Klachten van fibromyalgie? Ga ontzuren!

klachten bij fibromyalgie, ontzuren

Verzuring. Dit speelt bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Dus om klachten van fibromyalgie te verlichten, helpt het om te ontzuren. Is dit lastig? Nee, met dit goedkope middel werk je effectief aan een gezonde zuurgraad.

Verzuring en symptomen van fibromyalgie

Zure afvalstoffen zorgen voor ongewenste effecten in het lichaam. Je lichaam is verzuurd als je zuren niet voldoende uitscheidt. Naarmate we ouder worden, komt dit vaker voor.

Klachten van fibromyalgie hebben ook veel te maken met de zuurgraad in ons lichaam. Fibromyalgie patiënten hebben meer last van te lang circulerende zure afvalstoffen, zoals urinezuren en melkzuren. Onze alvleesklier maakt zelf natriumbicarbonaat (NaHCO3) aan, met als doel om het maagzuur te neutraliseren. Ook dit ligt bij de ziekte een stuk lager.

Zuur-base evenwicht herstellen

symptomen van fibromyalgie
Ontzuren om klachten van fibromyalgie te verminderen kost nauwelijks extra geld of tijd, als je baking soda gebruikt

Symptomen van fibromyalgie ontstaan ook door een magnesiumtekort. Dat is interessant, want door verzuring gaat het lichaam andere dingen doen. Het probeert de verstoring van het zuur-base evenwicht op te lossen door magnesium en calcium te binden. Maar dit kan wel voor zure zouten zorgen. Nierstenen zijn hier een voorbeeld van. Een overschot aan calcium heeft er niks mee te maken, wel chronische verzuring van de nieren. Maar als er geen calciumionen meer aanwezig zijn, dan wordt calcium uit botten, tanden, nagels enzovoort gehaald. Vandaar dat verzuring tot osteoporose leidt, en tot klachten van fibromyalgie.

Met deze mechanismes zorgt het lichaam dat de zuurgraad in het bloed constant blijft, maar het resultaat is wel dat dit op den duur ten koste gaat van je gezondheid.

Melkzuur, ook een boosdoener bij fibromyalgie

Melkzuur heeft ook een duidelijke rol bij klachten van fibromyalgie. Dit zuur is verantwoordelijk voor spierpijn als je sport of anderzijds intensief spieren hebt gebruikt. Bij fibromyalgie uit dit zich vooral in motorieke stoornissen. 1 Bij mensen met chronische vermoeidheid zijn ook erg veel melkzuurbacteriën in de darmen aangetroffen. 2 In het bloed van patiënten is veel lactaat gevonden. 3 Een overschot aan lactaat kan tot een teveel aan melkzuur leiden.

Makkelijk middel: baking soda

Maar hier komt als oplossing! Een mix van water en NaHCO3 (ook wel baking soda genoemd) verlicht gewrichtspijn onmiddelijk omdat urinezuur afneemt. Je kunt je wel voorstellen welke gunstige effecten die nog meer heeft, en vooral voor je klachten van fibromyalgie. Hou er wel rekening mee dat het soms een paar dagen duurt voordat je verlichting merkt. Maar hou je vol en pas je regelmaat toe, dan wendt het symptomen van fibromyalgie al af voordat ze er kunnen zijn. Vanwege de ontzurende werking is NaHCO3 ook een probaat middel om spierpijn te verminderen.

Baking soda is ook de remedie bij vermoeide spieren en spierpijn

Overdoseer niet

Neem nooit meer dan een halve theelepel in een keer, en meng dit met circa 200 ml water. Drink het zo op. Over een hele dag neem je niet meer dan 4 theelepels (goed verdeeld). Dit is als je erg veel last hebt van de symptomen van fibromyalgie, anders pas je gewoon een onderhoudsdosis toe. Dit laatste verdient aanbeveling: liefst 2 (tot hooguit) 3 keer per dag een half theelepeltje gemengd met water. NaHCO3 kan je bloeddruk verhogen, en het kan metalen bevatten. Heb je medicatie voor een hoge bloeddruk? Overleg het gebruik van baking soda dan met je arts.

Dezelfde issue speelt trouwens ook bij chronische vermoeidheid. Maar ontzuren is voor iedereen natuurlijk een welkom iets. Ook als je geen klachten van fibromyalgie hebt, kun je het proberen.