Brandend maagzuur natuurlijk behandelen: 20 tips!

brandend maagzuur natuurlijk behandelen

Brandend maagzuur natuurlijk behandelen is geen verkeerd idee. Maagzuurremmers veroorzaken een ‘stille epidemie’. Want de nierfunctie wordt ondermijnd, liet Kidney International weten. Soms ontstaat er ook acute schade.

Brandend maagzuur aanpakken

Brandend maagzuur kun je dus beter via de natuurlijke weg aanpakken. Dit heeft ook als voordeel dat je ook de oorzaken aanpakt. Protonpompremmers moeten brandend maagzuur verminderen. Helaas doen ze niks aan het ontstaan van deze vervelende klacht. Bovendien eroderen ze de nierfunctie (Kidney International). Dit laat de noodzaak zien voor het natuurlijk behandelen van brandend maagzuur.


Maagzuurremmers schaden behalve de nieren ook het brein en de darmflora.


Zuurbranden, symptomen

brandend maagzuur
Brandend maagzuur natuurlijk behandelen heeft voordelen. Zo voorkom je enkele bijwerkingen van maagzuurremmers, zoals een tekort aan magnesium, calcium en vitamine B12.

Bij zuurbranden of GERD (gastro esophageal reflux disease) loopt de zure inhoud van de maag terug de slokdarm in. Maagzuur tast de wand van de slokdarm aan wat een onaangenaam brandend gevoel geeft. GERD komt bij ongeveer 25% van de Westerse bevolking voor. Dus veel mensen hebben hiermee te kampen. Misschien is het tijd om brandend maagzuur natuurlijk te behandelen.

Behalve brandend maagzuur en een onaangenaam gevoel achter het borstbeen, in de buik, maag, borst en keel, zijn er ook andere symptomen.

 • Een slechte adem
 • Misselijkheid
 • Pijn in de borst en het bovenste gedeelte van de buik
 • Problemen met slikken of doorslikken
 • Ademhalingsproblemen
 • Overgeven
 • Brandend maagzuur natuurlijk behandelen doe je ook om tanderosie te voorkomen

Oorzaken

GERD komt voor wanneer de sluitspier tussen de slokdarm en maag zwak is. Of teveel ontspant wanneer het niet zou moeten. Dan komt de maaginhoud terug de slokdarm in. Alleen al door te werken aan de oorzaken kan je brandend maagzuur behandelen

 • Overgewicht: er is een toegenomen druk op de buik/maag.
 • Medicijnen: bijvoorbeeld om astma te behandelen, calcium channel blockers, antihistaminen, pijnstillers, slaapmiddelen en antidepressiva.
 • Roken, of het inhaleren van rook
 • Over-eten: wil je brandend maagzuur natuurlijk behandelen overdrijf dan niet met je voedingsinname

Je kan GERD onder controle houden door

 • Niks te eten of te drinken wat GERD kan veroorzaken (te vette, te gekruide voeding en alcohol)
 • Kleine maaltijden te eten
 • Twee á drie uur voor het slapen gaan niet meer te eten
 • Gewicht te verliezen bij overgewicht
 • Te stoppen met roken en alcohol
 • Te stoppen met pijnstillers en het liefst ook met maagzuurremmers e.d. Overleg hierover met de arts

W.b. de maaltijden denk aan het volgende

 • Neem niet teveel proteïnen, en hou je aan de ADH
 • Vermijdt nachtelijk eten en te laat eten
 • Vermijdt kant-en-klare voeding en blikvoeding
 • Volg een Mediterraan dieet: GERD komt minder vaak voor bij Mediterrane eters 1
 • Eet meer dan 3 maaltijden per dag, hou ze klein. Eet ze op de juiste tijden (vermijdt één grote maaltijd in de avond). 2 3
 • Óf: Probeer eens twee maaltijden per dag te eten, met de inname van voldoende vocht verdeeld over de hele dag. Een studie meldt dat 75% van de deelnemers na 2 weken vrij van refluxsymptomen was. 4
 • Mensen met gemiddeld tot ernstige symptomen zijn eerder geneigd grote porties te eten en frisdrank, vetrijke en gefrituurde voeding te eten. 5

Uit Yale Journal of Biology Medicine (1996, “The Influence of Food, Beverages and NSAIDs on Gastric Acid Secretion and Mucosal Integrity”) :

Alle voeding kan de uitscheiding van maagzuur bevorderen, maar proteïnen zijn de grootste stimulanten. Brandend maagzuur behandelen doe je in ieder geval niet met proteïnerijke voeding. Ingenomen proteïnen in de vorm van peptiden, peptonen en aminozuren stimuleren het maagzuur. Er is ook bewijs dat aminozuren die geabsorbeerd zijn direct de pariëtale cellen stimuleren. Frisdrank, koffie, thee, bier en melk zijn allemaal een significante stimulans voor maagzuur. Melk en bier zorgen voor de meeste afscheiding. Magere melk stimuleert de maagzuurafscheiding evenveel als volle melk. Decafeïne stimuleert de afscheiding nog sterker dan aminozuren. NSAID’s zorgen ook voor een verhoogde afscheiding. Rode of zwarte pepers kunnen hetzelfde effect op de maag en maagwand hebben als aspirine.

Kruiden bij maagzuur klachten

Pepermunt, kamille en gember thee

Wil je maagzuur natuurlijk behandelen, dan hebben drie kruiden hun heilzame werking bewezen. Ze pakken dan ook nog eens allerlei andere spijsverteringsproblemen aan. Gember is uniek in het bestrijden van misselijkheid. Kamille wordt dus veel gebruikt bij allerlei aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Waaronder spasmen, krampen, een maag die van streek is, overtollige gasvorming (flatulentie), maagzweren en irritaties van het maag- en of darmslijmvlies.  6  Kamille maakt doelgericht korte metten met vervelende gasvorming, verzacht de maag en ontspant de spieren die de voeding door het spijsverteringskanaal bewegen.

Iberogast

Het beschermende effect van het commerciële product Iberogast (bevat o.a. citroenbalsem extract, kamille, pepermunt, zoethout) is gerapporteerd.   Dit product laat een anti-ulcerogene werking zien die in verband staat met minder brandend maagzuur, meer slijmproductie, een hogere vrijzetting van prostaglandine E. Plus een verlaging in leukotriënen. Het remt ook overtollig maagzuur. 8

Voor een betere vertering

Brandend maagzuur behandelen kan ook met andere middelen, die zichzelf eveneens ruimschoots bewezen hebben

 • Ananas extract (bromelaïne): verbetert de effecten van de spijsverteringsenzymen trypsine en pepsine, en voorkomt zuurbranden
 • Paardenbloem: een bekende spijsverteringsstimulant

Tekorten aan mineralen en vitamines

Brandend maagzuur natuurlijk behandelen heeft echt voordelen. In de eerste plaats omdat een te lage magnesiumspiegel bij 65% van de mensen met deze aandoening voorkomt. 9 10 Verder is de kans op een calciumtekort groot, omdat PPI’s de opname van dit mineraal verhinderen. Dit nadelige effect is wel minder als de calcium uit melk of kaas komt. 11 Oudere vrouwen die omeprazol slikken kunnen misschien ook nadenken over het natuurlijk behandelen van brandend maagzuur. Want die lopen dan meer risico op osteoporose. Dan is er nog vitamine B12, waarbij hetzelfde probleem speelt. Namelijk een verminderde opname door PPI’s.