Verkoudheid voorkomen: helpt echinacea echt?

echinacea bij verkoudheid

Verkoudheid voorkomen met echinacea: werkt dit echt? Het wordt veel gebruikt: echinacea bij verkoudheid. De plant kent een lange geschiedenis als middel tegen ontsteking en voor een sterker immuunsysteem. Maar wat kunnen we er echt van verwachten?

Echinacea bij verkoudheid

Gezien de eeuwenlange reputatie als immuun versterkend middel lijkt echinacea bij verkoudheid een goede keuze. Griep en verkoudheid voorkomen, er zijn meerdere (ook verrassende) middelen waarmee je dit kunt doen. Ook het extract van deze rode zonnehoed ligt vaak voor de hand.

Dus is het een populaire remedie, echinacea bij verkoudheid. Maar verdient hij eigenlijk wel een plek in je keukenkastje? Of zijn er betere manieren om verkoudheid te voorkomen?

Kleinere kans op verkoudheid

Een review van 16 studies laat zien dat de plant inderdaad geschikt is om verkoudheid te voorkomen. Vooral bij infecties van de bovenste luchtwegen. Een andere review van 14 studies toont dat echinacea de kans op verkoudheid met 58% verlaagt. Je kunt verkoudheid voorkomen, maar ook de duur ervan verkorten mocht je het al hebben. En dat is wat echinacea bij verkoudheid doet: het zorgt dat je misère zo’n 1 á 2 dagen korter duurt. Dat is mooi, maar dan zijn er betere middelen die de duur sterker verkorten.


Zo verkort je de duur van griep en verkoudheid

Met deze tips hou je griep en verkoudheid weg

Dit zijn de beste anti-griep tussendoortjes

Deze antivirale voeding voorkomt griep en verkoudheid


Minder symptomen

verkoudheid voorkomen
Echinacea kan verkoudheid voorkomen of de duur van verkoudheid verkorten. Toch zijn er betere middelen

Als je al vanaf het begin van de verschijnselen echinacea bij verkoudheid neemt, dan verkort dit de duur van symptomen met 67%. Niet alleen kun je verkoudheid voorkomen maar ook vermindert de plant de kans dat luchtweginfecties terugkeren. En ook niet onbelangrijk, het kan complicaties zoals oorinfectie en longontsteking voorkomen.

Waarschijnlijk is de belangrijkste werking van echinacea bij verkoudheid de versterking van het immuunsysteem. De productie van specifieke immuuncellen in het lichaam neemt namelijk toe.

Ook bij griep?

Niet alleen is echinacea bij verkoudheid soms handig. Ook bij griep behandelt het in bepaalde gevallen symptomen. Dit bleek bijvoorbeeld toen 473 mensen met de griep een drankje met het extract dronken. Wel werd deze studie gefinancierd door producenten.

Maar toch, zet niet al je hoop op echinacea bij verkoudheid. Want een andere grote review (24 studies) toonde aan dat verkoudheid voorkomen met het extract niet bepaald iets deed. En zo blijft het een beetje: bewijs is conflicterend en niet overtuigend.

Bijwerkingen van echinacea

Eventuele bijwerkingen kunnen zijn

  • Maagpijn
  • Misselijkheid
  • Uitslag
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Zwelling van de huid

Kinderen onder de 12 jaar kunnen het beter niet gebruiken in verband met eventuele huiduitslag.

Wel of geen echinacea bij verkoudheid, het is een krachtig kruid met medicinale kwaliteiten. Maar niet altijd bij verkoudheid en griep. Hoewel sommige onderzoeken laten zien dat het verkoudheid voorkomen of verkorten kan, tonen andere studies dat het extract weinig impact heeft. Het grootste effect lijkt voor de luchtwegen te zijn.

Bronnen