Hoe glutenvrij dieet helpt bij fibromyalgie

glutenvrij fibromyalgie

Kan een glutenvrij dieet helpen om fibromyalgie klachten te verminderen? Volgens studies wel. Omdat het merendeel van de patiënten een overgevoeligheid voor gluten heeft, is kan glutenvrije voeding een positief effect hebben.

Glutenarm of glutenvrij

Je hoeft geen allergie te hebben voor het eiwit uit granen. Er is ook nog zoiets als een overgevoeligheid. En het blijkt dat veel fibromyalgie patiënten zo’n overgevoeligheid hebben. Overigens hebben onderzoeken gemeld dat vrijwel iedereen in een bepaalde mate op gluten reageert. Fibromyalgie of niet. Glutenarm of glutenvrij, velen zouden er voordeel bij hebben. Maar fibromyalgie patiënten in het bijzonder.

Hoge bloedsuikers

Het zijn de lijmachtige proteïnen die je in tarwe, rogge, gerst, haver en andere granen tegenkomt: gluten. Het eiwit van gewone tarwe bestaat hier voor ongeveer 58-65% uit. Onze moderne tarwe is niet meer wat het ooit was. Het heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel tot alarmerende hoogte te doen stijgen. Twee sneeën volkorenbrood kunnen een hogere bloedsuikerpiek tot stand brengen dan zes eetlepels suiker. Althans volgens auteur dr. Davis die het boek Wheat Belly schreef. Is dat een reden om een glutenvrij dieet te proberen?

Als je iemand bent die gevoelig is voor gluten, reageert het immuunsysteem door de dunne darm aan te vallen. Hierdoor neem je voedingsstoffen minder goed op. Logisch dat een glutenvrij dieet hier een stokje voor steekt.

Lekkende darm en fibromyalgie

glutenvrij dieet
Een glutenvrij dieet helpt ook de lekkende darm.

Dan is er nog de darmwand. Als die gaat lekken spreek je van het lekkende darm syndroom. Ook dit leidt tot een auto immuun respons en zet een reeks van bijkomende problematische symptomen vrij. Een lekkende darm is vaak ook een oorzaak van hersenmist. Mistig denken, daar hebben veel fibromyalgie patiënten last van. Gluten is ook een van de leidende oorzaken van een verstoorde stofwisseling en ontsteking. Als je een glutenvrij dieet gaat doen, merk je waarschijnlijk dat sommige symptomen snel verdwijnen, en andere wat meer tijd nodig hebben. Je zult het dus de tijd moeten geven.

Welke symptomen staan in verband met ontsteking?

 • Spijsverteringsproblemen
 • Een opgezette buik en winderligheid
 • Duidelijke vermoeidheid
 • Bijnier issues zoals angst en slaapproblemen
 • Hersenmist en andere cognitieve problemen
 • Moeite om een gezond gewicht te behouden
 • Pijnen, hoofdpijnen en/of migraines
 • Brandend maagzuur
 • De neiging tot schimmelinfecties

Zo min mogelijk gluten: uitdaging

Een glutenvrij dieet helpt je om ontsteking in het lichaam te verlagen, waardoor de ontsteking gerelateerde symptomen natuurlijk ook verminderen. Is er een maar? Ja. Glutenvrij eten is wel een uitdaging. Want een paar dagen of weken zo min mogelijk gluten eten, is niet voldoende. Je lichaam heeft tijd nodig om te helen. 

Symptomen gelijk aan die van coeliakie

De lichamelijke symptomen van fibromyalgie zijn al belastend genoeg. Dan zijn er nog de issues van een verslechterd geheugen, denkvermogen en psychologische stress. (1) Niet alleen als je coeliakiepatiënt bent heb je baat bij een glutenvrij dieet. Non-coeliakie glutenovergevoeligheid is een klinische conditie die in toenemende mate erkend wordt. De symptomen zijn veelal gelijk, hoewel er geen diagnose is. (2 3 )

Drastische verbetering wijdverspreide pijn

Studies beschrijven een drastische verbetering van wijdverspreide pijn door fibromyalgie, dankzij een glutenvrij dieet. Bij sommigen verdween die pijn helemaal. Sommige patiënten ondervinden al na enkele maanden verbetering, en bij anderen duurt het meerdere maanden.  Volhouden dus.

Symptomen glutenovergevoeligheid

Symptomen van een non-coeliakie glutenovergevoeligheid zijn gedragsveranderingen, bot- of gewrichtspijn, spierkrampen, doof gevoel in de benen, chronische vermoeidheid en hersenmist. Psoriasis kan ook een uiting zijn. (2) Allemaal symptomen die opknappen met een glutenvrij dieet. (4)De vermindering van pijn gaat gepaard met minder lichaamszwakte, en minder gastrointestinale en neurologische symptomen. (5)

Hersenmist

Hoewel de meest voorkomende bijwerking van gluten een prikkelbare darm is, wordt dit direct gevolgd door vermoeidheid en cognitieve problemen waaronder hersenmist.

Bijwerkingen/% (7)

 • Prikkelbare darm 56.6%
 • Vermoeidheid 21.7%
 • Negatieve gevoelens en emoties 30%
 • Cognitieve disfunctie 21.7%
 • Depressie 17.4%

Helpt “gewoon” caloriearm eten ook?

Lastig zo’n dieet, maar wel de moeite waard. (4) Een glutenvrij dieet kan dus voor een opmerkelijke verbetering zorgen. Dit vraagt om consequentie en ook onderzoek: welke voeding bevat gluten? Ze zitten bijna overal in. Zie je dit niet zitten, dan kun je ook kiezen voor een caloriearm dieet. Een studie meldt dat dit een effect op de klachten heeft, die bijna hetzelfde is. (6) Het is in ieder geval wel wat makkelijker te volgen.

Bronnen

 1. Wolfe F, Rasker J. Fibromyalgia (2009). In Kelley’s Textbook of Rheumatology, 8th Edition. Firestein, Budd, Harris, McInnes, Ruddy, and Sergent. Saunders 555–569
 2. Troncone R, Jabri B. Coeliac disease and gluten sensitivity. J Intern Med. 2011;269(6):582–590. doi: 10.1111/j.1365-2796.2011.02385.x.
 3. Ludvigsson JF, Leffler DA, Bai JC, et al. The Oslo definitions for coeliac disease and related terms. Gut Gut. 2013;62(1):43–52. doi: 10.1136/gutjnl-2011-301346.
 4. Rheumotology International. Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia
 5. Arthritis Research and Therapy. Remarkable prevalence of coeliac disease in patients with irritable bowel syndrome plus fibromyalgia in comparison with those with isolated irritable bowel syndrome: a case-finding study
 6. Journal of Clinical Gastroenterology. The Effects of a Gluten-free Diet Versus a Hypocaloric Diet Among Patients With Fibromyalgia Experiencing Gluten Sensitivity–like Symptoms
 7. Journal Gastroenterology en Hepatology from Bed to Bench. An exploration into the motivation for gluten avoidance in the absence of coeliac disease