Meer melatonine en serotonine met linzen!

meer melatonine

Meer melatonine en serotonine nodig? Eet dan linzen. Ze bevorderen niet alleen je slaap en humeur, maar verhogen ook je antioxidant status! De peulvruchtjes geven je meer van het “slaaphormoon” dan de synthetische versie.

Linzen beschermen tegen vrije radicalen. En dit doen ze doordat ze de melatoninespiegel verbeteren. Wil je er meer van, eet dan deze smakelijke peulvruchten. 1 

Eet linzen voor meer melatonine

Er is meer voeding voor een hogere melatonine- en serotoninespiegel. Echter lees je in dit artikel over de uitwerking van linzen.

De goede bio beschikbaarheid van melatonine uit voeding is ruim bewezen. 2 Synthetische melatonine wordt 45 minuten na inname opgenomen in het spijsverteringskanaal. Hierna volgt omzetting in de lever. Ongeveer 3 tot 76% bereikt de circulatie, waar het slechts 20 tot 40 minuten blijft. 3 Melatonine uit voeding zorgt voor hogere concentraties. 3 4 


Wist je trouwens dat vitamine D de aanmaak van serotonine stimuleert?


De consumptie van ananas, bananen en kiwi’s geeft ook meer melatonine en serotonine. Vooral de kiwi is rijk aan het laatstgenoemde geluksstofje. Linzen zijn hieraan toe te voegen en een bron van vezels, bioactieve stoffen, lectines en fenolen. Behalve dat de peulvruchten voor meer melatonine zorgen, zijn ze 5

  • antidiabetes
  • anti-obesitas
  • cardioprotectief
  • kankerpreventief

Gekiemde linzen geven meer drastisch meer (maar liefst 2000 x zoveel!) 6 Ze zijn dus een rijkere bron dan welke voeding dan ook.


 Dit is wat je kunt verwachten van melatonine bij fibromyalgie


Hoe ontkiem je linzen?

  1. Eerst week je ze 12 uur in water. Dit doe je in een glazen pot of kom met deksel. Het hoeft niet in de koelkast.
  2. Hierna giet je het water af, doet er vers water bij en dekt het af met een doek. De doek bindt je met een elastiek vast, om als vergiet te dienen. Giet af en bewaar de linzen in de pot/kom. 
  3. Doe dit elke ochtend en avond. Na 3 dagen gaan ze kiemen en op dag 5 of 6 zijn ze klaar om te eten. Nu bewaar je het wel in de koelkast. 

In niet-ontkiemde linzen zitten ook veel fenolen, maar minder dan in pas ontkiemde linzen. Hoe dit verschil is, kun je hier bekijken.

Ook serotonine

Uit een proef op ratten die melatonine via pas ontkiemde linzen binnenkregen blijkt dat de concentratie melatonine nog 1.5 uur na inname toeneemt. Hierna vermindert het, totdat het na 4 uur uitgewerkt is. Wat betreft de serotonine concentratie, is een duidelijke toename gezien 1 á 2 uur na inname. Na 1.5 tot 4 uur is dit weer gedaald. 

Melatonine uit linzen versus synthetische

Ook de synthetische variant verhoogt noemenswaardig de concentratie in het bloed. Wel is dit 22% minder dan uit ontkiemde linzen. Deze uitkomsten zeggen dus iets over het belang van linzen om meer melatonine te krijgen. Natuurlijk is dit heerlijk voor je nachtrust.

Linzen, een mooi alternatief voor soja

Wil je geen soja maar zoek je toch iets dat met fyto-oestrogenen? Dan moet je weten dat linzen een goed alternatief zijn. Een betere optie zelfs, omdat ze wel fyto-oestrogenen bevatten maar in mindere mate. Want hoewel uit de natuur, is het beter om op te passen met deze oestrogeen imiterende stoffen. De meeste vormen van borstkanker worden gevoed door oestrogenen. Nu bevat 100 gram tofu bijvoorbeeld 27150 microgram, en dat is 744 keer meer dan in linzen (36.5 microgram). En als je meer melatonine wilt, en een betere nachtrust, dan zit je met linzen goed!