Vetarm dieet versus mediterraan: wat is gezonder?

vetarm dieet

Kies je een vetarm dieet of heb je liever mediterrane voeding? Bij de eerste eet je natuurlijk weinig vet, en bij de tweede krijg je ze juist wel binnen. Wat is beter voor je hart- en bloedvaten?

Een nieuwe studie geeft hier antwoord op! 

Vetarm eten of mediterraans?

Verbetert het mediterraan dieet de endotheel functie bij mensen met een coronaire hartziekte beter dan dat een vetarm dieet dit doet? Het endotheel is een dun membraan dat de binnenkant van de bloedvaten en het hart bekleedt. Het speelt meerdere rollen die voor een goed functioneren van het cardiovasculair systeem van belang zijn.  Men kiest vaak voor vetarm eten.

Wat is een betere keuze voor je hart?

Nu hart- en vaatziekten aan de orde van de dag zijn, willen we graag gezonder eten. Je denkt dan misschien aan vetarm eten. Een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of roken dragen bij aan de ontwikkeling van een hartziekte. En dat draagt weer bij aan het risico op een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen. Je dieet aanpassen is dus een goed idee. Maar wat kies je dan? Een mediterraan of vetvrij dieet?

Het effect op de endotheel functie

Al jarenlang tonen onderzoeken aan hoe gunstig mediterrane voeding is. Je eet dan veel groenten, noten, peulvruchten, fruit, volle koren en olijfolie. Verder neem je een beetje zuivel, vlees en vis. Als andere optie voor een gezonder gewicht en gezondere hart-/ en bloedvaten kiest men ook wel een vetarm dieet. Want weinig vetten staan ook in verband met een gezonder hart. Dan neem je minder van alle soorten vet en als compensatie meer complexe koolhydraten.  Maar bereik je wat je wilt met vetarm eten?

In dit onderzoek werd het effect van een vetarm dieet en mediterrane voeding bekeken op de endotheelfunctie. Omdat een disfunctie een voorspeller van een hartziekte is.

“De mate van endotheel schade voorspelt de aankomst van cardiovasculaire gebeurtenissen in de toekomst, waaronder het hartinfarct. Als we vroegtijdig actie kunnen ondernemen kan het endotheel regenereren zodat de functie weer herstelt. Wat zaken als een hartaanval kan voorkomen.”

Auteur van de studie

Mediterrane voeding, significante verbeteringen

vetarm eten
Gezonde vetten zoals die van de avocado en olijfolie kunnen we niet missen. Voor het hart is mediterrane voeding gezonder dan een vetarm dieet

Dus om te kijken of vetarm eten of het mediterraan dieet beter is, vergeleken de onderzoekers het effect van beide op het endotheel. Bij het onderzoek waren 1002 mensen betrokken met een coronaire hartziekte. De ene groep volgde een mediterraan dieet voor een jaar, en de andere groep een vetarm dieet voor dezelfde duur.

Regeneratie, hoe slecht het ook geweest was

Vergeleken met het vetarm dieet sprong de mediterrane voeding er echt bovenuit. Want die verbeterde de endotheel functie significant. Het maakte niet uit hoe slecht die functie geweest was. De aderen waren meer flexibel als het om aanpassing aan situaties ging die grotere bloedtoevoer vereisen. Het endotheel was beter in staat tot regeneratie. Schade aan de bedekkingslaag nam drastisch af, zelfs bij patiënten die ernstig risico liepen.

Ook anders dan bij vetarm eten verbeterde het mediterraan dieet de HDL-LDL ratio (goed/slecht cholesterol), verlaagde het glucose en C-reactief proteïne.

Duidelijk dus

Dus wil je je risico op endotheel schade, coronaire hartziekte of toekomstige coronaire gebeurtenissen verlagen, dan is mediterrane voeding beter dan een vetarm dieet.