Vasten houdt jong, uitleg neurowetenschapper

jonger door vasten

Jonger door vasten: een neurowetenschapper legt uit wat dit met je hersenen doet en hoe intermittent vasten jong houdt, doordat dit tot vernieuwing van hersencellen leidt.

De neurowetenschapper legt uit dat intermittent fasting je brein jong en scherp houdt. Want dit regenereert hersencellen en produceert zelfs nieuwe.  Vasten houdt jong omdat het degeneratie van hersencellen voorkomt.

Jonger door vasten

Aan veel neurodegeneratieve stoornissen (Parkinson’s, Alzheimer’s) liggen cellulaire en moleculaire mechanismen ten grondslag.  Vasten houdt jong, zegt neurowetenschapper Mark Mattson, die verbonden is aan  The John Hopkins University en National Institute on Aging.  Hij publiceerde veel onderzoeken en hieruit blijkt dat als je slechts 2x per week vast, je kans op een neurodegeneratieve ziekte aanzienlijk kleiner is.

 “Het is al heel lang bekend dat voedingsveranderingen een effect op de hersenen hebben. Kinderen met epilepsie krijgen minder aanvallen wanneer bij calorierestrictie of vasten. Vasten beschermt tegen de drukke signalen die vaak in de epileptische hersenen plaatsvinden. Sommige kinderen met epilepsie hebben ook baat bij een speciaal dieet die vetrijk is en tevens koolhydraatarm. Wanneer het normale brein overvoed is, kan het een voor een ongecontroleerde excitatie zorgen, en hierdoor gaat de functie van het brein achteruit, ”  Mattson in Nature Reviews Neuroscience. (1)

Calorierestrictie voor hersenen

vasten houdt jong

Dat je jonger door vasten wordt, is niet vreemd. Als je naar studies over calorierestrictie kijkt, laten veel van hen een langere levensduur zien. Plus een betere weerstand tegen chronische ziekten. Als we aan calorieristrictie denken, denken we aan afvallen. We koppelen we dit aan een dieet. Veel van ons staan er niet bij stil dat ook je brein wel vaart bij calorierestrictie.
Deze quote is uit literatuur die meer dan 10 jaar oud is:  (2)

“Calorierestrictie verlengt de levensduur en vertraagt de leeftijd gerelateerd chronische ziekten bij veel soorten, waaronder ratten, muizen, vissen, vliegen, wormen en gist. Het mechanisme waardoor dit gebeurt is niet compleet duidelijk.”

De mechanismen zijn nu redelijk duidelijk.

Intermittent fasting: effect op hersenen

Vasten houdt jong, dit geldt ook voor je hersenen. Als we ons af en toe van eten onthouden vinden er gunstige neurochemische veranderingen plaats:

 • het verbetert de cognitieve functie
 • vermeerdert neurotrofe factoren
 • geeft weerstand tegen stress
 • vermindert ontsteking

Je brein wordt jonger door vasten, vanwege die goede neurochemische veranderingen.  Wat beweging voor je lichaam doet, doet vasten voor je brein.  De onthouding van voeding zo nu en dan daagt de hersenen uit.  Ze passen de routes van stressresponses aan.  Hierdoor kan je brein beter met stress en andere risicofactoren voor ziektes omgaan.  Zowel beweging als intermittent fasting vermeerderen de aanmaak van proteïnen in de hersenen: neurotrofe factoren.  Daarop vindt de groei van neuronen plaats.

Vasten houdt jong, want als je hersenen uitgedaagd worden scherpt dit de cognitie. Het maakt niet uit of dit door intermittent fasting komt of door training.  De activatie van neurale routes is een boost voor de neurotrofe factors.

Nieuwe zenuwcellen en mitochondriën

De kortstondige onthouding van eten stimuleert ook de productie van nieuwe zenuwcellen.  En wat belangrijk is om  langer jong te blijven: er vindt een toename van mitochondriën plaats in de hersencellen!  Dit vormt meer verbindingen die ook behouden kunnen worden.  Dat merk je aan je werk- en leergeheugen.

Onlangs publiceerde een hoogleraar genetica een studie die meldde dat je veroudering kunt stoppen door onder andere intermittent vasten, omdat dit voor een toename van mitochondriën zorgt. En dat is wat we nodig hebben als we veroudering tegen willen gaan.

Veroudering stoppen is mogelijk, zegt hoogleraar

DNA reparatie door intermittent fasting

 • Een studie in Cell Stem Cell liet zien dat vasten beschermt tegen schade aan het immuunsysteem en dus de regeneratie van het immuunsysteem opwekt. Het vasten zet cellen vanuit een slapende staat naar een staat van zelfvernieuwing. (3)
 • Het vasten vermindert het aantal witte bloedcellen, die weer terugkomen wanneer er weer gegeten wordt. (4)
 • Vasten vermindert het risico op hartkwalen en kanker en biedt potentie bij de behandeling van diabetes.
  (5)

Fasting lijkt zwaar. Maar intermittent vasten is anders.  Dit soort vasten dit is onderbroken vasten of te wel vasten met tussenpozen.  Jonger door vasten ligt binnen handbereik en is niet moeilijk. Er zijn veel manieren om dit te doen:

 • een paar keer in de week een maaltijd overslaan
 • of 2x een dag in de week groentesap en water drinken met een beetje yoghurt
 • twee keer per week je voeding terugbrengen naar 1/4 van je normale dagelijkse calorieën (ongeveer 600 calorieën voor mannen en 500 voor vrouwen).

Hierbij drink je wel genoeg water en thee. Bij gezondheidscondities is overleg met een arts altijd raadzaam.

1. www.hub.jhu.edu/magazine/2012/summer/dont-feed-your-head -2. www.ajcn.nutrition.org/content/78/3/361.full – 3. www.news.usc.edu/63669/fasting-triggers-stem-cell-regeneration-of-damaged-old-immune-system/ -4. www.news.usc.edu/63669/fasting-triggers-stem-cell-regeneration-of-damaged-old-immune-system/ -5. www.ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full