Traag werkende schildklier? Eet eieren en noten

voeding voor je schildklier

Heb je een traag werkende schildklier? Selenium brengt de schildklierhormonen weer in balans. Voeding voor je schildklier zijn eieren en paranoten. Van beide heb je er maar 1 of 2 per dag nodig om ruimschoots aan je seleniumbehoefte te voldoen.

Voeding voor je schildklier

Schildklierweefsel bevat meer selenium dan welk ander orgaan dan ook in het menselijke lichaam. 1 Voor een goede schildklierfunctie heb je het dus echt in voldoende mate nodig. Krijg je te weinig, dan resulteert dit in een traag werkende schildklier. Eet voeding voor je schildklier. Zoals seleniumrijke producten. Dit beschermt je hele lichaam tegen oxidatieve schade, maar doet dit ook zeker bij de schildklier.

Om een traag werkende schildklier tegen te gaan heb je een gezonde schildklier nodig. Logisch, het kleine kliertje regelt je stofwisseling, groei en ontwikkeling. 2 Eet dus voeding voor je schildklier. Want wie een seleniumtekort heeft, ervaart meestal schildklierproblemen. Waaronder de trage schildklier of de ziekte van Hashimoto,  een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken raakt.

Waarom voeding voor je schildklier werkt. Een studie met meer dan 6000 deelnemers toonde aan dat te lage seleniumspiegels in verband stonden met een verhoogde kans op een traag werkende schildklier en de ziekte van Hashimoto. 3

Daarom zijn er ook studies die tonen dat een seleniumsupplement de traag werkende schildklier verbetert. Een dagelijkse inname voor de duur van 3 maanden resulteerde in lagere TPO- en Tg-antistoffen. Ook leidde het tot een betere stemming en beter algeheel gevoel van welbevinden. 4

Mineralen en vitamines haal je bij voorkeur beter uit de voeding, en neem je niet synthetisch als het niet nodig is. Dat is bij selenium geen enkel probleem. Heb je een traag werkende schildklier en wil je meer van dit mineraal, dan is het makkelijk om voeding voor je schildklier te vinden. Je zou 1 of 2 brazilnoten per dag kunnen eten.

trage schildklier
De makkelijkste manier om aan je traag werkende schildklier te werken, is de paranoot. Die zit vol selenium

Selenium helpt niet alleen je traag werkende schildklier. Ook is het onmisbaar voor een sterk immuunsysteem. Hogere spiegels helpen mensen met HIV, griep, tuberculose en hepatitis C.

Wat zijn de beste selenium bronnen?

De makkelijkste is de paranoot, of te wel Brazil noot. Slechts één noot van 5 gram geeft je maar liefst 174% van de ADH! En wat dacht je van eieren? Eieren zijn ook echt goede voeding voor je schildklier. Twee grote eieren voorzien je van 56% van de ADH. Heilbot is ook een goede: 159 gram geeft je 171% van de dagelijks benodigde hoeveelheid. Tonijn staat hier ongeveer aan gelijk. Een andere geschikte keuze zijn sardientjes, die voorzien namelijk in 46% van wat je dagelijks nodig hebt. Dan zijn er nog zonnebloemzaden, kippenborst en Shiitake paddenstoelen: maar hierin zit lang niet zoveel (van 10 tot 27% per portie). Hoe dan ook, alle verbeteren de conditie van de trage schildklier, en alle beetjes helpen de traag werkende schildklier.

Hoeveel selenium je binnenkrijgt via de voeding hangt trouwens wel af van de bodem waarop ze gegroeid zijn. Sommige noten bevatten zelfs 288% van de ADH, en anderen maar 11%. 5 Dat is nou weer jammer. Probeer daarom zoveel mogelijk te variëren met de voeding voor je schildklier.