Een avocado per dag, gezonde darmflora!

elke dag een avocado

Elke dag een avocado doet interessante dingen met je darmen en darmflora. Een avocado per dag heeft een zeer goede invloed op de darmbacteriën en is daarom ook gunstig voor gewichtsbeheersing en een betere stofwisseling.

Dat avocado’s goed zijn voor gewichtsbeheersing, je hersenen, een beter verzadigingsgevoel en je lipiden waarden, is geen nieuws. Maar dat een avocado per dag ook een positieve invloed heeft op de darmbacteriën hun metabolieten, is minder bekend.

Elke dag een avocado

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Nutrition, laat over de consumptie van avocado’s weten dat

Dagelijks een avocado in het dieet tot rijkere darmflora leidt met een grotere diversiteit van darmbacteriën

Die microben breken vezels af en produceren metabolieten die de darmgezondheid ondersteunen. Metabolieten worden door de darmbacteriën geproduceerd en hebben veel invloed op de gezondheid. Door elke dag een avocado te eten nemen galzuren af en neemt de productie van korte keten vetzuren toe.

Wil je geen hele? Ook een halve avocado per dag is heel gezond

Effecten op de gezondheid

Aan de studie deden 163 volwassenen mee tussen de 25 en 45 jaar. Ze hadden allen overgewicht of obesitas maar waren verder gezond. Eén groep at elke dag een avocado bij de maaltijden, en de andere groe deed dit niet. In de 12 weken dat dit gebeurde werden metingen gedaan via bloed, urine en ontlasting. Ook werd bijgehouden wat de deelnemers aten.

Het doel was om te ontdekken welke effecten de vetten en vezels in avocado op de darmbacteriën hadden.

Waarom je avocado eet voor meer dopamine

Hogere uitscheiding van vetten via ontlasting

AVOCADO PER DAG
Je wordt niet dik van een avocado per dag. De calorieën worden niet allemaal opgenomen. Avocado’s zijn trouwens ook nog goed voor je ogen.

De vrucht is vetrijk, dus je zou kunnen denken dat een avocado per dag consumeren niet bevorderlijk voor je gewicht is. Maar hoewel de avocadogroep meer calorieën verorberden, scheidden de deelnemers meer vet uit via de ontlasting.

Afname van galzuren

Kortom: deze grotere uitscheiding van vet betekent dat er minder calorieën opgenomen werden uit de voeding. Waarschijnlijk door een afname van galzuren. Die zijn nodig voor onze vertering en opname van vet. De hoeveelheid galzuren in de feces was minder en die van vet was juist meer, vergeleken met de deelnemers die niet elke dag een avocado aten.

Voor je dagelijkse portie vezels

Verschillende vetten hebben verschillende effecten op het darmmicrobioom. Vetten uit avocado’s zijn enkelvoudig onverzadigd en dus goed voor je. De oplosbare vezels zijn eveneens gunstig. Een medium avocado bevat 12 gram vezels. Dit brengt je aardig op weg naar de dagelijks benodigde hoeveelheid die ongeveer op 28/34 gram ligt.

Win-win situatie

Voor onze darmflora zijn vezels echt onmisbaar. Wij kunnen ze niet afbreken, maar bepaalde bacteriën kunnen dat wel. Als we ze eten betekent dit een win-win situatie voor onze microben en voor onszelf. Uit eerdere onderzoeken weten we ook hoe ons darmmicrobioom relateert aan onze gezondheid.

Kant-en-klaar pakketje vol nutriënten

Hoewel de avocado een calorierijke vrucht is, is het er ook een met een grote nutriëntdichtheid. Er zitten veel belangrijke micronutriënten in waar we niet altijd voldoende van binnenkrijgen. Elke dag een avocado eten is zeker niet verkeerd.

Want met elke dag een avocado heb je een pakketje vol nutriënten, die ook je darmflora goed doet.