Waarom gedroogd fruit gezond is, nieuwe studie

snacks bij diabetes

Gedroogd fruit is een effectieve manier om de gezondheid te verbeteren, meldt nieuw onderzoek. Je boost er namelijk je inname van belangrijke nutriënten mee. Wat maakt gedroogd fruit gezond?

Fruit is natuurlijk een goede bron van nutriënten zoals vezels, bioactieve bestanddelen zoals polyfenolen en carotenoïden, en kalium. Dit komen we nog wel eens te kort. Kalium regelt de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Maar wat weinig mensen weten is dat het ook voor een heerlijke, ontspannen nachtrust zorgt. Fruit verlaagt de kans op hartproblemen, diabetes en kanker. Hoe we soms ook ons best doen om onze dagelijkse portie fruit binnen te krijgen, het lukt niet altijd. En hier biedt gedroogd fruit een oplossing.

Gedroogd fruit, best een goede keuze

Een van de voordelen van gedroogd fruit is dat het minder gezonde snacks kan vervangen. Zo verminder je de inname van zout en verzadigd vet. Als je er dan ook nog een paar noten bij doet, verhoog je de gezonde voordelen. Met het toevoegen van een paar noten breng je bijvoorbeeld je seleniumgehalte op peil, of werk je aan je buikomvang. Hoewel niet vers, is er genoeg dat gedroogd fruit gezond maakt. Als je amper aan je fruitinname toekomt dan is het een goede en voedzame keuze. 


Waarom vooral vijgen en gedroogde pruimen?

Handjevol van deze noten houdt gewichtstoename weg

Voordelen van pecannoten

Dit zijn de pluspunten per noot

Twee paranoten per dag verhogen de seleniumspiegel significant


In een nieuw onderzoek (gepubliceerd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics) werden de effecten van gedroogd fruit op de gezondheid vergeleken met die van een vrijwel fruitloos dieet. Voor de analyse werd gebruik gemaakt van de gegevens van bijna 26.000 mensen die 9 jaar lang meededen aan een onderzoek.

Als je niet aan vers fruit toekomt

gedroogd fruit gezond
Ook gember verbrandt vet, dus doe dit lekker op gedroogd fruit!

Hoe was het gesteld met de BMI, buikomvang en bloeddruk van degenen die regelmatig gedroogd fruit aten? In vergelijking met deelnemers die amper fruit aten hadden zij een

  • Lager BMi
  • Kleinere buikomvang
  • Lagere systolische bloeddruk

Een van de redenen dat gedroogd fruit gezond bleek en een geschikt tussendoortje, was dat consumeerders meer gezonde koolhydraten, vezels, kalium en meervoudige onverzadigde vetzuren binnenkregen.

Wie droog fruit at verbrandde meer energie ter compensatie voor de calorieën. Gedroogd fruit zorgt weliswaar voor een hogere calorie-inname maar wel voor een 

Lager BMI en kleinere buikomvang

Nog iets belangrijks waarom gedroogd fruit gezond is, als je bijna niet aan je inname van vers fruit toekomt. Dat is dat er een duidelijke link is tussen de totale inname van fruit en groenten, en de kans op kanker. Nu wordt gedroogd fruit over het algemeen als minder aantrekkelijk gezien. Maar verscheidene klinische interventies melden het protectieve effect ervan tegen kanker. Neem je 3, 5 of meer porties gedroogd fruit per week dan neemt de kans af op

  • Polypen in het spijsverteringskanaal (- 24%)
  • Overlijden door alvleesklierkanker (- 65%)
  • Prostaatkanker (-49%)

Soms vergelijkbaar met vers fruit

Consumptie van gedroogd fruit is in dit opzicht vergelijkbaar of zelfs beter dan vers fruit.  De inname van rozijnen of andere gedroogde vruchten is vooral belangrijk om allerlei vormen van kanker in het spijsverteringssysteem te voorkomen. 2

Waarom je gedroogd fruit combineert met noten

Elke noot heeft weer zijn eigen voordeel. Zowel noten als gedroogde vruchten zijn nutriëntrijk en uitstekende manieren om bioactieve bestanddelen binnen te krijgen. Met beide profiteer je van de volle voordelen van antioxidanten, micro- en macronutriënten. Vooral met noten is gedroogd fruit gezond, want deze vruchten en noten versterken elkaars gezonde werking. 3

Door op je porties te letten hou je de inname van gedroogd fruit gezond. Dit geldt natuurlijk ook voor noten. Verder is het meer een aanvulling op de totale fruitinname dan een vervanging voor vers fruit.