E-sigaret leidt tot “hersenmist”

e-sigaret

Er is een link tussen de E-sigaret en mistig denken. Volwassenen en tiners die vapen hebben meer moeite met concentratie, herinneringen en besluitvorming. Als kinderen voor hun 14e met e-smoking beginnen is de kans op mentale mist groter.

E-sigaret vermindert mentale functies

Terwijl andere studies een link vonden tussen de e-sigaret en een verminderd denkvermogen bij dieren, is dit verband nu doorgetrokken naar mensen. Misschien geen verrassing, maar de e-sigaret is een veilig alternatief voor de gewone sigaret. Dit is de conclusie van twee nieuwe studies, gepubliceerd in Tobacco Induced Diseases en Plos One.

Concentratie, geheugen en besluitvorming

e-sigaret
De e-sigaret vermindert mentale functies. Hoe jonger, des te nadeliger dampen voor de hersenen is.

Duizenden mensen en tieners waren bij de studies over de effecten van de e-sigaret betrokken. Beide studies tonen dat ongeacht leeftijd, mensen gaan worstelen met hun mentale functies als ze de e-sigaret gebruiken. Bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar is deze kans nog groter. Zij ervaren steevast problemen met concentratie, geheugen en besluitvorming.

6 x Kruiden voor betere focus

Tieners en hersenontwikkeling

Aangezien kinderen al vroeg beginnen te “dampen” is dit reden tot zorg. Er zijn veel aantrekkelijke smaakjes beschikbaar, wat de verleiding om een e-sigaret te nemen groot maakt.

De ontwikkeling van kind naar jong volwassene is een kritieke fase voor de hersenen. Vooral voor de mentale functie. Tieners zijn kwetsbaarder voor veranderingen in het brein door nicotine. De e-sigaret mist weliswaar veel van de gevaarlijke ingrediënten uit de normale sigaret, maar toch leveren ze dezelfde hoeveelheid nicotine of zelfs meer. Mits er nicotinevrij gedampt wordt, maar dan zijn er evengoed nog andere stoffen in de e-sigaret die schadelijk zijn.

Studies; 

  1. Catherine Xie, Zidian Xie, Dongmei Li. Association of electronic cigarette use with self-reporteddifficulty concentrating, remembering, or making decisionsin US youth. Tobacco Induced Diseases, 2020; 18 (December): 1 DOI: 10.18332/tid/130925

Zidian Xie, Deborah J. Ossip, Irfan Rahman, Richard J. O’Connor, Dongmei Li. Electronic cigarette use and subjective cognitive complaints in adults. PLOS ONE, 2020; 15 (11): e0241599 DOI: 10.1371/journal.pone.0241599