Magnesium tegen depressie: helpt het?

magnesium tegen depressie

Je zoekt een natuurlijk, onschuldig middel voor een betere stemming, of misschien zelfs tegen ernstige depressie. Wat de wetenschappelijke literatuur over magnesium tegen depressie en voor een beter gemoed?

Mineraal magnesium krijgt behoorlijk wat wetenschappelijke aandacht krijgt met betrekking tot de pathofysiologie van stemmingsstoornissen. Maar het beschikbare bewijs was nog wel eens tegenstrijdig. En als dat zo is, is het altijd handig om er meta-analyses  bij te pakken. Want als magnesium tegen depressie echt helpt en een betere stemming geeft kan het de moeite waard zijn.

Werkt het tegen depressie?

Inmiddels heb je waarschijnlijk al hier en daar gelezen dat het mineraal een essentiële rol speelt bij honderden enzym reacties. Wij halen het mineraal uit granen, noten en (vooral groene) groenten. Tenminste, normaal gesproken was dat altijd zo. Tegenwoordig zit het in veel mindere mate in onze voeding. Daarom kan het verstandig zijn om magnesium te suppleteren. Ongeacht of je magnesium tegen depressie wilt gebruiken of om andere redenen.

5x Kruiden tegen depressie die echt werken

Hoe probiotica symptomen van depressie verlichten

Magnesiumtekort: risico voor mentale gezondheid?

tegen depressie
Werkt magnesium tegen depressie? Of kun je beter andere middelen nemen?

Want al meer dan 50 jaar bestaat het idee dat een magnesiumtekort een risico voor de mentale gezondheid is. Eén van de beweringen is dat het mineraal de chemie in de hersenen en ontsteking beïnvloedt. 1 2 3 Dit verklaart waarom magnesium tegen depressie en voor een betere stemming zou kunnen werken. Misschien oefent het inderdaad een anti-depressie activiteit uit. 4

Meta-analyse

Er zijn genoeg klinische studies gedaan naar dit onderwerp. Maar helaas wel inconclusief. Dus om te zien of magnesium tegen depressie en voor een betere stemming kan werken, is de meta-analyse in BJPsych Open uit 2018 verhelderend. Hierin werden data uit tal van studies op mensen meegenomen over dit onderwerp. De studies waren gepubliceerd in peer-reviewed journals, in alle talen en uit vele landen. In totaal waren er duizenden artikels bij betrokken. 

Een aantal studies toonden dat magnesium tegen depressie voor een afname van symptomen zorgde. Dit was best wel duidelijk.  De doses varieerden van 225 mg tot 4000 mg. 

Magnesium uit voeding; niet

Een magnesiumrijk dieet had geen effect op depressie. Bij alle meegenomen studies ging het echt om de depressie en niet om een bipolaire stoornis. Wat betreft magnesium uit voeding was er dus geen duidelijk verband met symptomen van depressie. 

En magnesium uit supplementen dan?

Hoe zat het dan met magnesium uit supplementen?  Dat had ook nauwelijks effect. Dus dat klopt niet met de hypothese dat het mineraal een rol speelt in de pathofysiologie van stemmingsstoornissen. Dat is wel teleurstellend als je magnesium tegen depressie gebruikt.

In plaats van magnesium tegen depressie, kun je waarschijnlijk beter andere middelen kiezen om de symptomen te verlagen. Het lijkt wel geloofwaardig dat magnesium een rol speelt bij stemmingsstoornissen, maar helaas laten resultaten dit niet duidelijk en voldoende zien.

Magnesium nodig voor omzetting van tryptofaan in serotonine

Maar wat wel zo is, is dat magnesium lijkt samen te werken met antidepressiva. Zoals citalopram. Dat komt omdat magnesium betrokken lijkt bij het serotonergisch systeem. Magnesium is als coenzym nodig om tryptofaan om te zetten naar serotonine. Deze neurotransmitter van grote invloed op de mentale gezondheid en voor een betere stemming. Magnesium tegen depressie kan dus toch nuttig zijn bij sommige mensen. Of in ieder geval dienen als aanvullende behandeling. In samenhang met een antidepressivum verhoogt de magnesium concentratie in rode bloedcellen. 5 6

Voor de aanmaak van serotonine kan vitamine D trouwens niet ontbreken. Dit bleek uit een recente studie.