan is er nog de gevaarlijke interactie met andere medicijnen. Als het samen met bepaalde antidepressiva wordt gebruikt, kan het leiden tot een potentieel levensbedreigende toename van de neurotransmitter serotonine. Verder kan het ook de werking van de anticonceptiepil, hartmedicatie en HIV-behandelingen verminderen. Dit alles maakt dat het niet voor iedereen een geschikt natuurlijk middel tegen depressie.

Minder teruggetrokken gedrag

Eén onderzoek toonde minder teruggetrokken gedrag door behandeling met st. Janskruid. (rattenstudie) Een andere studie met patiënten met een zware depressie liet zien dat st. Janskruid erg effectief is als natuurlijk middel tegen depressie. De deelnemers ervaarden namelijk net zo veel verlichting als met de standaard antidepressiva. Ondanks de bijwerkingen die st. Janskruid bij depressie laat zien, waren dit er toch minder als met de eerstelijns medicatie.

Bij milde tot matige depressie

De meeste studies omtrent St. Janskruid bij milde tot matige depressie laten minder bijwerkingen zien dan een reguliere antidepressiva. Maar dit natuurlijke middel tegen depressie neem je onder begeleiding. Dat is vanwege de ongewenste interactie met andere medicijnen. Ga een ernstige depressie niet op eigen houtje behandelen met st. Janskruid. Raadpleeg altijd een arts.

University of Maryland, Medical Center

Niet bij zware depressie

Het bewijs van de werking van st. Janskruid bij depressie is redelijk als de depressie mild tot matig is, en niet zwaar. Bij veel studies lijkt st. Janskruid net zo goed te werken als SSRI’s. St. Janskruid lijkt niet de bewerkingen van deze antidepressiva te hebben, zoals een verlaagd libido.

Meer dopamine, serotonine en norepinefrine

De werking van St. Janskruid bij depressie komt door hypericine, hyperforine en flavonoïden. Onderzoekers zeggen dat door het kruid meer serotonine, dopamine en norepinefrine aangemaakt wordt. Deze neurotransmitters zijn humeurverbeteraars.

st. Janskruid, niet altijd de beste keuze

Toch is de lijst van medicatie lang, waarmee st. Janskruid een negatieve interactie heeft. Vandaar dat st. Janskruid bij depressie niet altijd een goed idee is. Het gaat namelijk niet goed samen met Xanax, antidepressiva, barbituraten, sommige chemomedicatie, bepaalde statines, immuno-onderdrukkende medicatie, anticonceptie pil, hoestmiddelen, antihistamines, ketamine, methadon, maagzuurremmers, medicatie die gevoeliger voor zonlicht maakt, anti-migraine medicatie, bloedverdunnende middelen.

Deze opsomming maakt st. Janskruid dus in weinig gevallen de beste keuze als natuurlijk middel tegen depressie.