Olijfolie gezond: gelijkenis met ibuprofen

gezonde olijfolie

Een van de bestanddelen die olijfolie gezond maakt is oleocanthal. Deze fenol doet zelfs kankercellen scheuren. Maar wat oleocanthal uit goede olijfolie gemeen heeft met ibuprofen is ook interessant. 

Wie heeft er tegenwoordig geen olijfolie in de keuken staan? Het is inmiddels zo bekend dat olijfolie gezond is, en dan vooral extra virgin olie van hoge kwaliteit. Wil je die, dan kies je goede olijfolie. En die vind je niet onder de 5 euro. Betaal meer, en je profiteert van het bestanddeel oleocanthol dat hoogst anti-inflammatoir is. 

Kies goede olijfolie

Hoe herken je goede olijfolie?

Bij goede olijfolie van goede kwaliteit merk je een scherp gevoel in je keel, net als bij ibuprofen. Hetzelfde gevoel lijkt een indicator te zijn voor dezelfde farmacologische activiteit, waarbij oleocanthal als een natuurlijke ontstekingsremmer is. Met dezelfde kracht en profiel als ibuprofen. Beide moleculen remmen dezelfde COX enzymen. Je kunt dus wel zeggen, dat olijfolie gezond voor alles is. 1

Geen wonder dat de olie een natuurlijke pijnstiller is!

Smaak voorspelt de kracht

olijfolie gezond
Een bittere smaak laat weten dat je goede olijfolie hebt, En dan profiteer je van alle kenmerken die je olijfolie gezond maken

Dit ondersteunt het eeuwenoude idee dat de smaak eigenschappen van een stof de kracht voorspellen. 2 Denk maar aan kurkuma, niet iedereen is zo dol op die smaak. Die wordt soms als bitter ervaren. Toch is het een remedie voor bijna alles. Met bittere olijfolie, heb je goede olijfolie.

Hoe extra virgin is jouw olie?

Mensen uit mediterrane landen hebben zelfs een smaak ontwikkeld voor de scherpe smaak van verse, goede olijfolie. En ze hebben nog meer. Ze consumeren natuurlijk de meeste mediterrane voeding en hebben daardoor een 40% lagere kans op Alzheimer’s. 3 Alle publicaties die melden dat olijfolie gezond is, zijn niet overdreven.

Bitter is gezond

Dat is dus nog een factor die olijfolie gezond maakt. De goede olijfolie, is bitter. Misschien moet je er even aan wennen, maar voor een langer leven zijn bittere smaken echt wel belangrijk. Bittere smaken stimuleren onze receptors voor “bitter” en zetten hiermee een lange reeks gunstige gastro-intestinale en anti-inflammatoire effecten in gang.