Nieuwe “groene” mediterraan dieet, nog gezonder!

mediterraan dieet

Het nieuwe “groene” mediterraan dieet, nog beter dan de traditionele mediterrane voeding? Ja, meldt journal Heart. Die laatste is al heel gezond, maar de groene versie van het dieet geeft zelfs nog meer voordelen.

Als goed geïnformeerde lezer zijn de voordelen van mediterrane voeding je waarschijnlijk bekend. Hier is een nieuwe variant op gekomen, die nog gezonder is. Het nieuwe “groene” mediterrane dieet bevat veel meer proteïnen uit planten en minder roods vlees en gevogelte. Dit meldt een nieuwe studie in journal Heart. De pluspunten hiervan zijn nog betere cardiovasculaire en metabole uitkomsten.

Nog beter dan de traditionele mediterrane voeding?

zeewier.jpg
Bij de groene mediterrane voeding eet je ook zeewier op zijn tijd

Stel, je hebt een voornamelijk zittend leven geleid en hebt ook overgewicht. En je wilt hier verandering in brengen. Wat kan het groene mediterraan dieet dan voor je betekenen?

Aan de studie deden 294 mensen mee die inderdaad weinig bewogen en een te hoog BMI. De meeste deelnemers waren man, en de gemiddelde leeftijd was 51 jaar. Er waren drie groepen:

  1. Deelnemers die leiding kregen bij het oppakken van meer lichamelijke activiteit en het volgen van een gezond dieet
  2. Idem, maar dan met het traditionele mediterraan dieet
  3. Als boven, maar dan met 3 tot 4 koppen groene thee en 28 gram walnoten per dag.

Eendenkroos?

Het menu was laag in enkelvoudige koolhydraten, rijk aan groenen. Rood vlees was vervangen door vis en gevogelte. Maar ook namen ze dagelijks 100 gram diepvries Wolffia globosa. Dit is eendenkroos, en behoorlijk proteïnerijk. De deelnemers dronken dit in een shake, die deels de dierlijke proteïnen moest vervangen.

Resultaten

Volgens de onderzoekers is deze vorm van mediterrane voeding nog gezonder voor het hart en de stofwisseling dan het traditionele mediterraan dieet. Want na 6 maanden bleek namelijk dat groep 3 veel meer gezonde voordelen had bereikt dan de groepen 1 en 2, hoewel die ook gezond waren bezig geweest.

Groep 1 haalde de minste resultaten. En dat ondanks de gezonde aanpassing in voeding- en leefstijl. Deelnemers waren slechts 1.5 kilo afgevallen (gemiddeld). In groep 2 die het traditionele mediterraan dieet volgde was dit gemiddeld 5.4 kilo. De deelnemers van de nieuwe groene mediterrane voeding waren gemiddeld 6.2 kilo kwijt.

Beste resultaat qua buikomvang

hummus2.jpg
Varieer lekker met hummus en falafel
  • Het groene mediterraan dieet gaf een afname van de buikomvang van gemiddeld 8.6 centimeter
  • De traditionele mediterrane voeding zorgde voor een taille die gemiddeld 6.8 centimeter slanker was
  • De taille van de deelnemers die “gewoon” gezond aten was gemiddeld 4.3 centimeter slanker

Het “slechte” cholesterol

Dan het verkeerde (LDL) cholesterol. Die was in de groep van het groene mediterraan dieet het meest afgenomen, namelijk met 4%.

Bij de groep die de traditionele mediterrane voeding at was die afname minder significant: slechts 1%. Ongeveer hetzelfde als bij de deelnemers uit groep 1, die “gewoon” gezond bezig waren geweest (groep 1)

Aangaande de diastolische bloeddruk, insulineweerstand en C-reactief proteïne plukten deelnemers met beide mediterrane diëten de vruchten. C-reactief proteïne heeft een uitgesproken rol bij aderverkalking, dus dat is zeer van belang.

Mediterraan eten: barstensvol polyfenolen

Het mediterraan dieet staat al bekend vanwege de goede uitwerking op het hart en de vaten, of dit nu de traditionele versie is of de nieuwe groene mediterrane voeding. Als je nadelige zaken als een beroerte, hartaanval, diabetes en sommige vormen van kanker weg wilt houden dan boek je hier veel succes mee. En dat heeft alles te maken met de polyfenolen.

Prebiotisch effect dus goed voor darmflora!

Het mediterraan dieet is rijk aan polyfenolen. Deze krachtige ontstekingsremmende stofjes met antioxidant eigenschappen hebben een prebiotisch effect in onze darmen. Kortom: ze zijn een waardevol voor de overleving en het behoud van gezonde darmbacteriën.

Haal eiwitten uit gevarieerde bronnen

Waar bij het traditioneel mediterraan dieet de nadruk ligt op vis en zeevuchten als belangrijkste bron van dierlijke proteïnen, is dit bij de groene mediterrane voeding iets anders. Hier is rood vlees helemaal weg en ligt de nadruk vooral op plantaardige proteïnes. Hoewel dierlijke eiwitten ook geconsumeerd worden. Noten, zaden en peulvruchten zijn de basis van het dieet.

Diversiteit is goed in alles, en dit geldt ook voor proteïnen. Als je plantaardige eiwitten neemt krijg je unieke voordelen. Die je mist als je vooral eiwitten uit dierlijke bronnen neemt.

Vooral noten maken groot verschil

Volgens de auteurs zijn de gezondheidsvoordelen met niets zo groot als met de consumptie van noten, zaden en peulvruchten. Je krijgt daarmee de oergezonde vetten, voedingsvezels, antioxidanten en een veelzijdige reeks van vitamines en mineralen binnen. Waarmee niemand zegt dat je de dierlijke proteïnen moet laten staan. Het is meer een kwestie van balans. Vlees heeft ook zo zijn voordelen, die niet niet gemist kunnen worden. Met vlees krijg je belangrijke aminozuren binnen, plus ijzer en vitamine B12. Vis is ook heel nuttig omdat het rijk is aan de omega-3 vetzuren.

Hou overgewicht weg: neem handjevol noten per dag

Dit zijn de pluspunten per noot

Voordelen van pecannoten voor de vetstofwisseling

Pistache noten: gezondste snack terwijl je lijnt

Wees creatief, er is genoeg

Probeer te variëren en creatiever te denken en leuk het traditionele mediterraan dieet op om het tot meer groene mediterrane voeding te maken. Wissel af met kruiden, fruit, groenten, peulvrachten, noten, zaden, thee, wijn, volle koren, linzen en zeewier zoals spirulina.

Hummus, falafel, quinoa

Proteïnen uit dat soort bronnen hebben we nodig voor een goede gezondheid inclusief het behoud van spiermassa en de bouwblokken van al onze cellen. Hummus is supergezond, dus ook nog goed om toe te voegen. Samen met falafel. Of anders een pasta gebaseerd op bonen met pesto of eenvoudige tomatensaus. Dan zijn er nog geroosterde groenten en quinoa. Je kunt eindeloos variëren.