Probiotica in yoghurt: overleven ze in darmen?

probiotica in yoghurt

Hoe zit het eigenlijk met probiotica in yoghurt? Overleven ze in onze darmen? Of zijn ze al door maagzuur afgebroken, nog voordat ze onze buik bereiken? 

Probiotica in yoghurt: een aantal zijn Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, L. casei en Streptococcus thermofilus. Yoghurt is een handige manier om darmflora te verbeteren. Eet het dagelijks en je vult je probiotica aan. 

Je probiotica uit yoghurt halen?

Want wie yoghurt eet krijg veel probiotica binnen, vooral Lactobacillus? Waar of niet waar, hebben probiotica in yoghurt zin?

Als Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermofilus melk fermenteren, krijg je yoghurt. Het zuivelproduct kent een lange geschiedenis als het gaat om de positieve impact op de menselijke gezondheid. De werking van yoghurt culturen op de stofwisseling in de darmen is goed vastgelegd. 1 2 De bacteriën verbeteren ook de vertering van lactose als je daar intolerant voor bent. 3 4 5 6 Probiotica in yoghurt heeft echt voordelen.

Verkort de passage van ontlasting door de darmen

Wat ook super is van probiotica in yoghurt is dat dit de transitietijd van ontlasting in de darmen verkort. Daarbij stimuleert het product ook het immuunsysteem in de darmen. 7 8 Als je yoghurt eet in de namiddag dan helpt dit zeer goed bij gewichtsbeheersing. 

Het vermindert zelfs ontsteking (1 portie per dag!)

Geeft je een beter geheugen

En verlaagt de bloeddruk

Overleven maagzuur wél

probiotica
Probiotica in yoghurt komen daadwerkelijk in de darmen. Daar kunnen we ons voordeel mee doen!

Er zijn geluiden dat probiotica in yoghurt afgebroken worden door maagzuur. Dat zou betekenen dat het gebruik van yoghurt voor betere darmflora, eigenlijk nutteloos is. In de ontlasting van consumeerders die 3 dagen yoghurt aten werd na 6 dagen S. thermophilus en L. delbrueckii ssp. bulgaricus gevonden in de ontlasting. 9 10

Yakult

Dan L. casei (Shirota), die je in yakult vindt. Bij inname van een drankje van 100 ml per dag, voor de duur van twee weken, werd deze ook teruggevonden in de feces. En niet alleen dat, analyses tonen ook dat consumptie het microbioomprofiel  aanzienlijk verandert. Dit bewijst dat L. casei het spijsverteringskanaal passeert. De positieve veranderingen in darmflora zijn zelfs voor de lange termijn. Nuttige probiotica in yoghurt dus! 11

Combineren met glucose

Ook zo’n goede probiotica in yoghurt: L. rhamnosus. Het is een ster in het weghouden van infecties. Sóms zit L. rhamnosus in yoghurt maar niet altijd. Of je de streng nu uit yoghurt of via een supplement binnenkrijgt, de gunstige probiotische streng overleeft het maagzuur. Maar…dit is vooral zo als het gecombineerd wordt met glucose! Glucose vergroot de overlevingskans. Combineer je yoghurt dus lekker met honing. 12

  • Actimel heeft Lactobacilli, net als Bulgaarse yoghurt
  • Bij Activia zijn het Bifidobacteria
  • En Yakult heeft dus L. casei Shirota

Bulgaarse yoghurt

Vanwege probiotica in yoghurt staat de Bulgaarse soort in verband met een goede gezondheid en lange levensduur.

Deze yoghurt bevat voor 53% Lactobacillus delbrueckii spp bulgaricus (hoe kan het ook anders.) Voor 32% Streptococcus thermophilus en andere melkzuurbacteriën. 

Superinteressant gegeven over Bulgaarse yoghurt: ze produceren prebiotica! Namelijk galactooligosaccharides. 

Wat betreft probiotica in yoghurt is de Bulgaarse soort dus veelbelovend.