Vetcellen en vetweefsel: dit doet beweging ermee

Wat gebeurt er met je vetcellen en vetweefsel als je sport? Een nieuw onderzoek vertelt daar meer over. Leuk om te weten! Heb je goede voornemens maar zijn ze nog niet sterk genoeg, misschien trekt dit je over de streep.
Effect van bewegen op je vetcellen
Dat sporten goed voor ons is, zal niemand betwisten. Mocht je goede voornemens hebben om meer te gaan bewegen, dan trekken de bevindingen uit een nieuwe studie je misschien over de streep! Want die vertellen wat sport doet met je vetcellen, vetweefsel en skeletspieren.
Minder buikvet
Vetweefsel, vetcellen en skeletspieren: ze hebben veel te maken met metabole ziektes. Zoals diabetes en een verstoorde vetspiegel. Wil je dit verbeteren, zorg dan voor aerobische beweging. Want dan komt er een set signaleringsmoleculen vrij in de bloedbaan waardoor de spieren meer energie gaan gebruiken. Dat zijn nu juist de moleculen die minder worden aangemaakt als we ouder worden of overgewicht hebben.
Metabole risico’s verlagen
Dat we zelf best wat controle over ons welzijn hebben, is altijd positief nieuws. Zo ook met onze vetcellen en ons vetweefsel. Metabole ziektes, daar kunnen we echt wel iets tegen doen. Zoals sporten, zodat we verre blijven van dat soort aandoeningen. Je geeft daarmee de productie van bepaalde microRNA’s een boost.
Voor de studie over de effecten op vetcellen en vetweefsel voerden onderzoekers van de University of Campinas Institute of Biology (Brazilië) een reeks experimenten uit, in samenwerking met een wetenschappelijk team van de University of Copenhagen, Denmark en Harvard University, Cambridge.
Drastische toename van belangrijk enzym
Eerst werd gekeken wat beweging deed met het vetweefsel en vetcellen van muizen. De beestjes gingen een uur per dag op een tredmolen, en dit gebeurde 8 weken lang. Naarmate de muizen fitter werden, voerden de onderzoekers de snelheid op. Aan het einde van het programma zagen de teams een drastische toename van een proteïne met de naam DICER in de vetcellen van de muizen.
Dat is gunstig omdat
hierdoor lichaamsgewicht en buikvet was afgenomen
Fitter

DICER is een enzym dat vetcellen toestaat microRNA signaleringsmoleculen te maken. Die maken meer energie beschikbaar voor de spieren. Toen de experimenten herhaald werden met muizen die niet in staat waren DICER in de vetcellen aan te maken, haalden deze muizen weinig profijt uit het trainingsprogramma. Ze raakten geen gewicht of buikvet kwijt, en werden van alle inspanningen ook niet fitter.
De vetcellen van deze onfortuinlijke muizen konden de spieren niet voorzien van de extra metabole brandstof die nodig was gedurende de inspanningen.
Hypoglykemie
Want zonder DICER consumeren vetcellen feitelijk meer glucose tijdens beweging, waardoor minder brandstof voor spieren overblijft. Gevolg? Hypoglykemie, lage glucosewaarden dus. Bij atleten kan dit de prestaties hinderen. Als spieren alle glucose hebben verbruikt gedurende training, krijgt het vetweefsel signalen om meer brandstof beschikbaar te maken.
HIIT erg goed voor vetweefsel en vetcellen
Na het onderzoek op muizen, ondergingen vrijwilligers programma. Dit bestond uit 6 weken high intensity interval training. Dit resulteerde in een vijfvoudige toename van de normale hoeveelheid DICER in het vetweefsel. Dit gebeurde bij jong en oud.
Waar het op neerkomt is dat getrainde mensen een of meer molecules in de bloedbaan hebben die op directe wijze metabole verbeteringen opwekken in vetweefsel.
Ook erg gunstig voor je hersenen
Beweging, en dus vooral HIIT, reguleert dus het microRNA via DICER. Dit is niet alleen belangrijk om metabole aandoeningen te herstellen of weg te houden. Ook om het risico op Alzheimer’s te verlagen is dit belangrijk. Niet alleen je vetcellen of vetweefsel verminderen namelijk. Behalve je stofwisseling ondervindt ook de stofwisseling in de hersenen voordelen. Elke ontstekingsstatus gaat omlaag en de breinfuncties verbeteren. 2 Daeze processen verklaren misschien ook waarom hersenen krimpen door buikvet.