Mandarijnen gezond? Hoe zit het vandaag de dag?

Mandarijnen: ze zijn een makkelijke en lekkere vruchtjes, klaar voor het grijpen. Maar zijn mandarijnen nu niet gezond, of wel? Zijn ze nog altijd behoorlijk bewerkt met giftige stoffen?

Mandarijnen niet gezond?

Chlorpyrifos residues maakten jarenlang dat de populaire vruchtjes niet zo gezond waren als ze hadden moeten zijn. Dit geldt trouwens (nog?) voor alle citrusvruchten. Want van al het citrusfruit zijn mandarijnen nog niet eens de meest bewerkte soort.

De top 4 meest bewerkte citrusvruchten waren altijd

%/Chlorpyrifos

1

  1. Grapefruits 39%
  2. Citroenen 36%
  3. Sinaasappels 29%
  4. Mandarijnen 25%

Giftige vruchtjes

Mandarijnen zijn handig fruit voor kinderen. Vanwege de gezonde gedachte achter de vruchtjes, is niets zo makkelijk dan een paar van de vruchtjes mee te geven naar school. Maar juist voor hen waren mandarijnen niet gezond. En je kinderen iets geven dat giftig is, zal het laatste zijn wat je wilt.

Neurotoxisch

Want de insecticide chlorpyrifos is een neurotoxische pesticide. Zo is het ook ontwikkeld: om een enzym in het centraal zenuwstelsel van insecten te blokkeren zodat ze dood gaan. Dat enzym is ook bij ons aanwezig. Wat betekent dat de neurotoxiciteit niet beperkt is tot insecten. Dit doet wel erg af aan het idee dat citrusvruchten zoals mandarijnen gezond zijn.

2

Hoe zit het vandaag de dag?

Is dit overdreven? Niet als je nagaat dat boeren en hun gezinnen de eersten waren die de negatieve gevolgen van chlorpyrifos ervaarden. Kinderen lopen het meest risico. Omdat ze het fruit graag eten, en omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Blootstelling kan dus gevolgen hebben. Ben je nog in de veronderstelling dat mandarijnen gezond zijn, overweeg dan dat blootstelling aan de insecticide leidt tot

  • een lager IQ
  • een verminderd werkgeheugen
  • autisme
  • Parkinson’s

5

Te lang giftige mandarijnen

mandarijnen niet gezond
We willen natuurlijk graag dat mandarijnen gezond zijn, ze zijn zo lekker en happen makkelijk weg

Steeds weer dook bewijs op dat dat mandarijnen niet gezond zijn. Gelukkig eten we geen heel netje per dag en staan we aan kleine hoeveelheden blootgesteld. Tenminste, zo redeneerde EFSA, de Europese Voedsel en Waren Autoriteit. Volgens hun rapporten krijgen we weinig binnen, en dat is de reden waarom wij het zo lang met giftige mandarijnen moeten doen. In de waan dat mandarijnen gezond zijn. Ongeacht de redenatie van EFSA liet wetenschappelijke literatuur wel degelijk de schadelijkheid zien.

6

Eindelijk een ban?

Toch is er iets positiefs te melden. Maanden geleden waren de EU-lidstaten het met elkaar eens dat de insecticide schadelijk voor de menselijke gezondheid is. Terwijl de mandarijnen niet gezond waren in ons land, haalde Duitsland was de stof al eerder van de markt. Maar nu waren de staten het ermee eens, er moest een ban op de insecticide komen. 7 Dit duurde nog maanden. Ondanks de zorgen over de genotoxische en neurologische effecten tijdens de ontwikkelingsfases van kinderen.

Restrictie op chlorpyrifos

Maar er werd afgesproken dat regulatie op de stof moet komen. De insecticide zou weliswaar nog aanwezig zijn, maar in gereduceerde mate (dit moest vanaf 6 augustus 2020 zo zijn maar werd uitgesteld tot november). Misschien zijn nu eindelijk mandarijnen gezond? De restrictie is natuurlijk ook positief voor andere citrusvruchten en bananen. Restrictie is geen ban, however.

Of dit er nu echt helemaal doorheen is, is niet helemaal duidelijk. Hier kun je bestanden vinden die antwoord geven op de vraag of mandarijnen gezond zijn inmiddels of nog niet.

Overigens indien afkomstig uit Turkije zijn mandarijnen niet gezond. En dit geldt ook voor zoete paprika’s uit dat land. 8 Een jaar geleden bleek nog dat Nederlandse citrusvruchten de meeste pesticides bevatten. Hopelijk is dit (ook?) veranderd.